На 24 октомври православните християни почитат паметта на Свети мъченик

...
На 24 октомври православните християни почитат паметта на Свети мъченик
Коментари Харесай

Чудотворната икона на Богородица излекувала сестра на патриарх

На 24 октомври православните християни почитат паметта на Свети страдалец Арета. Този ден е отдаден и на чудотворната икона Света Богородица “Всех скорбящих наслада “ в Москва.

В края на 17 век в живота на християните навлиза нов празник, отдаден на Божията майка, откакто направила едно невиждано за времето си знамение.

През 1688 година Евфимия, сестрата на Московския патриарх Йоаким се разболяла тежко и бил на смъртния си одър. Въпреки това тя продължавала непрекъснато да се моли Една заран, след продължителна и изтощителна молитва, болната Евфимия чула гласа на Пресвета Богородица, която ѝ споделила, че в Преображенския храм има икона с името „ Радост на всички скърбящи “ – „ Всех скорбящих наслада “.

Дева Мария поръчала още болната Евфимия да повика свещеника от храма, дружно с тази икона. А когато отслужи водосвет, заболяването на Евфимия ще изчезне.

Но Божията майка заръчала още нещо. Когато Евфимия оздравее, да споделя на всички за чудотворната икона и да популяризира милостта на Иисус Христос.

Чудното излекуване на Евфимия станало навръх 24 октомври. Затова празникът се празнува до ден сегашен в възхвала на Пресвета Богородица и Иисус Христос.

Свети страдалец Арета е живял във втората половина на петия и първата половина на шестия век. Бил гражданин на град Негран, в Омиритската страна, наричана в Светото писание Сава (днешен Йемен). В Негран имало доста християни, само че общо в страната преобладавали евреите.

Царят на омиритските евреи, разрушен от благочестивия етиопски цар, решил да отмъсти за това на християните в своите владения. Той нападнал града Негран, безстрашно защитаван от жителите. Като не могъл със мощ да го превземе, послужил си с машинация - да бъде непринудено пуснат в града. Като влезнал в града, той изловил най-първите християни, отпред с Арета, авторитетен християнин, отличаващ се с надълбоко благочестие.

Юдействащият цар изискал от хванатите християни да се откажат от вярата си, да похулят Иисус, да покажат пренебрежение към светия Кръст и да почнат да юдействат. Всички единомислещо декларирали, че не могат да се отрекат от вярата, в която са кръстени. Жестокият цар заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини.

Арета с огромната му тайфа от 240 души бил предаден на страшни изтезания. След като никакви страдания не раздрусали вярата им, по заповед на царя тия доблестни мъченици били обезглавени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР