На 17 октомври честваме Св. преподобномъченик Андрей Критски и на

...
На 17 октомври честваме Св. преподобномъченик Андрей Критски и на
Коментари Харесай

Интересен празник е!

На 17 октомври честваме Св. преподобномъченик Андрей Критски и на Св. оракул Осия.

През време на иконоборчестата разкол на остров Крит живял един пустинножител на име Андрей. До него стигнал слух, че светите икони били подложени на оскърбление и че техните бранители били осъждани на премеждия и страдания. Ереста била превзела и императорския двор в Константинопол. Цялата Византийска империя била на кръстопът – за или срещу иконите.

Св. Андрей решил да отиде в Цариград с желание да отклони император Константин V Копроним (741-775 г.) от иконоборческата разкол. Мислел въобще да го избави от нечестивите му дейности, ориентирани против иконопочитанието. Всичко, което той видял по пътя, още повече възпламенило неговата ревнивост.

Най-уважаваните епископи били изпращани на изгнание. Тъмниците били цялостни със пандизчии. Навсякъде се чувало за всикидневни изтезания и смъртни присъди. Навсякъде иконопочитателите били в недружелюбност.

Сърцето на Андрей пламнало от възмущение. Като дошъл в Цариград, той отишъл незабавно в църквата "Св. Мамант ", където тогава бил императорът. Промъкнал се през голямата навалица, явил се пред императора и почнал самоуверено да го упреква:

- За какво се наричаш християнин и чиновник Христов, щом се смееш на изображенията на Спасителя и угнетяваш неговите предани чиновници?
Войници хванали пустинника, изтеглили го вън от църквата и почнали да го бият. Но императорът ги спрял и заповядал да доведат Андрей при него в двореца.
Като се явил в звореца, императорът го запитал:
- Как се реши да ме злословиш по този начин смело? От безумство ли стори това, или от предпочитание да станеш прочут?
- Ни от едното, ни от другото, само че от ревнивост към Бога – дал отговор Андрей. – Аз чух за пакостната разкол, която тъпче светите икони, и пристигнах отдалече, с цел да те убедя да спре гонението на православните люде или да умра за Спасителя Христос.
Императорът наръкъл идолопоклонство достойнството, която се въздава на иконите. Пустинникът безбоязнено му възразил, като потвърдил, че достойнството, въздавана на иконата, се отнася към лицето, което е изобразено на нея. И траял:
- Защо наказваш със гибел оня, който не указва нужното почитание на царските скулптури и изображения? Ти искаш да бъдеш уважаван в твоите изображения, а забраняваш да се уважава Христос Бог в Неговите изображения!
Императорът се разгневил и заповядал на придворни чиновници грубо да бият тоя непретенциозен аскет. Заплашил го със гибел, в случай че не се откаже от иконопочитанието.
Изпод ударите Св. Андрей приказвал внушително на императора:
- По-добре е ти да се откажеш да се въоръжаваш срещу Църквата и да преследваш правилните Христови чиновници, в сравнение с да очакваш аз да се отрека от Христа Господа в неговите изображения!

Заредили се все по-жестоки мъчения. Извели пустинника на площада и го замеряли с камъни. Полумъртъв го затворили в тюрма.
Православни се събрали към него в тъмницата и изразили почитание и обич към него като неустрашим мъченик за истината. Той ги наставлявал и укрепявал в благочестието.

Императорът научил за тая среща и заповядал още веднъж да мъчат пустинника. Завели го на мястото на наказването. Един от еретиците се нахвърлил върху него с секира и го умъртвил.

С молитва Св. Андрей предал душата си на Бога (767 г.).

Двадесет години след блажената кончина на преподобномъченика Андрей Критски иконоборството било наказано от Седмия космополитен събор. Православието спечелило над всичик ереси (787 г.).

На 17 октомври се чества и паметта на Св. оракул Осия, който проповядвал в Израилското царство, когато оракул Исаия пророчествувал в Юдея.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР