В събота той стана единственият футболен треньор в света, който

...
В събота той стана единственият футболен треньор в света, който
Коментари Харесай

Карло Анчелоти, който покори всички върхове в европейския клубен футбол


В събота той стана единственият футболен треньор в света, който е печелил четири пъти най-престижната европейска клубна конкуренция – Шампионската лига. С това върховете му този сезон обаче не свършват. В края на април той се трансформира и в първия треньор, вдигал шампионския трофей във всяко от петте топ шампионати в Европа – италианското, британското, френското, немското и испанското.

Той е живата легенда на италианския футбол Карло Анчелоти , който на 28 май изведе испанския гранд Реал Мадрид до рекордната му 14-та купа в Шампионската лига, надделявайки във финала с 1:0 над Ливърпул на Юрген Клоп.

Малко повече от два месеца по-рано настроението измежду почитателите на "Белия балет " обаче не беше толкоз празнично. Любимият им тим одеве беше позволил изненадващо тежка загуба с 0:4 вкъщи, освен това от най-големия си противник – Барселона.

В последна сметка Реал завоюва рекордната си 35-та купа на Испания 4 кръга преди края на шампионата. След триумфа в събота пък, локалният в. "Марка " разкри, че незабавно след загубата от Барселона, Анчелоти е успокоил президента на клуба Флорентино Перес с думите: "Спокойно, прези, ще спечелим Ла Лига и Шампионската лига. " И футболистите му в действителност го направиха.

"Не е за поверие. Имахме приказен сезон. Мачът беше доста сложен, изключително през първото полувреме. В последна сметка сме заслужени спечелили. Нямам какво повече да кажа. Голям късметлия съм да работя в Реал. Това е приказен клуб с доста качествени играчи ", сподели именитият треньор, прочут с псевдонима Карлето.
Кариерата му като футболист
Карло Анчелоти е роден на 10 юни 1959 година в северния италиански град Реджиоло в семейство на производител на сирене. Професионалната му футболна кариера стартира още на 17 години в Парма . Три години по-късно той минава в Рома , където по-късно става капитан и печели един път Калчото и 4 пъти Купата на Италия.

Най-славният му интервал и като състезател, и като треньор, обаче е в Милан . За "росонерите " Анчелоти играе от 1987 до 1992 година и е част от именития състав, спечелил през 1989 и 1990 година Купата на европейските първенци (КЕШ) – шампионатът, предхождащ Шампионската лига.

С екипа на италианския народен тим Карлето изиграва общо 26 мача и взе участие на Световното състезание през 1990 година

 Юрген Клоп и Карло Анчелоти се поздравяват преди финала в Шампионската лига, 28 май 2022 година Треньорското начало
Първият тим, който води като треньор, е италианският втородивизионен Реджина . Анчелоти остава там единствено един сезон, печелейки през 1995 година промоция за Серия А. След това поема Парма , с който печели шампионата за Купата на УЕФА през 1999 година

Същата година заменя Марчело Липи отпред на Ювентус , само че не печели нито един трофей със "Старата госпожа " по време на двата сезона, в които е отпред на тима.

Следва престоят му в Милан , където Анчелоти е назначен през 2001 година на мястото на Фатих Терим. По това време "росонерите " са в рецесия, само че Карлето незабавно ги извежда до полуфинал в Купата на УЕФА.
Първа Шампионска лига
През 2003 година той печели първата си Шампионска лига като треньор, побеждавайки с Милан на финала с 3:2 огромните противници от Ювентус. Така Анчелоти става едвам четвъртия човек, след Мигел Муньос , Джовани Трапатони и Франк Рийкард , който печели оценката и като състезател, и като треньор.

През 2004 година Милан става първенец и печели Купата на Италия, а в идващите два сезона остава на второто място в Серия А след Ювентус.
 Карло Анчелоти минава около със сребърния си орден около трофея от Шампионската лига след обрата във финала против Ливърпул, 25 май 2005 година Драмата в Истанбул
През 2005 година Анчелоти стига до нов край в Шампионската лига – против Ливърпул. Мачът в Истанбул се помни и до през днешния ден като евентуално най-драматичния в историята на шампионата. "Росонерите " блестят през първото полувреме и на почивката справедливо водят с 3:0.

През втората част обаче капитанът на Ливърпул Стивън Джерард въодушевява съотборниците си за поврат – постоянното време приключва при резултат 3:3, а при дузпите англичаните печелят.

Две години по-късно Анчелоти въпреки всичко взима реванш. Милан и Ливърпул още веднъж се изправят един против различен в последния мач в Шампионската лига и този път италианците побеждават с 2:1 в Атина .
Успехи из Европа
Следващата стъпка в треньорската му кариера е в лондонския Челси . Анчелоти поема клуба през 2009 година и още през първия си сезон го извежда до купата в Англия. През 2011 година обаче отива във френския ПСЖ . Там също печели шампионската купа и по-късно се насочва в посока Мадрид .

Първият му престой отпред на "Белия балет " е от 2013 до 2015 година Карлето печели с кралския клуб дълго чаканата 10-та купа от Шампионската лига, Суперкупата на Европа, Купата на Испания и Световното клубно състезание, само че не съумява да стане първенец на Испания.

Заради по-слабия си втори сезон, управлението на Реал го освобождава в края на май 2015 година В края на същата година Анчелоти поема Байерн Мюнхен на мястото на отишлия в Манчестър Сити Пеп Гуардиола. С баварците има една шампионска купа на Германия.

От 1 юни 2021 година Карло Анчелоти още веднъж е отпред на Реал Мадрид , поемайки поста от Зинедин Зидан. Година по-късно италианецът към този момент държи независимо два върха като треньор в европейския клубен футбол.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР