В сряда е починал журналистът и автор на поредицата Великите

...
В сряда е починал журналистът и автор на поредицата Великите
Коментари Харесай

Почина журналистът и автор в Свободна Европа Пламен Асенов

В сряда е умрял журналистът и създател на поредицата " Великите европейци " Пламен Асенов, научи Свободна Европа от неговото семейство.

Асенов е роден в Пловдив през 1958 година. Завършва българска лингвистика в Софийския университет. Първо живее в Кърджали и работи във вестник " Нов живот ", откъдето е уволнен година преди края на ръководството на комунистическия водач Тодор Живков.

След насилствената промяна на имената на българските турци Асенов е един от участниците в основаването на новата съпротива в Кърджали, както и един от тези, които търсят връзка със неразрешените им организации.

След 1989 година Асенов работи за вестник " Демокрация ", а по-късно и за вестник " Подкрепа ". В продължение на 14 години работи като сътрудник за българската редакция на Би Би Си от Пловдив.

След закриването на редакцията написа политически разбори за " Дневник " и " Сега ", сценарист е на документални филми за Българска национална телевизия. От 2007 година е анализатор за българската редакция на радио SBS в Мелбърн, Австралия.

През 2011 година той получава премията " Пловдив " за публицистика. През идната година се появява концепцията му за поредицата " Великите европейци ", в която изследва живота на хората, белязали европейската история през последните повече от 20 века. Поредицата излиза и в на Свободна Европа от 2019 година

Идеята му се осъществя като предаване по Радио Пловдив на БНР, след което се трансформира в основа за поредност от книги. Преди дни се състоя премиерата на петия том от нея. От 2014 година Асенов е политически коментатор в уеб страницата " Фактор ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР