Една от основните цели на основаната от Китай, Русия, Индия

...
Една от основните цели на основаната от Китай, Русия, Индия
Коментари Харесай

Щатският долар остава без алтернатива. Какво се случва на срещата на БРИКС

Една от главните цели на учредената от Китай , Русия , Индия и Бразилия интернационална организация БРИКС - да понижи световната взаимозависимост от щатския $ , към момента остава неизпълнима. Това излиза наяве по време на срещата на върха на организацията в съветския град Казан сред 22 и 24 октомври.

Стремежът на БРИКС да сътвори опция на $, движен най-много от упоритостите на Пекин и Москва, датира от повече от десетилетие. Изпълнението на този приоритет би могло да обезпечи на членовете на организацията метод да заобикалят част от западните наказания, наложени върху някои от тях.

По време на срещата на върха през август 2023 година беше разисквано основаването на валута на БРИКС, което обаче по този начин и не се реализира.

През последните години се усилва потреблението на китайския юан . Въпреки това няма ясно съглашение за това какво би могло да размени $. Остава и подозрението, че всяка нова валута на БРИКС би била не задоволително постоянна, с цел да ѝ се гласоподава доверие при трансгранични преводи.

Една от тематиките на срещата на върха в Казан е възможното основаване на платежна система, известна като BRICS Bridge, като тип опция на интернационално наложената SWIFT.

Ако тя бъде въведена, това би могло да помогне на Русия - или на всяка друга страна, която е подложена на наказания, да преодолее проблемите с изпращането и приемането на пари в международната търговия.
Планове за уголемение и вътрешно разделяне
Тази година на срещата върха на БРИКС бяха поканени представители на 20 страни, които са показали интерес към участие в групата. Това е водено от желанието на Пекин и Москва да продължат с нейното разширението.

Сред страните, подали заявление за присъединение, са Азербайджан , Беларус , Турция , Монголия и Шри Ланка . Казахстан към този момент получи покана да се причисли към БРИКС, само че за Астана към този момент приоритет остава развиването на връзките с Организация на обединените нации.

На този декор в БРИКС продължава да има вътрешно разделяне. Някои от членовете ѝ, като Бразилия и Индия , към момента работят в тясно съдействие със Съединени американски щати и Запада . Други, като Египет , са получатели на американска военна помощ. В Обединените арабски емирства пък се намират американски военни бази.

От друга страна, Китай , Иран и Русия се борят със глобите на Съединени американски щати и водят разнообразни типове прокси борби със Съединени американски щати по света.

Москва от ден на ден разчита на Пекин за поддържане на военните си старания в Украйна, в резултат на което двете страни задълбочиха връзките си. Същевременно разширените търговски връзки на Русия с Китай и Индия ѝ помогнаха да се оправи с последствията от западните наказания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР