Три медицински сестри са поставени под арест в рамките на

Три медицински сестри са поставени под арест в рамките на ...

Медицински сестри в Турция издавали фалшиви сертификати за ваксинация


Три медицински сестри са поставени под арест в рамките на разследване за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация в частна болница в истанбулския квартал Бахчелиевлер.

Разследването по случая е започнало след сигнал, че срещу пари в болницата са издавани удостоверения за ваксинация на неваксинирани лица, които били вписвани в системата като ваксинирани, предаде "Хюриет дейли нюз".

Екипи на полицията за борба с финансовите престъпления са предприели операция и са задържали шестима души от болничния персонал, включително три медицински сестри. Задържите лица са били предадени на прокуратурата, която е издала нареждане за поставяне под арест на трите медицински сестри. Останалите трима задържани са освободени, като са поставени под съдебен контрол.

По време на разследването са били конфискувани смартфоните на мед. сестрите. Събрани са доказателства, че са извършили престъпление. Наблюдението от страна на полицията е продължило три месеца. До момента Турция е ваксинирала (с две игли) близо 46% от населението си. Властите предупредиха, че няма място за отпускане. Турското здравно министерство призова обществеността да продължи стриктно да спазва антивирусните мерки и да се ваксинира, тъй като дневният брой на случаите на коронавирус остава висок.

Източник: fakti.bg