“Това, което в момента наблюдаваме като данни от социологическите агенции,

...
“Това, което в момента наблюдаваме като данни от социологическите агенции,
Коментари Харесай

Татяна Буруджиева: Нямаме битка за първото място, мачът е свирен

“Това, което сега следим като данни от социологическите организации, е че ще забележим резултат много по-различен от този, който имаше като позиция на политическите сили на предходните парламентарни избори ”.

Това разяснява в ефира на Дарикполитологът доц.Милен Любенов. По думите му това електорално разбъркване може да направи или по-лесно съставянето на държавното управление, или да го затрудни. Според Любенов при по-ниска изборна интензивност постоянно фрагментацията се усилва, тъй като прагът за влизане в Народното събрание от 4%, като безспорни цифри, понижава.

“Има гласоподаватели, които се “люшкат ” сред една или друга от дребните (бел.ред. - формации). Търсят нещо изрично ново и друго. И в последния миг или ще отидат да гласоподават, или няма да отидат да гласоподават ”, разяснява доцент Татяна Буруджиева.

По думите ѝ има две характерни неща за тези избори, едното е, ченяма борба запървото място.

“Дори, когато сме имали еднопартийни държавни управления, отново е имало борба, до последния миг с вярата, че може да се обърне резултата. Сега мачът е свирен ”.

Според Буруджиева борбата не е за първото място,по-скоро за второто, а най-много за четвъртото. “Фокусът не е ти по какъв начин се свързваш с гласоподавателя, а по какъв начин да съсипеш другия. Когато имаш мощни партии, имаш и напълно друга мотивация ”.

Втората характерна специфичност, по думите наБуруджиева, е към чертата за прескачане и влизане в Народното събрание.

“Имате най-малко три, четири, пет субекта, които не са в “други ”, само че никой не може да каже дали в действителност те са 1% и нещо или са над 4% ”.

Според Буруджиева съперничеството сега е в това да си другият и да вървиш с мудни стъпки. По думите ѝ сега се следи голямо многообразие от “крайни форми на пациенти ” до “крайни форми на доста ценностно говорене ”.

Според Милен Любенов, сега се следи огромно отчаяние измежду гласоподавателите, които са дали своят вот на предходните избори за избрани празненство и в този момент си мислят, че гласувайки за някоя по-малка групировка, това ще бъде разтълкувано като углавен избор.

Чуйте целия диалог с политолозите доцент Милен Любенов и доцент Татяна Буруджиева в прикачения звуков файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР