На днешната дата преди 78 години Червената армия освобождава германския

...
На днешната дата преди 78 години Червената армия освобождава германския
Коментари Харесай

Преди 78 г. Червената армия освобождава Аушвиц, Русия не е поканена за отбелязването днес - На този ден

На днешната дата преди 78 години Червената войска освобождава немския концентрационен лагер на територията на окупираната тогава от нацистите Полша „ Аушвиц-Биркенау “. Със своите почти 1,1 милиона жертви – най-вече евреи, само че също поляци, роми, руски военнопленници и хора от други националности - той се трансформира в знак на злокобния опит на нацистите да изтребят евреите, а през 2005 година Организация на обединените нации афишира датата за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Днес Държавният музей " Аушвиц-Биркенау ", намиращ се на територията на лагерите Аушвиц I и II в град Освиенцим, ще означи годишнината под почетния патронаж на полския президент Анджей Дуда. На нея не е поканен нито един формален представител на Русия, а повода за решението е водената от Русия война в Украйна, заяви през вчерашния ден Агенция Франс Прес.

Досега Русия постоянно е взела участие в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, и неин представител е произнасял тирада, показва Българска телеграфна агенция.

Основната тематика в музея през днешния ден ще бъде процесът на обмисляне, основаване и разширение на системата за дехуманизация и геноцид в Аушвиц, оповестяват оттова.

Аушвиц се построява като център за изтребване през 1942 година, само че през 1943-та мащабът на тази активност става голям. Същата пролет германците приключват построяването на четири съоръжения в „ Аушвиц II-Биркенау “, които включват газови камери и съвременни за времето си уреди за кремиране на трупове.

Днес посетителите в мемориала могат да видят единствено руини от постройките. Архитектурните и строителните проекти обаче са оживели, „ което демонстрира ясно на какво е способно едно човешко създание, даже добре образовано, в името на идеология “, пишат от музея и цитират шефа му доктор Пьотр М. А. Чивински. Той показва, че тези остатъци са „ красноречиво предизвестие към човечеството в светлината на военните закононарушения на Русия в Украйна “.

За него е било „ явно “, че не може „ да подпиша писмо с покана до съветския дипломат “ в подтекста на войната. Той се притеснява, че „ на Русия ще ѝ би трябвало изключително доста време и доста бездънен самоанализ след този спор, с цел да се върне в обществото на цивилизования свят “.

В деня, когато Русия нахлу в Украйна – 24 февруари 2022 година, музеят назова съветското нахлуване „ безчовечен акт “ с думите: „ Съдник на този безчовечен акт ще бъде историята, а на неговите причинители - да се надяваме - Международният углавен съд “.

При освобождението Червената войска заварва към 7 000 живи пандизчии. Всички оживели до през днешния ден са поканени на възпоменателното събитие, всеки с по един компаньон.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР