Днес се навършват 76 години от промяната в държавната власт

...
Днес се навършват 76 години от промяната в държавната власт
Коментари Харесай

76 години от 9 септември 1944 г.

Днес се навършват 76 години от смяната в държавната власт в България, осъществена през нощта на 8 против 9 септември 1944 година — свалено е държавното управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт, отпред с Кимон Георгиев.

Превратът е осъществен благодарение на настоящи офицери от Българската войска, минали на страната на Отечествен фронт, руските войски, навлезли в България на 8 септември и партизани.

Отечественият фронт (ОФ) е обществено-политическа организация, формирана през 1942 година от левите политически сили у нас. Главната й цел е обща битка против хитлеристите и техните български поддръжници. В организацията членуват Българската работническа партия, Българския аграрни национален съюз "Пладне ", Политическия кръг "Звено ", Българската работническа социалдемократическа партия и самостоятелни интелектуалци.

На 5 септември 1944 година Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България. Веднага по-късно Политбюро на Централния комитет на Работническата партия и Главния щаб на Народоосвободителната въстаническа войска (НОВА) създават проект и стартират да го реализират още на другия ден – 6 септември.

В редица селища на страната се открива отечественофронтовска власт, разрушават се затвори. Избухват стачки – на трамвайните чиновници в столицата, на миньорите в Перник и други, провеждат се демонстрации и манифестации.

Преминаването на границата от руските войски на 8 септември дава нов подтик на революционните събития в страната. Правителството на Константин Муравиев дава заповед на българската армия да не оказва въоръжена опозиция на частите на Съветската войска.

Главният удар на смяната е плануван за 8 против 9 септември 1944 година Малко след 2 часа след среднощ е превзето Военното министерство, след което се поставя ръка на другите стратегически обекти в столицата – Министерството на вътрешните работи, Централната поща, Радиото, Централната гара и други

Веднага по-късно е образувано държавно управление с министър-председател Кимон Георгиев (от Политически кръг "Звено ") и в следния състав:

Българската работническа партия има 4-ма представители – Добри Терпешев, Антон Югов, Минчо Нейчев и Рачо Ангелов; Български земеделски народен съюз – 4-ма (Никола Петков, Асен Павлов, Борис Бумбаров и Ангел Държански), Политически кръг "Звено " – 4-ма (Кимон Георгиев, Петко Стайнов, Дамян Велчев и Станчо Чолаков), Българската работническа социалдемократическа партия (БРДСП) – 2-ма (Григор Чешмеджиев и Димитър Нейков) и самостоятелните интелектуалци – 2-ма (Петко Стоянов и Димо Казасов).

В несъгласие с конституцията, държавното управление издава постановления за освобождение от служба на регентите проф. Богдан Филов, княз Кирил и ген. Никола Михов и за назначение на нов Регентски съвет, в който влизат проф. Венелин Ганев (независим), Цвятко Бобошевски (независим) и Тодор Павлов (комунист).

Членовете на освободеното регентство са задържани незабавно след освобождението им от служба. По-късно са наказани на гибел от Народния съд и са екзекутирани на 1 и 2 февруари 1945 година

Рано сутринта на 9 септември кабинетът се обръща по радиото с манифест към българския народ, съобщи Фокус.

В същия ден държавно управление се обръща към Съюз на съветските социалистически републики с молба за помирение и руското командване приключва военните дейности против България от 22 ч. българско време.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР