Света мъченица Харитина почита църквата на 5 октомври. Тя живяла

...
Света мъченица Харитина почита църквата на 5 октомври. Тя живяла
Коментари Харесай

Интересен празник е

Света мъченица Харитина уважава църквата на 5 октомври. Тя живяла в края на третия и началото на четвъртия век.

Родината й е Понтида - североизточна област на Мала Азия. Докато била още дребна, останала сираче. Взел я в дома си един богат и съчувствен човек на име Клавдий. Възпитал я като своя щерка.

Като пораснала, тя почнала да прави усещане освен с телесната си хубост, само че и с положителния си темперамент, с благост, непорочие, чиста мисъл и светла религия в Бога. Вярващите й се радвали. На невярващите тя говорила за Спасителя и им сочела пътя на истината.

В началото на четвъртия век настанало грубо гонение на християните. До началника на окръга, където Харитина живеела, стигнал донос за нейната християнска активност. Била извикана на съд. Дометиан, така се казвал началникът, я запитал: "Вярно ли е това, че си християнка? Вярно ли е това, че ти заблуждаваш хората да стават християни? “.

Харитина дала отговор: „ Истина е, че съм християнка. Истина е също, че от вашата нечиста религия навеждам хора към моя Господ Исус Христос. “

Разярен, началникът заповядал да я бият безпощадно. След това я препратил на съд при регионалния шеф. Напразно шефът правел опити да я убеди да се отхвърли от своята християнска религия. Като почувствал безсилието си, той заповядал да й острижат косата, да сипят горещи въглени върху главата и тялото й.

Накрай я осъдил на изнасилване. Но светата госпожица се помолила на Бога и така издъхнала, като запазила непорочно девството си. Тялото й било поставено в чувал с пясък и хвърлено в морето. След три дни морските талази го изхвърлили на брега. Сам Клавдий погребал света мъченица Харитина. Това станало през 304 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР