Европейският съюз (ЕС) обмисля възможността да наложи визови изисквания на

...
Европейският съюз (ЕС) обмисля възможността да наложи визови изисквания на
Коментари Харесай

Влошаване на ситуацията. Какви санкции обмисля да наложи ЕС на Грузия заради закона за чуждестранните агенти

Европейският съюз (ЕС) обмисля опцията да наложи визови условия на грузинците в отговор на подлагания на критика закон за „ задграничните сътрудници “, признат от грузинския парламент. Това стана ясно от изминал документ на Европейски Съюз, съобщи грузинската работа на Свободна Европа.

Новината идва седмица откакто Съединени американски щати в Грузия - „ Грузинска фантазия “ , поради приемането на законодателството.

Това се случва и няколко седмици откакто в края на май Народното събрание на Грузия . Той планува всички организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се записват като „ сътрудници на непознато въздействие “.

Десетки хиляди грузинци. Противниците му, защото в Русия , което потиска опизицията и свободата на словото.

Международната общественост със закона за „ задграничните сътрудници “. Европейският съюз, към който, сподели, че „ съжалява надълбоко “ за решението на грузинския парламент, което опонира на главните правила на Европейски Съюз.

Държавният департамент на Съединени американски щати също осъди законодателството.

Сега изтеклият от Европейски Съюз документ демонстрира, че има опция да се прекрати безвизовият режим на Европейски Съюз за Грузия. Той важи от 2017 година и разрешава на грузински жители да пътуват краткосрочно в Европейски Съюз, без да си издават виза.

Европейската комисия (ЕК) в началото ще прегледа опцията визовите правила да се върнат единствено за грузинските държавни чиновници и дипломатите. Това ще се случи по-късно през тази година, преди идващите парламентарни избори в Грузия, които ще се проведат през октомври.

В случай на „ по-нататъшно утежняване на обстановката “ - да вземем за пример посредством „ потребление на принуждение против протестиращите “ или „ съществени нарушавания в изборния развой “, документът предлага налагането на визови правила да засегне всички грузински жители.

В изтеклия документ се съдържат и рекомендации за наказания над висши грузински държавни чиновници, както и за преустановяване на европейската финансова помощ за Грузия.

Грузинската работа на Свободна Европа не съумя да се свърже със чиновници на грузинското държавно управление за коментар по тематиката.

Опит за приемане на закон за „ задграничните сътрудници “ в Грузия. Парламентът обаче поради срещу предлагането.

Въпреки че на закона през 2024 година, предлагането беше признато.

Нарушенията на новия закон в Грузия могат да доведат до санкции в размер на над 9000 $.

В Русия сходен закон е в началото признат още през 2012 година , а в годините по-късно последователно е уголемен с спомагателни ограничавания. Законодателството визира цивилен групи, правозащитни и медийни организации и принуди доста деятели и публицисти да изоставен страната.
 Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР