Специалният ад хок прокурор Даниела Талева, която има правомощия да

...
Специалният ад хок прокурор Даниела Талева, която има правомощия да
Коментари Харесай

Не са установени данни. Специалният прокурор Талева даде зелена светлина за избора на Сарафов

Специалният пъкъл хок прокурор Даниела Талева , която има пълномощия да проверява основния прокурор и неговите заместници, не е открила данни, които да уличават Борислав Сарафов в закононарушение. Спрямо него няма висящи инспекции или следствия и няма спънка той да взе участие в състезанието за избор на титулярен началник на държавното обвиняване.

Това излиза наяве от публично на Талева, издадено на 11 октомври и оповестено в уеб страницата на Висшия правосъден съвет (ВСС). Документът е публикуван във връзка вървящия конкурс за избор на основен прокурор, е точно краткотрайно изпълняващият функционалностите на този пост Сарафов.

Номинацията на Сарафов провокира отрицателни реакции от в България и. Последва и в София, на който той беше свикан да се отдръпна и съпоставен с предшественика си Иван Гешев , на който беше заместител.

Няколко партии, с цел да нападат процедурата за избор на нов основен прокурор пред Конституционния съд (КС). Основният им мотив е, че актуалният състав на Висш съдебен съвет е с изминал мандат от близо две години.

Мнозинството в съвета обаче и явно има намерение да довърши състезанието. Той откри и процедура за избор на идващ ръководител на Върховния административен съд. Същата позиция застъпват ГЕРБ и ДПС-Пеевски . Самият Сарафов също показва, че няма планове да се отхвърля поради недоволството против себе си и внесе във Висш съдебен съвет на прокуратурата.

Един от причините на протестиращите против номинацията му беше фактът, че специфичният прокурор Талева към момента не се е произнесла по всички сигнали, свързани със Сарафов. От издаденото от нея уверение обаче излиза наяве, че всички инспекции са завършили с удобен за него резултат. Досега това не е било обявявано обществено.

Последната информация за хода на инспекциите против Сарафов беше от юни тази година, когато по време не съвещание на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се разбра, че при Талева има 7 висящи преписки за него.

Сред тях бяха данните за хипотетично присъединяване на Сарафов в аферата " Осемте джуджета " и сигнала на някогашния министър председател Николай Денков , че краткотрайният основен прокурор е на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев . Впоследствие.

По линия на " Осемте джуджета " Талева трябваше да проучва и записите с хипотетични компромати за магистрати, конфискувани от жилища, употребени от изчезналия някогашен следовател Петьо Петров - Еврото . Именно по делото против него бяха събрани свидетелски показания, които уличават Сарафов и други висши обвинители.

В тази връзка Софийската районна прокуратура (СРП), свързани със Сарафов, и ги беше изпратила на Върховния касационен съд (ВКС) през юни 2023 година, с цел да бъдат предадени на специфичния пъкъл хок прокурор, когато бъде определен.

Изследването на записите, открити в жилищата на Еврото, бяха от значително значение предвид на това дали в тях се съдържат данни, които уличават Сарафов във нерегламентирани връзки с някогашния следовател. Техни фотоси пред ресторант " Осемте джуджета ", употребен от Еврото като офис, предходната година.

Талева беше назначена да проверява основния прокурор през предишния октомври, само че след това се оказа, че доказателствата, конфискувани от вкъщи на Еврото, на Софийската градска прокуратура (СГП). Именно в СГП в това време беше прекъснато първичното следствие против Еврото, а свидетелските показания против Сарафов бяха отхвърлени.

Досега Талева не е оповестявала никаква публична информация за това какво са съдържали тези записи. От късото ѝ уверение, издадено по отношение на състезанието за основен прокурор, обаче излиза наяве, че те не съставляват проблем за Сарафов.

Още през март градската прокурорка Илияна Кирилова сподели пред, че в конфискуваните от жилища на Еврото записи няма " нищо смущаващо ", макар че тя не е наблюдаващ прокурор по делото. И макар че не би трябвало да има достъп до тези доказателства, доколкото по това дело се загатва и нейното лично име.

 Недочаканият катарзис в прокуратурата. Кой е Борислав Сарафов  please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР