Днес честваме 143 години от Шипченската епопея. Денят ще започне

...
Днес честваме 143 години от Шипченската епопея. Денят ще започне
Коментари Харесай

Честваме 143 г. Шипченска епопея |

Днес честваме 143 години от Шипченската епопея.

Денят ще стартира с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на починалите в епичните боеве. След нея за искащите да продължат пешком към именития връх е проведен туристически поход. Програмата ще продължи с нанагорнище на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Патрон на тържествата, отдадени на 143 години от епичните боеве за защитата на Шипченския проход, решаващи за изхода на Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 година, е президентът Румен Радев.

Държавният глава ще ще изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка дружно с жителите, които ще отдадат респект пред подвига на българските опълченци и съветските воини. Около 12.00 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово по случай отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея.

На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои формалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде разпален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за гости след отдръпване на формалните лица, сподели шефът на Национален парк-музей " Шипка-Бузлуджа " доктор Чавдар Ангелов, представен от БНР. Той прикани: 

" Всички, които ни посетят, да съблюдават напътствията на органите на реда, защото поради късното оповестяване на събитието, че въпреки всичко ще има някакво тържествено отбелязване, трафикът в прохода е натоварен. Така че да демонстрираме взаимно самообладание, и всички, които ще влизат в Паметника на свободата, да носят защитни маски за лице. "

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трикольор. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде оповестена и социална поръчка за разработване на Проект за консервация и реституция на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, чака се цялостната реорганизация на каменната фасада да стартира идната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР