На днешния ден християните отдават почит и на Благородния Йосиф,

...
На днешния ден християните отдават почит и на Благородния Йосиф,
Коментари Харесай

Денят на бащата е!

На днешния ден християните отдават респект и на Благородния Йосиф, обручникът-покровител на Дева Мария.

На неговите грижи са били поверени Божията майка и Богомладенеца Христос.

Това е мотив денят да се приема за Ден на бащата.

Само у нас Денят на бащата е на 26 декември, в множеството други страни по света той е през юни. Връчват се дарове на бащите, фамилията отбелязва дружно този всемирски празник.

В Съединени американски щати концепцията за подобен празник е на Сонора Смарт, родена в Крестън, Вашингтон. Дъщеря е на ветерана от Гражданската война Уилям Джаксън Смарт, отгледал 6 деца в Спокейн.

Сонора Дод е въодушевена от напъните, които Ана Джарвис поставя, с цел да основе Деня на майката. Тя предлага за дата на празника 5 юни, датата на кончината на нейния татко, само че не съумява да приготви уредниците в точния момент и празненството се отсрочва за третата неделя на юни. Първият Ден на бащата се празнува на 19 юни 1910 година в Спокейн.

Празникът неотложно получава необятна неофициална поддръжка от разнообразни хора, като политика Уилям Дженингс Браян. Президентът Удроу Уилсън дава образец като чества със своето семейство през 1916 година През 1924 година президентът Кулидж предлага празника да стане народен. През 1966 президентът Линдън Джонсън взема решение Денят на бащата да се чества в третата неделя на юни. Празникът е приет за формален през 1972 година при Ричард Никсън.

Днес, 26 декември църквата уважава свети Йосиф Обручник, още и на св. цар Давид и св. Яков, както и събор на Пресвета Богородица.

Имен ден честват всички с античните и известни еврейски имена Йосиф или Давид.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР