В светото Евангелие се разказва, че при кръстната смърт на

...
В светото Евангелие се разказва, че при кръстната смърт на
Коментари Харесай

Интересен празник е!

В светото Евангелие се споделя, че при кръстната гибел на Спасителя настанал мрак и земята се разтресла, а жителите на Йерусалим изпаднали в смут.

Ужасил се и стотникът Лонгин, който дружно с двама боеца бил на пост към Кръста, и който пробожда Христос в ребрата, според условието на закона. Той извикал: „ Наистина Божи Син е бил Тоя Човек! “ Едно поверие споделя, че капка света кръв от прободеното ребро на Спасителя паднала в неговите заболели очи и ги излекувала.

След погребението на Иисус Христос, Лонгин отново стоял на стража - този път при Гроба Господен. Той станал очевидец на Христовото възкресение. Тогава той към този момент напълно повярвал в Богочовека дружно с другите двама бойци, които били с него на стража. Когато първосвещениците и старейшините еврейски предложили на бойците пари, с цел да приказват, че сякаш безжизненото тяло било взето от Христовите възпитаници, Лонгин не взел парите и намерено свидетелствал за възкресението на Господа.

Пилат и еврейските началници мощно негодували против него. Те не могли да се помирят с това, че Лонгин бил най-старши от бойците и даже прочут на императора. Те търсели метод да го погубят. Но той не напуснал службата си приел Свето Кръщение, дружно с другите двама бойци. След това отишъл в Кападокия, където сполучливо проповядвал словото Божие. След години се настанил в имението на татко си и там прекарвал в пост и молитва. Слухът за сполучливата проповед на Лонгин пристигнал до еврейските началници. Те уговорили Пилат Понтийски да напише донос до императора и да упрекна Лонгин в това, че той, като напуснал военната си работа, възбудил народа срещу Рим. Озлобените врагове на християнството всячески си стараели да убедят император Тиберий да осъди на гибел Лонгин и другите двама бойци. Най-после съумели. От Йерусалим били пратени бойци, с цел да изпълнят присъдата. По заповед на Пилат главата на Лонгин била донесена в Йерусалим и хвърлена някъде вън от града.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР