В началото на кариерата си тя претърпява два мозъчни кръвоизлива.

...
В началото на кариерата си тя претърпява два мозъчни кръвоизлива.
Коментари Харесай

От Вестерос до Холивуд. Емилия Кларк, която преодолява невидими битки

В началото на кариерата си тя претърпява два мозъчни кръвоизлива. Въпреки това изиграва ролята на Денерис в " Игра на тронове " и си печели международна популярност. В сряда тя навърши 38 години. Тя е Емилия Кларк и е Човек на деня на Свободна Европа.

Актьорството е част от живота на Емилия Кларк откогато е дете. За пръв път тя демонстрира интерес към него на 3-годишна възраст, откакто татко ѝ я води на мюзикъл.

35 години по-късно любовта ѝ към киното остава. Битките, в които побеждава обаче, излизат отвън рамките на театралната площадка. В сряда Кларк стана на 38 години.

Кларк стартира кариерата си през 2009 година и играе в голям брой филми и сериали. През 2015 година извършва основната роля в " Терминатор: Хрониките на Сара Конър " , а три години по-късно играе и в " Соло: История от Междузвездни войни ".

Най-популярната ѝ роля е тази на Денерис Таргариен от " Игра на тронове " .

" Едно от нещата, които обичам в Денерис е, че ми даде опцията да покажа на младите девойки и дами, че могат да бъдат освен това от нечия брачна половинка или другарка ", споделя тя.

Най-голямата борба на Кларк обаче е не за актьорското майсторство, а за личния ѝ живот.

В началото на професионалния си път тя претърпява два мозъчни кръвоизлива, от които се възвръща. Това я въодушевява да оказва помощ на други, които имат потребност от неврорехабилитация.

Кларк е родена през 1986 година в Лондон . Баща ѝ е звуков инженер, а майка ѝ се занимава с маркетинг. Има по-голям брат, който работи като оператор.

Казва, че баба ѝ е дете на любовна спекулация, в която мъжът е от Британска колониална Индия.

" Баба е носила светли гримове, с цел да скрие същинския цвят на кожата си. Обичаше Индия повече от Англия. Тя умря когато бях на 16 година и отидох до Индия, с цел да разпръсна пепелта ѝ ", споделя актрисата.

Историята на баба ѝ я въодушевява да бъде мощна жена. Затова тя обича индийските си корени и счита, че са неразделна част от идентичността ѝ.

През 2011 и 2013 година Кларк претърпява два мозъчни кръвоизлива. Първият от тях е малко след края на фотосите на първия сезон на " Игра на тронове ".

В една от нощите след първата интервенция, тя би трябвало да каже името си.

" Не съумях. Вместо него, от устата ми излязоха нечленоразделни думи и изпаднах в суматоха ", споделя тя.

Разбира, че случилото се е признак на афазия. Това е езиково нарушаване, породено от мозъчната ѝ контузия. Успява да се възвърне след седемдневен престой в интензивното поделение.

При изписването от болничното заведение, докторите я осведомят, че в мозъка ѝ има дребен аневризъм, който може да се " спука " когато и да е.

" Казаха, че е допустимо да е безвредно, само че е нужно да се следи постоянно. Възстановяването беше постепенно и трябваше да одобрявам морфин, с цел да се оправям с болката ", споделя Кларк.

През 2013 година отива на профилактичен обзор. Става ясно, че аневризмът в мозъка ѝ е станал двойно по-голям и е нужна лекарска интервенция.

Процедурата е несполучлива и докторите споделят, че незабавно би трябвало да извършат нова интервенция, тъй като има нов кръвоизлив.

" Възстановяването беше по-тежко от първия път. Изглеждах като че ли съм се върнала от нещо, по-тежко от всичко, през което Денерис в миналото е прекосявала ", споделя тя.

Няколко седмици по-късно отива на " Сан Диего Комик-Кон ", където получава " извънредно главоболие ".

" Помислих си, че времето ми е пристигнало. Вече два пъти се бях разминала на косъм от гибелта. Реших, че този път идва да ме вземе. Трябваше да дам изявление за MTV. Сметнах, че в случай че ще си отпътувам, най-добре да го направя в ефир ", споделя Кларк.

През идващите месеци обаче тя стартира да се усеща по-добре, а през 2019 година за пръв път споделя за мозъчните си кръвоизливи. След това основава благотворителната организация " SameYou " . Целта ѝ е да разшири достъпа до помощ за младежи, които са претърпели мозъчна контузия или инсулт.

" Опитът ми ме научи какъв брой е значимо да се приказва за неврорехабилитацията. Хората заслужават достъп до вярната грижа и поддръжка след мозъчна контузия ", споделя тя.

В първите седмици след основаването на организацията Кларк съумява да събере близо 300 хиляди паунда в дарения. Година по-късно получава премия от " Американската мозъчна фондация " за напъните си да увеличи осведомеността за неврорехабилитацията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР