Тялото на иранския президент Ебрахим Раиси беше погребано в родния

...
Тялото на иранския президент Ебрахим Раиси беше погребано в родния
Коментари Харесай

Раиси беше погребан в родния си град

Тялото на иранския президент Ебрахим Раиси беше заровено в родния му град Машхад , заяви в четвъртък държавната телевизия IRIB.

Хиляди опечалени извършиха улиците на града преди погребалната гала. Раиси беше заровен до мавзолея на осмия шиитски имам Реза - значимо шиитско място.

Новината идва, откакто Раиси и външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан с хеликоптер в тежки метеорологични условия в неделя. Ден по-късно за гибелта им. Церемониите, които предшестваха погребението на Раиси, в източния град Бирджанд.

Външният министър беше заровен в четвъртък в светилището на шах Абдул Азим в град Рей, южно от Техеран. Преди погребението ирански публични лица и задгранични дипломати отдадоха респект на Амир-Абдолахиан на гала в Техеран. Ден по-рано висшият водач аятолах Али Хаменей организира заупокойна молитва в столицата, където хиляди хора участваха на траурна върволица.
 Екзекуции и репресии. С какво ще бъде запомнен починалият президент на Иран  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Съобщава се, че жителите на Техеран са получили известия на мобилните си телефони, в които са били призовани да участват на погребалната върволица.

Хаменей председателстваше началото на церемонията, където произнесе обичайна " заупокойна молитва " за Раиси, след което напусна церемонията, без да произнесе тирада. Първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер , който до провеждането на избори, също присъстваше на церемонията.

Присъстваха и няколко задгранични високопоставени лица, измежду които министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф, министър председателят на Армения Никол Пашинян, министър председателят на Ирак Мухаммад Шиа ал-Судани и делегация на талибаните от Афганистан, водена от министъра на външните работи Амир Хан Мутаки. Не участваха западни водачи. Трима някогашни ирански президенти - Мохамед Хатами, Махмуд Ахмадинеджад и Хасан Рохани - също не бяха видяни измежду присъстващите високопоставени лица.

За 28 юни са планувани президентските избори, които ще излъчат наследника на Раиси. Те ще бъдат проведени от съвет, състоящ се от ръководителя на Народното събрание, ръководителя на правосъдната власт и първия вицепрезидент.

Освен формалната демонстрация на обществена тъга, доста иранци, които са били жертви на репресии от страна на Раиси и иранския режим или са имали родственици, потърпевши от такива дейности, показаха удовлетворение от гибелта на Раиси.

Раиси беше определен за президент през 2021 година Той стегна доста ограничавания за иранците посредством използване на закони за морала и кърваво потушаване на, зародили след гибелта на Махса Амини , до момента в който беше в полицейски арест за хипотетично нарушение на ислямския код за носене на хиджаб.

Хиляди хора, измежду които протестиращи, публицисти, юристи, спортисти и актьори, бяха задържани, а минимум 500 души бяха убити при бруталните репресии на Иран против митингите.

Раиси също по този начин оказваше мощен напън в нуклеарните договаряния със международните сили, като в същото време разреши на страната да усили доста програмата си за обогатяване на уран.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР