В края на юни се очаква да бъде окончателно затворен

...
В края на юни се очаква да бъде окончателно затворен
Коментари Харесай

Ексклузивно в BulNews! В края на юни затварят Е-79 между Мездра и Ботевград, скоростният път няма да е готов до края на годината

В края на юни се чака да бъде дефинитивно затворен секторът от Е-79 сред Мездра и Ботевград, научи извънредно организация BulNews.
Крайната мярка е нужна поради довършването на градежа на новия скоростен път. Официално от АПИ настояват, че до края на 2024 година той ще бъде подготвен, само че това не е правилно.
Източник от институцията, който пожела анонимност, заяви за медията ни, че трасето няма да е готово през последваща 1 година. Предстои градежът на пътен възел „ Мездра “, пътен възел „ Дърманци “, пътен възел „ Люти дол “ и на целия сектор сред Люти дол и местността „ Копяновец “.
За обществото остана в загадка фактът, че до момента в който беше затворен пътят, от АПИ по незнайни аргументи НЕ са дали позволение за градеж на компанията, която трябваше да работи по строителството на скоростния път сред Люти дол и „ Копяновец “ и техниката там се появи едвам след стартирането на трафика.
Възлов миг за отварянето на новото трасе е градежът на пътен възел “Люти дол “. Веднъж почнал, няма вид пътят да бъде отворен, до момента в който оборудването не бъде построено. С оглед на оставащото време до края на годината – 6 месеца, построяването на всички връзки, плюс наваксването на изоставането е невероятно, и компаниите са предизвестил АПИ за това.
От пътната организация обаче крият от обществото тази информация, защото се тормозят от експлоадирането на митинги на хората от Северозапада. Заради обиколните направления локалният бизнес търпи загуби за стотици хиляди левове и нищо чудно терзанията на АПИ да станат факт.
На 21 октомври 2019 година започва поетапното строителство на 13,4 км от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, лот 2 от км 161 до км 174. 
Изграждането ще коства близо 420 млн. лв.. Отсечката се строи на 2 лота и трябваше да бъде приключена до 2023 година
Изграждането на направлението Видин - Ботевград /167 км/ стартира от един от най-сложните сектори като терен за прекосяване. Поради това строителството на близо 33 км от пътя сред Мездра и Ботевград е обособено в два сектора - Лот 1 /19,3 км/ и Лот 2 /13,4 км/.
За Лот 1, който е 19,3 км (от км 174 до км 194), има подписан контракт с Обединение „ ГЕОПЪТ ЛОТ 1 “, с участници: „ Геострой “ и „ Пътстрой-92 “. Стойността на контракта е 159 599 936, 26 лева с Данък добавена стойност.
Изпълнител на Лот 2 е ДЗЗД „ МБ ЛОТ 2-2019 “, с участници: „ Европейски пътища “ АД, „ Водно строителство-Благоевград “ АД и Вахостав-СК, а.с. Стойността на контракта е 266 975 906.88 лева с Данък добавена стойност. 
Пътят сред Мездра и Ботевград би трябвало да бъде с 2 платна с по 2 ленти за придвижване в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от актуалното, което е с по една лента за придвижване в посока.
По нов терен скоростен път ще се развива в секторите, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на първото ще бъдат издигнати два тунела, с дължини надлежно 490 м и 340 м. Ще бъдат построени и ремонтирани редица уреди - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.
За страдание проектите на АПИ да пусне скоростния път до края на 2023 година остават единствено положителни планове. Жителите на Северозападна България ще могат да пътуват бързо и безвредно до София чак в средата на 2025 година, само че и това не е несъмнено.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР