България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди

...
България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди
Коментари Харесай

135 години от Съединението на България, налагат куп забрани заради К-19

България чества годишнина от своето обединяване. На този ден преди 135 години българите декларират пред целия свят, че не може да има граница сред тях. В център на тогавашните събития се трансформират град Пловдив и Голямо Конаре - днешният град Съединение.

Съединението на България е актът на фактическо обединяване на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 година То е координирано от Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се прави след протести в разнообразни градове на Източна Румелия, последвани от боен прелом на 6 септември 1885 година, подсилен от българския княз Александър Първи.

Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и сполучливата му отбрана българите реализират първия стадий от националното си обединяване и проверката на Берлинския контракт.

Денят е разгласен за формален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година

Съединението дефинира ориста на България за епохи напред. То е било подготвяно от редица значими събития преди него - от българското Възраждане, от десетилетната битка за самостоятелна българска черква, от вековната битка за предпазване на език, обичаи и традиции на българите, от битката за национално избавление, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война.

БЛИЦ напомня, че ден поради честванията по време на пандемия.

Той изясни по какъв начин би трябвало да се държим, в случай че решим въпреки всичко да посетим някоя всеобщо мероприятие в чест на Съединението.

"Нека всички празненства са единствено навън ", сподели шефът на Националния институт по заразни и паразитни заболявания, "Препоръчително е да се носят маски.

Хубаво е да има еднопосочност на придвижването, отдалеченост при прекъсване. Нека речите са къси, изобщо, по-кратка експозиция ", предложи още професорът.

БЛИЦ напомня, че по- р който не демонстрира неопределеност, а равнищата на смъртност остават относително високи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР