На Този Ден


На 10 януари Православната ни църква чества денят на Свети

На 10 януари Православната ни църква чества денят на Свети ...

... чест на света Анастасия Римлянка. Презвитер Маркиан въздигнал и обновил храмове в чест на света великомъченица Ирина, на света Теодора и на свети Теодор. Преподобен Маркиан умрял преди довършването на новия храм на Света Ирина някъде между 471 и 474 г. Той бил погребан в Данииловия манастир "Свети Йоан Предтеча".


На 9 януари Църквата тачи паметта на Свети мъченик Полиевкт,

На 9 януари Църквата тачи паметта на Свети мъченик Полиевкт, ...

... завърнал в Авгаровия манастир и блаженият Евстратий. Той продължил да се подвизава усърдно и да се труди заедно с братята. Направил и много чудеса, които свидетелствали по безспорен начин за богоугодността на живота му. На деветдесет и пет години преминал във вечния живот и бил причислен към лика на преподобните.


Днес е Бабинден. Той е един от големите народни женски

Днес е Бабинден. Той е един от големите народни женски ...

... Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като "влечугане" на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден завършва. Още: От 1951 година 8 Януари е също така професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози.На 30 декември църквата почита паметта на Света Анисия и на

На 30 декември църквата почита паметта на Света Анисия и на ...

... на Господа. На мястото, където починал, бликнал извор с чиста и сладка вода, и с тази вода се изцерявали всякакви болести за прослава на Божия угодник, за слава и чест на Единия в Троица Бог, от всички славен и покланяем во веки. Амин.Това станало около 50-те години на IV век.


На 29 декември 2020 година според православния календар се почитат Свети 14 хиляди младенци-мъченици, избити от

На 29 декември 2020 година според православния календар се почитат Свети 14 хиляди младенци-мъченици, избити от ...

... Витлеем. Преп. Маркел. Днес се блажи. Тези невинни юдейски младенци пострадали заради младенеца Исус по нареждане на юдейския цар Ирод, уплашен, че новороденият ще му отнеме царството. Божият съд – по думите на църковните писатели – постигнал Ирода чрез страшни болести, които прекратили живота му за незаконното избиване на невинните


На днешния ден християните отдават почит и на Благородния Йосиф,

На днешния ден християните отдават почит и на Благородния Йосиф, ...

... неделя на юни. Празникът е признат за официален през 1972 г. при Ричард Никсън. Днес, 26 декември църквата почита свети Йосиф Обручник, още и на св. цар Давид и св. Яков, както и събор на Пресвета Богородица. Имен ден празнуват всички с древните и популярни еврейски имена Йосиф или Давид. На 21 декември се навършват 19 години от трагедията пред

На 21 декември се навършват 19 години от трагедията пред ...

... На 20 декември 2002 година Софийският апелативен съд прекрати делото и го върна на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени нарушения. Последва и второ връщане на делото. Процесът бе насрочен за трети път на 30 март 2006 година. Ден преди това прокуратурата внесе за трети път обвинителния акт.


На 9 декември 1927 г. е подписана спогодбата Моллов-Кафандарис за

На 9 декември 1927 г. е подписана спогодбата Моллов-Кафандарис за ...

... с нея България си плаща държавния дълг към Гърция с имуществото на българските преселници, т.е. с къщи, ниви, инвентар и т.н. По този начин се уреждат финансовите отношения между двете страни, а впоследствие България трябва да изплати обезщетение на нейните граждани, чието имущество е послужило за погасяването на държавния дълг.


75 години след Нюрнбергския процес Русия планира да разпита хиляди

75 години след Нюрнбергския процес Русия планира да разпита хиляди ...

... септември за 13 години по спорни обвинения в сексуално насилие над осиновената си дъщеря. Критиците заявиха, че присъдата е отмъщение за разкриването му на местата за екзекуции от ерата на Сталин в Северна Русия. 64-годишният Дмитриев беше освободен от обвиненията, но оправдателната му присъда бе отменена от по-горен съд.  


На 29 ноември Светата ни църква почита паметта на Свети

На 29 ноември Светата ни църква почита паметта на Свети ...

... Акакий се споменава в "Лествицата" на св. Йоан Лествичник. Той бил ученик на някой си синайски старец, твърде груб и злонравен човек, който често му нанасял побой и огорчения. При него преподобни Акакий живял цели девет години в голямо търпение и строго послушание. Починал е твърде млад към 550 година.


"Името ми е Бен Ференц. Аз съм единственият жив прокурор

"Името ми е Бен Ференц. Аз съм единственият жив прокурор ...

... Нюрнбергският процес го вдъхновява да поеме по пътя на правото. "Това, което бе постигнато, бе прецедент. Нови престъпления бяха създадени - геноцидът, убиването на групи от хора, престъпления срещу човечеството. Това за първи път пося семето на разбирането, че една цяла държава не е над закона", категоричен е той.  Веднага след деня на апостол Филип – 14 ноември от 15

Веднага след деня на апостол Филип – 14 ноември от 15 ...

... претърпели страшни изтезания, мъчениците били обезглавени с меч.След няколко години, при император Лициний, дякон Авив бил мъчен в Едеса за Христовата вяра. Тялото му било погребано до гробовете на свети Гурий и Самон, и по-късно едеските християни построили църква над мощите на тримата свети Мъченици, които Господ прославил чрез чудеса.


В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година започва

В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година започва ...

... отбележат заедно навършването на 82 г. от Кристалната нощ. "В нощта на 9-ти срещу 10-ти ноември 1938 година, с Кристалната нощ, започва едно от най-чудовищните престъпления в човешката история, Холокоста... Това никога не трябва да се забравя!", пише по повод мрачната дата председателят на ОЕБ "Шалом" доц. д-р Александър Оскар.


Днес почитаме паметта на Преп. Йоаникий Велики. Св. свщмчци Никандър,

Днес почитаме паметта на Преп. Йоаникий Велики. Св. свщмчци Никандър, ...

... като отшелник в пещера на Олимп. Господ го дарил с чудотворна сила, прозорливост и мъдрост. Благочестиви хора идвали при светията, за да получат от него съвет и помощ. Преп. Йоаникий сочел на заблудилите се правия път, изцерявал болните и вършел много чудеса с името на Христа. Починал на 94-годишна възраст.


На 2 ноември почитаме паметта на Свeтите мъченици Акиндин, Пигасий,

На 2 ноември почитаме паметта на Свeтите мъченици Акиндин, Пигасий, ...

... осъдените. Автоний мигновено бил осъден на смърт. Светите мъченици Акиндин, Пигасий и Анемподист, след като били измъчвани и изтезавани, били изгорени За вярата си Акиндин и Пигасий били хвърлени в огнена пещ, а другите - посечени с меч заедно с още 700 души в Персия. Това станало през 355 г.


Днес почитаме днес Светите апостоли от 70-те: Стахий, Амплий и

Днес почитаме днес Светите апостоли от 70-те: Стахий, Амплий и ...

... Прогледнала, жената радостно извикала: "Велик е Тоя Бог, Когото страдалецът изповядва! Той направи чудо с мене!". Разярен от тая прослава, управителят Апелиан заповядал да бъде отсечена главата на св. Епимах. И тя паднала на земята за нова прослава на Бога. Душата на светия мъченик отминала във вечността честита и блажена.На 24 октомври православните християни почитат паметта на Свети мъченик

На 24 октомври православните християни почитат паметта на Свети мъченик ...

... отрекат от вярата, в която са кръстени. Жестокият цар заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Арета с голямата му дружина от 240 души бил предаден на страшни изтезания. След като никакви мъки не разклатили вярата им, по заповед на царя тия доблестни мъченици били обезглавени.


На 19 октомври честваме най-великия светец на българската земя, преподобни

На 19 октомври честваме най-великия светец на българската земя, преподобни ...

... лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски. Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На 19-ти октомври по традиция се връчва и отличието "Лекар на годината".


На 18 октомври 1918 г. героят от войните за обединение

На 18 октомври 1918 г. героят от войните за обединение ...

... през март 1916 му е поверена 12-а армия в Прибалтика. С нея през лятото на 1916 и последвалата зима той провежда кръвопролитни, но безрезултатни офанзиви срещу германците на запад от Рига. През юли 1917 е снет от армейското командване и зачислен в резерва. По-късно заминава на лечение в Южна Русия.


Днес Църквата чества паметта на Св. 26 Зографски мъченици и

Днес Църквата чества паметта на Св. 26 Зографски мъченици и ...

... Но Господ не оставил верните си служители: смекчавал жестокостта на мъченията.След като се убедил, че не може да постигне целта си, съдията осъдил мъчениците на смърт. Главата на Евлампий била отсечена с меч. Евлампия предала душата си на Бога, преди още палачът да е дигнал меча си и над нея. 


На 7 октомври 1571 г., флотът на Свещената лига, състояща

На 7 октомври 1571 г., флотът на Свещената лига, състояща ...

... галеаси. Битката при Лепанто бележи началото на технологичното превъзходство на християнския свят. Геройството на християнските войници и моряци било подпомогнато от интелектуалната любознателност и предприемаческия кураж на европейските учени, занаятчии и предприемачи. Малко позабравен факт е, че Мигел де Сервантес участва в битката и в нея губи лявата си ръка.Света мъченица Харитина почита църквата на 5 октомври. Тя живяла

Света мъченица Харитина почита църквата на 5 октомври. Тя живяла ...

... осъдил на обезчестяване. Но светата девойка се помолила на Бога и тъй издъхнала, като запазила непорочно девството си. Тялото й било сложено в чувал с пясък и хвърлено в морето. След три дни морските вълни го изхвърлили на брега. Сам Клавдий погребал света мъченица Харитина. Това станало през 304 г.


На 3 октомври 1990 година официално се подписва Обединението на

На 3 октомври 1990 година официално се подписва Обединението на ...

... на мира и свободата."През лятото на 1990 година в ГДР се въвежда западногерманската марка като законно платежно средство, а през август Народната камара взема решение за присъединяване към Федералната република. Малко по-късно е подписан договорът за Обединението, а в нощта срещу 3 октомври 1990 година цяла Германия празнува своето Обединение.


Паметта на св. Йоан Богослов се празнува както на 8

Паметта на св. Йоан Богослов се празнува както на 8 ...

... Дал им последни наставления, благословил ги, легнал в гроба и предал душата си на Бога.Всяка година на 8 май из гроба му излизал тънък прах, който изцерявал от болести пристъпващите с вяра към него. Поради това паметта на св. апостол и евангелист Йоан Богослов се празнува и на 8 май. 


На 23 септември православната църква чества зачатие на Свети Йоан

На 23 септември православната църква чества зачатие на Свети Йоан ...

... Христа. Внезапно Ириада пламнала от голяма любов към Господа. Тя доброволно се присъединила към Христовите затворници и била окована във вериги заедно с тях. След като корабът пристигнал в египетския град Антинопол, света Ириада преди всички други претърпяла жестоки изтезания и била посечена с меч. Това станало около 308 година.


Днес повод за празнуване и почерпка имат:  У нас:Албена Колева,

Днес повод за празнуване и почерпка имат:  У нас:Албена Колева, ...

... години на ХХ и началото на 21-ви век., спечелил два пъти Златната топка на Франс футбол през 1997 г. и 2002 г. и Златната обувка през 1997 г. Той е един от двамата футболисти печелили наградата „Футболист на годината на ФИФА“ три пъти, (другият е френският футболист Зинедин Зидан)  На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. В цялата

На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. В цялата ...

... в селата Опицвет и Климент. В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Кулминацията на тържествените прояви е в град Велико Търново. В тях ще участва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.


Днес се навършват 76 години от промяната в държавната власт

Днес се навършват 76 години от промяната в държавната власт ...

... и са екзекутирани на 1 и 2 февруари 1945 г.Рано сутринта на 9 септември кабинетът се обръща по радиото с манифест към българския народ, предаде Фокус.В същия ден правителство се обръща към СССР с молба за примирие и съветското командване прекратява военните действия срещу България от 22 ч. българско време.


Рождество на Пресветата Богородица или Малка Богородица се чества от православната църква на

Рождество на Пресветата Богородица или Малка Богородица се чества от православната църква на ...

... че от 15-ти август, когато е Голяма Богородица, до днешния ден българката не тъче и не шие, за да са здрави децата в семейството. В дните между двата големи православни празника обаче жената може да се съсредоточи върху красотата на градината си. В този период стопанките пресаждат перуника, люляк и божур.Именници: МАРИ, МАРИАМ, МАРИЯ, МАРИЯН, МАРИЯНА, МАРИЕЛА, МАРИЙКА, МАРИЯ, БОРИС, БОРИСА, БОГДАН, БОГО, БОЖО, БОЖИЛ, БОГОЯ, БОГДАНА, БОНА, БОНКА, БОГДАН, БОГДАНА, БОГОМИЛ, БОГОМИЛА, БОГОМИЛ, БОГОМИЛА


На 7 септември църва почита паметта на Свети мъченик Созонт.

На 7 септември църва почита паметта на Свети мъченик Созонт. ...

... причина за тоя смут, и мъжествено изповядал вярата си в единия истински Бог. Подложен бил на ужасни мъчения, при които предал душата си на Бога. Това станало 288 година. На следващата нощ вярващите взели тялото му и го погребали с почести. При гроба на светия мъченик се извършвали много изцерявания.


България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди

България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди ...

... Националния институт по заразни и паразитни болести, "Препоръчително е да се носят маски. Хубаво е да има еднопосочност на движението, дистанция при спиране. Нека речите са кратки, въобще, по-кратка експозиция", препоръча още професорът. БЛИЦ припомня, че по-р който не показва изменчивост, а нивата на смъртност остават сравнително високи. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Навършват се 11 години от потъването на кораба "Илинден" в Охридското

Навършват се 11 години от потъването на кораба "Илинден" в Охридското ...

... сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич. 


Днес честваме 143 години от Шипченската епопея. Денят ще започне

Днес честваме 143 години от Шипченската епопея. Денят ще започне ...

... разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.


Днес църква почита паметта на Свети апостол Тадей и Свети

Днес църква почита паметта на Свети апостол Тадей и Свети ...

... обесването му - първо бесилката се счупила, после въжето се скъсало, но го бесили трети път и той издъхнал. Висял три дни на въжето, докато то отново се скъсало. Днес той е провъзгласен за покровител на град Самоков, датата на обесването му, 21 август, е обявена за ден на града.


На 20 август православната църква почита Св. прор. Самуил. Св.

На 20 август православната църква почита Св. прор. Самуил. Св. ...

... интереси, но изцяло може да се отдаде само на едно дело.4. Мъжете с това име са честолюбиви и почти винаги достигат целите си.5. Самуил е тактичен, щедър и уравновесен човек, който често избира професия, където е обществено значим.6. Мъжете с това име са способни да намерят правилното разрешение на всеки един проблем.


На 18 август Българската православна църква отбелязва смъртта (Успението) на

На 18 август Българската православна църква отбелязва смъртта (Успението) на ...

... в храма светия Кръст. Като узнал за това, началникът на града заповядал да заловят всички участници и ги наказал със смърт. Флор и Лавър били жестоко измъчвани и след това хвърлени в пресъхнал кладенец и засипани с пръст. След много години мощите на мъчениците били намерени и пренесени в Цариград.


На 17 август 986 г. Самуил разгромява византийците в битката

На 17 август 986 г. Самуил разгромява византийците в битката ...

... към Щипон (дн. Ихтиман), където нощува. Слухът, че българите заграждат околните планински пътища, предизвиква смут сред войниците и на следващия ден отстъплението продължава при все по-голямо безредие. Виждайки това, българите, предвождани от цар Роман, Арон и Самуил, се спускат срещу византийците, превземат лагера им и превръщат отстъплението им в бягство.


На 16 август празнуваме пренасяне на неръкотворния образ на Христос.Владетелят

На 16 август празнуваме пренасяне на неръкотворния образ на Христос.Владетелят ...

... днес в Северна Македония, му посочва търсеното от него място за монашеско уединение – една пещера край река Сарандапор, днешната Крива река. Тук свети Йоаким прекарва живота си като отшелник, в пост и молитва, а местните българи го почитат като свят човек. Йоаким Осоговски умира на 16 август 1105 година.


Навършват се 24 години от най-масовото изтребление на хора след

Навършват се 24 години от най-масовото изтребление на хора след ...

... Международният трибунал в Хага, съдът в Босна и Херцеговина и съдилища в Сърбия и Хърватия са осъдили 47 души на над 700 години затвор. Доживотните присъди са 4. Днес в мемориалния комплекс Поточари ще бъдат погребани тленните останки на 33 новоидентифицирани жертви и ще се проведе възпоменателна церемония, съобщава БНТ.


България отбелязва 169-тата година от рождението на Иван Вазов. В

България отбелязва 169-тата година от рождението на Иван Вазов. В ...

... и Павел" и ще продължат с рецитал на ученици в къщата музей "Иван Вазов". Сопотчани ще имат шанса да се срещнат и с тазгодишния носител на Национална литературна награда на името на Вазов - Милен Русков. Веднага след това авторът ще засади традиционното иглолистно дръвче в парка до къщата музей.


Днес се навършва 1 година от кончината на професор Божидар

Днес се навършва 1 година от кончината на професор Божидар ...

... март 2018 г. обявява учредяването на Българско надпартийно движение "Кубрат" (БНСК), известно и като "професорското движение". Сред съучредителите са арх. Миломир Богданов, музикантът Костадин Георгиев - Калки, Христо Бойчев и ген. Стоимен Стоименов - съветник по сигурността на президента Росен Плевнелиев. В края на април Агенцията по вписванията отказва регистрация на движението.


На 2 юни почитаме Деня на Ботев и загиналите за

На 2 юни почитаме Деня на Ботев и загиналите за ...

... участието на военнослужещи от Силите за специални операции – Пловдив. От 21 ч. започва тържествената заря-проверка в село Скравена с участието на военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски. В този час започва тя и в Казанлък. В нея ще участват военнослужещи от 61-ва механизирана бригада.


На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на

На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на ...

... по случай Деня на Европа. Във Велико Търново ще има шествие на ученици по случай Деня на Европа, чието начало е планирано да 10:10 ч. Ритуалът по издигането на знамената пред общината е планиран за 10:30 ч. Събития са планирани във още във Видин, Добрич, Карлово, Кюстендил, Смолян, Шумен, Ямбол.


Днес празнуваме възкресението на Исус Христос, победата на живота над

Днес празнуваме възкресението на Исус Христос, победата на живота над ...

... че: Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот. Понеже Бог не изпрати Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него. (Евангелие от Йоан 3:16, 17)


Навършват се 143 години от избухването на Априлското въстание.
Бунтът избухва

Навършват се 143 години от избухването на Априлското въстание. Бунтът избухва ...

... бързият му и кървав край. Въпреки че въстанието неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.


Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи и почитаме ...

... президентът Румен Радев ще удостои гостуващия у нас председател на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер с най-високото ни държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен. По традиция представителите на еврейската общност ще посетят днес и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. 


Авторът на любимия роман на премиера Бойко Борисов (

Авторът на любимия роман на премиера Бойко Борисов ("Винету") от ...

... от 1903 г. до смъртта му. Волята му е цялото му имущество и бъдещи печалби от работата му да отидат във фондация, която да подкрепя образованието на талантливи, но бедни писатели, журналисти и редактори. Година след смъртта на Май, на 5 март 1913 г., Клара Май основава фондация "Карл Май".


Възпоменание на 146-ата година от гибелта на Васил Левски ще

Възпоменание на 146-ата година от гибелта на Васил Левски ще ...

... 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека. От днес Драгоман ще има паметник на Левски. Той ще бъде официално открит в 11 часа. Панихиди, поклонения и културни събития във връзка с отбелязването на 146 г. от гибелта на Левски са планирани още в Добрич, Велико Търново, Кюстендил, Стара Загора.


Любовта е във въздуха днес! На най-романтичния празник - Свети

Любовта е във въздуха днес! На най-романтичния празник - Свети ...

... половинката си по възможно най-оригиналния начин. Сърчица, целувки, плюшени играчки - вариантите за подаръци са безброй. Някой от тях са изключително оригинални, други са абсолютно традиционни.  Ето какво улови фотоапаратът на БЛИЦ днес в столицата:                       Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


Днес църквата почита св.свмчк.Власий – Власовден. Празнува се за здравето

Днес църквата почита св.свмчк.Власий – Власовден. Празнува се за здравето ...

... е тясно свързан с предхождащият го Чуминден. Обредните практики са еднакви: в основата им лежи идеята за омилостивяване чрез житна жертва на болестотворните демони. Отделянето на празника говори от една страна за остатъци от тотемични преживелици, а от друга страна характеризира аграрно-скотовъдното битие на българина и ценността на впрегатните животни.


На 9 февруари православната църква отбелязва деня на Св. мъченик

На 9 февруари православната църква отбелязва деня на Св. мъченик ...

... защо се отрича от Божията вяра и изкрещял, че самият той също е християнин. Така Саприкий бил освободен, а Никифор обезглавен. Делото на втория обаче е достойно за възхищение, затова след смъртта му на 9 февруари, Църквата го обявява за светец. Повече за Св. мъченик Никифор можете да прочетете тук.


6 519 души празнуват на Трифон Зарезан. Имен ден днес

6 519 души празнуват на Трифон Зарезан. Имен ден днес ...

... са заети във винопроизводството, у нас има 210 предприятия за производство на вино. Страната ни изнася най-много вино в Руската федерация, Полша и Обединеното кралство, а внася най-големи количества от Италия, Франция и Македония. През 2017 г. средното потребление на вино у нас на човек от домакинство е 4.3 литра.


На 1 февруари се навършват 137 години от рождението на

На 1 февруари се навършват 137 години от рождението на ...

... представителната постоянна експозиция и акварели на Майстора, експозиция с творби на Николай Дюлгеров, както и живописната композиция „Голям сърдечен иконостас“ на кюстендилския художник Станислав Божанков. В 13.30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника. 


На 1 февруари православната църква почита св. Трифон - лечител,

На 1 февруари православната църква почита св. Трифон - лечител, ...

... че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т. нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.  На Трифоновден празнуват имениците Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка.


Днешният Аспарухов мост е вдигнат на мястото на функциониращия преди

Днешният Аспарухов мост е вдигнат на мястото на функциониращия преди ...

... отклони носа на кораба от отбивача преди моста. Капитанът пък не успял да даде адекватни команди и плавателният съд се забил в съоръжението.Тогавашните държавници намират решение с временни мостови съоръжения, които възстановяват връзката между двата бряга. Откриването на новия Аспарухов мост, построен за 3 години, се случва през 1976 година.


20 януари е Световният ден на снега. На Банско празникът събира

20 януари е Световният ден на снега. На Банско празникът събира ...

... На Банско празникът събира любители на планината и зимните спортове от цял свят, предава Нова телевизия.Много измръзнали бузки, много измръзнали уши, много измръзнали носове ще има на днешния празник. Никой не се интересува от студеното време, защото на преден план се поставят забавления като карането на ски и спускането с шейни.


"Той беше интровертен, винаги потънал в книгите и вестниците. Обичаше ...

... през 1974 г. На 25 октомври 1990 г. урната е официално върната в Прага. В Прага има площад, който носи името на Ян Палах Снимка: GettyImages/Gulliver photosСлед падането на комунистическия режим прахът на Палах е отнесен в Олшани, където се очаква днес да отидат много чехи, за да му отдадат почит.


На 16 януари отбелязваме Световния ден на „Бийтълс

На 16 януари отбелязваме Световния ден на „Бийтълс", съобщава БНТ. ...

... 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени до днес в тираж над един милиард и 300 милиона копия! Ливърпулската четворка се превръща в един от най-ярките музикални феномени на миналия век. А според списание „Ролинг стоун" и в първенец в списъка със 100-те най-добри изпълнители на всички времена.


Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица,

Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, ...

... е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът. 


Dнес се връщаме 38 години назад - до 8 януари,

Dнес се връщаме 38 години назад - до 8 януари, ...

... града да излезе от бедствената ситуация. Помощта от държавата не закъснява. Отпускат на Поморие финансова инжекция в размер на 2 млн. лв. (стари лева) и  достатъчно строителна техника. Възстановяването на стената и булеварда продължава 45 дни. В онзи момент става и доизграждането (удължаването) на брегоукрепващата стена в сегашния ѝ вид.


Днес е Рождество Христово по стар стил и именно днес

Днес е Рождество Христово по стар стил и именно днес ...

... на освещаването му пред храма "Свети Сава" в Белград.Православният патриарх на Йерусалим Теофил III бе начело на богослужението в църквата „Рождество Христово" във Витлеем. Там присъства и палестинският министър-председател Рами Хамдала.За християнската общност в Египет, пък бе открит голям нов храм лично от президента на страната Абдел Фатах ас Сиси .


Днес отбелязваме 171 години от рождението на българския революционер и поет

Днес отбелязваме 171 години от рождението на българския революционер и поет ...

... на всички родолюбци и патриоти. Сред най-известните му произведения са “Майце си”, “Към брата си”, “На прощаване”, “Елегия”, “Делба”, “До моето първо либе”, “Хайдути”, “Пристанала”, “Борба”, “Странник”, “Гергьовден”, “Патриот”, “Хаджи Димитър”, “В механата”, “Моята молитва”, “Зададе се облак темен”, “Ней”, “Обесването на Васил Левски”, “Защо не съм…?”, “Послание” и др.


Исак Нютон е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и

Исак Нютон е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и ...

... на функция и допринася за изследванията на степенните редове.Нютон е силно религиозен, придържа се към неортодоксални християнски възгледи и освен на научна тема пише текстове и в областта на библейската херменевтика и окултизма. Той отказва да стане свещеник и да получи последно причастие, като вероятно отхвърля догмата за Светата Троица.


На тази дата през 2007 г. България става част от

На тази дата през 2007 г. България става част от ...

... съюз от 1 януари 2007 г. От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. От 1 януари 2014 г. трудовият пазар на целия ЕС е отворен за български граждани без ограничения.


Преди 15 години - на 27 декември 2003 г. петима

Преди 15 години - на 27 декември 2003 г. петима ...

... годините, последвали началото на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, включително и при инцидент с т.нар. приятелски огън, загинаха още осем български военни - офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.България е изгубила общо 13 бойци в Ирак.


Студентите честват днес своя празник.  Историята на студентския празник в

Студентите честват днес своя празник.  Историята на студентския празник в ...

... „Проф. Панчо Владигеров“, танцов състав „Аура“ при Народно читалище „Аура 1929“ и квартет към фолклорна формация „Мелодия“ при Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1924“. По-рано през деня, в 11.45 часа, в Централното фоайе на Ректората ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет.


Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя

Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя ...

... икономическите си активи на Съветския съюз. Съветските загуби на фронта били тежки и международната репутация на страната е пострадала.  Съветските войски не изпълнили своята цел за цялостно завладяване на Финландия, но завладели достатъчно територия, включително Ладожкото езеро, Петсамо и Сала.Финландците обаче запазват суверенитета си и подобряват международната си репутация .


След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният

След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният ...

... трябва да се пости само осем дни, тъй като единствено Христовото възкресение е достойно да бъде зачетено с четиридесетдневен пост. Тази неустановеност по отношение времетраенето на Рождественския пост продължила до 1166 г., когато Константинополският патриарх Лука Хрисоверг (†1169 г.) постановил да се пости четиридесет дни преди Рождество Христово.    


Бомбардировките на България са поредица от нападения на британските и

Бомбардировките на България са поредица от нападения на британските и ...

... макар да не сваля противников самолет, успява да отклони нападателите от центъра на града, изстрелвайки 1471 тежки и 2128 леки снаряда. През февруари 1944 г. Чърчил отговаря на предложения за прекратяване на бомбардировките: „След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него“.


В единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец на

В единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец на ...

... няма, а едва няколко от германските искания са приети. Те дори са притиснати допълнително с новината, че кайзер Вилхелм II е абдикирал. Ерцбергер протака преговорите до максимално договорения предварително срок от 72 часа, но в края на краищата на 11 ноември сутринта полага подписа си и примирието става факт.