Усещането, че си защитен (от коронавируса), се шири сред мащабно

Усещането, че си защитен (от коронавируса), се шири сред мащабно ...

Монд: България е доказателство, че политическият вакуум може да предизвика здравна катастрофа


"Усещането, че си защитен (от коронавируса), се шири сред мащабно неваксинирано население, което по принцип няма доверие на обществените институции. Носенето на маски, което е задължително в закрити помещения, не се спазва дори от депутатите в парламента. Резултатът е, че според официалната статистика, едва 2,3 млн. дози са поставени от общо 5.4 млн., получени по програмата на Европейската комисия за купуване, а това принуждава правителството да продава или подарява ненужните дози в чужбина, вместо да ги остави да изтече годността им. А иначе България не е девствена територия, когато стане дума за имунизации, а ваксинирането е задължително за децата. Но тя е и доказателство, че политическият вакуум може да бъде напълно достатъчен, за да предизвика здравна катастрофа".

Това написа френският вестник "Монд" в статия под заглавие: "България - европейската червената лампа на ваксинирането, поднови ограниченията", съобщава Actualno.com.

"Макар да е с един от най-лошите показатели за смъртност от коронавируса в Европа, българското население е много скептично към ваксините и смята, че е защитено срещу него," допълва изданието.

То посочва вътрешните противоречия на "българския парадокс" - много малко ваксинирани, а държавата дарява стотици хиляди дози на Норвегия, Бангладеш или Северна Македония, докато навлиза в четвъртата вълна на пандемията. Както и че здравният министър не приема идеята за задължително ваксиниране на медиците или въвеждането на сертификат за допускане до определени места и събития, както е във Франция - "двете табута за българската политическа сцена, доминирана от цялостен скептицизъм към поставянето на инжекциите", пише "Дневник".

Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, коментира: "Никой политик реално не призова за ваксиниране и на практика няма кампания на здравното министерство в тази посока".

Мария Шаркова - адвокат, специализиран в здравно законодателство, допълва: "Отказът от ваксиниране е масов и всички партии се опасяват да не изгубят гласоподаватели с подкрепата за подобен призив. Водещата по подкрепа на последните парламентарни избори "антисистемна партия на певеца Слави Трифонов" дори поддържа антиваксърска реторика и отхвърля "сегрегацията" от евентуално въвеждане на здравен пропуск, обяснява тя за "Монд".

Освен социалните мрежи и медии, отдавна доминирани от конспиративни теории и "фалшиви новини", Весела Чернева посочва още нещо: "По българските телевизии винаги показват "двете страни" - едната обяснява, че COVID-19 е смъртоносен вирус, а другата - че е просто грип. Как очаквате да изпратите послание за обществено здраве в подобна среда?".

Източник: fakti.bg