Всеки трети пациент, прекарал COVID-19, в рамките на следващите шест

...
Всеки трети пациент, прекарал COVID-19, в рамките на следващите шест
Коментари Харесай

COVID-19 уврежда мозъка и психиката

Всеки трети пациент, прекарал COVID-19, в границите на идващите шест месеца получава мозъчни или душевен увреждания, демонстрира проучване, извършено измежду над 230 000 души, основно американци. Авторите на проучването считат, че пандемията ще докара до вълна от душевен и неврологични проблеми. Учените не знаят по какъв тъкмо метод вирусът може да докара до меланхолия и страхова невроза, само че откриват, че таман тези две диганози са най-разпространени измежду общо 14-те душевен и ментални отклонения, открити след изкаран COVID-19. По-рядко се записват инсулти, деменция и други неврологични разстройства, само че и тяхната периодичност е по-висока от нормалното, изключително измежду пациенти, преболедували тежко.

Феноменът би трябвало да се изследва

" За обособените пациент рискът от такива късни резултати е най-малък, само че вредите за популацията като цяло могат да бъдат съществени ", споделя Пол Харис, професор по психиатрия в Оксфорд и теоретичен началник на екипа. Неговият сътрудник Макс Таке, също окфордски психиатър, прецизира, че откривателите до момента не са съумели да схванат биологичните и психически механизми на тези късни резултати. Той упорства незабавно да се влага в проучване на феномена, с цел да може проблемите да бъдат предотвратявани или третирани по медицински път.

Много здравни специалисти все по-сериозно се тревожат поради рисковете от мозъчни или душевен болести в следствие от прекаран COVID-19. Нека да напомним, че проучване на същия екип учени предходната година към този момент стигна до сходни заключения: тогава при 20 % от оживелите след боледуване от COVID-19 в границите на три месеца бяха диагностицирани душевен разстройства. Новите данни, оповестени в доста авторитетното здравно списание " Lancet Psychiatry Journal ", се базират на здравните досиета на 236 379 пациенти, преболедували COVID-19, основно в Съединени американски щати. В 34 % от случаите са диагностицирани неврологични или душевен увреждания в границите на шест месеца след прекаран COVID-19. Този % е доста по-висок спрямо контролната група от хора, изкарали грип или сходни болести на дихателните пътища през същия интервал. Ето за какво учените считат, че COVID-19 оказва някакво характерно влияние върху човешкия мозък и човешката душeвност.

Данните будят огромна паника

Най-често у пациентите се следят страхови неврози (17 на сто) и прочувствени разстройства (при 14 процента), като тези две отклонения очевидно не зависят от това дали пациентът е прекарал COVID-19 в тежка или в лека форма. Но измежду пациентите с ковид, постъпили в интезивно поделение, цели 7 % в границите на шест месеца са получили инсулт, а при 2 на 100 се диагностицира деменция. Независими специалисти декларират, че тези данни будят огромна паника. " Това проучване е доста значимо. То удостоверява оттатък всяко основателно подозрение, че COVID-19 в идентична степен визира мозъка и душeвността на индивида ", споделя Саймън Уесли, началник на Факултета по психиатрия в авторитетния лондонски " Кингс Колидж ". " Последиците от COVID-19 за психическото здраве на пациента могат да бъдат съществени ", споделя и Лий Милиган, изпълнителен шеф на благотворителната организация за подкрепяне на психологичното здраве " MQ ". " Те дават своя " принос " към възходящия брой душевен заболявани и се постанова незабавно да бъдат добре проучени. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР