На 20 август православната църква почита Св. прор. Самуил. Св.

...
На 20 август православната църква почита Св. прор. Самуил. Св.
Коментари Харесай

Страхотен празник! Черпи най-измоленото от Господ име

На 20 август православната черква уважава Св. прор. Самуил. Св. 37 мчци Пловдивски. Прор. Самуил бил последният арбитър по времето, когато израилтяните се управлявали от съдии, а не от царе.

Още 3-годишен той бил заведен от майка си Ана в храма и отдаден да служи на бог. Господ го благословил и всички в Израел го почитали като оракул.

Когато стар, отстъпил на синовете си част от властта си. Ала синовете му били алчни и несправедливи. Недоволни от тях, националните старейшини помолили Самуил да избере цар, както е у всичките нации.

Легендата

Легендата споделя, че живял в гр. Рама или Ариматея един благоверен човек на име Елкана от Левиевото коляно. Той имал две дами – Ана и Фенана. Любимата му жена Ана била бездетна. А у израилтяните безплодието се смятало за знак на Божия недружелюбност.

Затова Ана тъгувала доста, пък и познайниците й странели от нея и даже я презирали. Елкана изпълнявал старателно всички наредби на закона. На всички огромни празници ходел със фамилията си в Силом, гдето тогава се намирала скинията, с цел да принесе жертва Богу.

Веднъж след жертвоприношение той седнал да обядва със фамилията си. Само Ана едничка не могла нищо да яде: сърцето й било цялостно с горест и тя отново отишла в скинията да се моли. Дълго се молила и плакала.

Тя молила Бога да й даде наследник и дала обещание, че в случай че той й окаже тая благосклонност, тя ще Му го посвети. Милосърдният Бог извършил нейната тъжба: тя родила наследник и го нарекла Самуил, което значи "измолен от Бога ".

Какво значи името Самуил?

1. Самуил е древноеврейско име, което значи, изпросен от Бог.

2. Мъжете с това име имат имен ден на 20 август.

3. Самуил има разнообразни ползи, само че напълно може да се отдаде единствено на едно дело.

4. Мъжете с това име са честолюбиви и съвсем постоянно доближават задачите си.

5. Самуил е методичен, великодушен и балансиран човек, който постоянно избира специалност, където е публично важен.

6 . Мъжете с това име са способни да намерят вярното позволение на всеки един проблем.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР