Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици Евлампий и

...
Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици Евлампий и
Коментари Харесай

Почитаме зографски монаси мъченици, изгорели живи в името на вярата си

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Светите мъченици Евлампий и Евлампия, на преподобния Теофил Изповедник и на Светите 26 Зографски мъченици.

През 1274 година византийският император Михаил Палеолог се съгласил на уния с Рим, с цел да получи от Запад помощ против арабите.

През 1278 година той издал декрет унията да се вкарва посредством всички насилствени ограничения. Светогорските монаси изпратили обръщение до императора, в което твърдо отстоявали невъзможността да одобряват унията. Освен това те го молили да държи това обучение, което е приел от Светите отци.

Във Византия и Света Гора пристигнали папски пратеници, с цел да ревизират използването на Лионската уния. Някои манастири ги приели от боязън, само че други не, и по тази причина потърпевши. В това число бил и българският Зографски манастир.

Императорът изпратил против манастира наети рицари-кръстоносци. Игуменът Тома предиздвикал по-малодушните да се скрият някъде по планинските пещери.

А той с 21 монаси и 4 миряни се заключили в манастирската кула. Кръстоносците запалили кулата от всички страни. Затворените вътре 26 бранители на Православието починали измежду пламъците. Това се случило на 10 октомври 1284 година Не са известни имената на четиримата миряни.

Известни са единствено имената на монасите: Тома, Варсануфий, Кирил, Михей, Симон, Иларион, Яков, Иов, Киприян, Сава, Яков, Мартиниан, Козма, Сергий, Мина, Йоасаф, Йоаникий, Павел, Антоний, Евтимий, Дометиан и Партений.

От всички единствено духовник Партений не умрял в пламъците, а паднал от кулата. Той живял още 30 дни и по този начин имал опция да опише всичко на завърналите се по-късно в манастира братя.

Свети мчци Евлампий и Евлампия били брат и сестра - наследници на благороден жанр в Никомидия. Живели по времето на император Максимиан и огромните гонения против църквата. Заради вярата си били грубо изтезавани - Евлампий бил ослепен, а след това двамата със сестра му били хвърлени в огнена пещ.

Мъченичеството им приключило, когато отсекли главите им пред очите на целия град.

Преподобни Теофил Изповедник, свещеник Никейски страдал за светите икони. Наречен "Начертани ", тъй като бил жигосан по челото с нажежено желязо от еретиците. Преследван и подложен на мъчения, той умрял в 847 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР