Усещането, че си защитен (от коронавируса), се шири сред мащабно

...
Усещането, че си защитен (от коронавируса), се шири сред мащабно
Коментари Харесай

Монд: България е доказателство, че политическият вакуум може да предизвика здравна катастрофа

" Усещането, че си предпазен (от коронавируса), се шири измежду огромно неимунизирано население, което по принцип няма доверие на публичните институции. Носенето на маски, което е наложително в закрити пространства, не се съблюдава даже от депутатите в Народното събрание. Резултатът е, че съгласно формалната статистика, едвам 2,3 млн. дози са сложени от общо 5.4 млн., получени по програмата на Европейската комисия за пазаруване, а това принуждава държавното управление да продава или подарява ненужните дози в чужбина, вместо да ги остави да изтече годността им. А другояче България не е девствена територия, когато стане дума за имунизации, а имунизирането е наложително за децата. Но тя е и доказателство, че политическият вакуум може да бъде изцяло задоволителен, с цел да провокира здравна злополука ".

Това написа френският вестник " Монд " в публикация под заглавие: " България - европейската алената лампа на имунизирането, възобнови рестриктивните мерки ", оповестява Actualno.com.

" Макар да е с един от най-лошите индикатори за смъртност от ковид в Европа, българското население е доста скептично към имунизациите и счита, че е предпазено против него, " добавя изданието.

То показва вътрешните несъгласия на " българския абсурд " - доста малко имунизирани, а страната подарява стотици хиляди дози на Норвегия, Бангладеш или Северна Македония, до момента в който навлиза в четвъртата вълна на пандемията. Както и че здравният министър не приема концепцията за наложително имунизиране на медиците или въвеждането на документ за допускане до избрани места и събития, както е във Франция - " двете табута за българската политическа сцена, доминирана от повсеместен песимизъм към слагането на инжекциите ", написа " Дневник ".

Весела Чернева, шеф на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, разяснява: " Никой политик действително не прикани за имунизиране и на процедура няма акция на здравното министерство в тази посока ".

Мария Шаркова - юрист, профилиран в здравно законодателство, добавя: " Отказът от имунизиране е всеобщ и всички партии се притесняват да не изгубят гласоподаватели с поддръжката за сходен апел. Водещата по поддръжка на последните парламентарни избори " антисистемна партия на артиста Слави Трифонов " даже поддържа антиваксърска изразителност и отхвърля " сегрегацията " от вероятно въвеждане на здравен пропуск, изяснява тя за " Монд ".

Освен обществените мрежи и медии, от дълго време доминирани от тайни теории и " подправени вести ", Весела Чернева показва още нещо: " По българските малките екрани постоянно демонстрират " двете страни " - едната изяснява, че COVID-19 е гибелен вирус, а другата - че е просто грип. Как очаквате да изпратите обръщение за публично здраве в сходна среда? ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР