На 29 ноември Светата ни църква почита паметта на Свети

...
На 29 ноември Светата ни църква почита паметта на Свети
Коментари Харесай

Пронизват Свети Парамон с копия и му режат езика

На 29 ноември Светата ни черква уважава паметта на Свети свщмчк Парамон и 370 мъченици с него, на Свети мчк Филумен и на Преподобония Акакий Синайски.

При царуването на император Деций (249-251) на изток имало княз на име Аквилин, който грубо преследвал християните.

Веднъж той събрал в тъмницата триста и седемдесет християни и отправяйки се към Валсайтийските топли минерални извори, заповядал да водят с него и мъчениците. Възнамерявайки да мине около идолския храм на Посейдон, той желал да ги принуди да принесат идолска жертва.

Като стигнали до капището, той дълго принуждавал светиите да принесат жертва на идола, само че не съумял да ги склони нито с милувки, нито със закани. Случило се по този начин, че в същото време около тях минавал един благоверен мъж на име Парамон, а по религия ­ християнин. Като видял такова голям брой свети мъченици, наказани на гибел, той застанал пред капището на идола и възкликнал с висок глас:

­ О, какъв брой доста почтени праведници убива нечестивият княз за това, че не се покланят на бездушните и неми идоли!

Князът, като чул тези думи на Парамон, горящ от гняв и заповядал на прислужниците си незабавно да го догонят и да го убият. Нечестивите прислужници на още по-нечестивия княз догонили блажения Парамон, който не знаел за това предписание вървял си по пътя и го хванали.

Отначало те извадили езика му от устата, който изобличил и укорил мъчителя, и го отрязали; след това наранили всичките му членове и най-после проболи тялото му с копия. Така светият страдалец Парамон предал благочестивата си душа в Божиите ръце.

В същия час и горепосочените свети мъченици, на брой триста и седемдесет, били убити с мечове пред капището на Посейдон за вярата Христова.

Свети страдалец Филумен пострдала за вярата по времето на император Аврелиан(270-275) в Ликаония. Занимавайки се с продажба на жито в град Анкир (днес Анакра), Свети Филумен бил набеден пред шефа на региона Феликс.

Пред него той изповядал, че е християнин, за което бил окачен на дърво, стърган и по-късно хвърлен в огън, откъдето с благодатта Божия излязъл незасегнат. След това забили гвоздеи в главата, ръцете и нозете му и го влачили 30 поприща, от което светецът, като изнемогнал, предал духа си на Бога. Това станало през 275 година

Преподобни Акакий се загатва в "Лествицата " на св. Йоан Лествичник. Той бил възпитаник на някой си синайски дъртак, прекомерно недодялан и язвителен човек, който постоянно му нанасял побой и огорчения.

При него преподобни Акакий живял цели девет години в огромно самообладание и строго смирение. Починал е прекомерно млад към 550 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР