В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година започва

...
В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година започва
Коментари Харесай

82 години от Кристалната нощ: началото на Холокоста |

В нощта на 9 против 10 ноември 1938 година стартира вълна от погроми против евреи в Германия и Австрия, сложили началото на Холокоста в Европа. Името Кристална нощ е обещано поради звука от потрошените стъкла на хиляди витрини на над 750 магазини, благосъстоятелност на евреи. Опустошени са синагоги. Разграбена е и е унищожена друга еврейска благосъстоятелност. 30 000 евреи са задържани и изпратени в съществуващите към този момент концлагери, а 91 евреи са убити. Зад набезите стои паравоенната организация на ръководещата Националсоциалистическа немска работническа партия и е осъществена по самодейност на нейния лидер Адолф Хитлер, напомня Организацията на евреите в България " Шалом " в навечерието на 82-рата година от Кристалната нощ.

По време на Холокоста са убити почти 6 милиона евреи, а също роми, хомосексуални, представители на Свидетели на Йехова, руски военнопленници, инвалиди.

Тази година еврейската общественост и посолството на Германия у нас си подават ръка, с цел да отбележат дружно навършването на 82 година от Кристалната нощ.

" В нощта на 9-ти против 10-ти ноември 1938 година, с Кристалната нощ, стартира едно от най-чудовищните закононарушения в човешката история, Холокоста... Това в никакъв случай не би трябвало да се не помни! ", написа във връзка мрачната дата ръководителят на ОЕБ " Шалом " доцент доктор Александър Оскар.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР