Може ли два пъти да направиш една и съща сензация?

...
Може ли два пъти да направиш една и съща сензация?
Коментари Харесай

Под радара. Може ли Величие да изненада на изборите дори и след като се разпадна

Може ли два пъти да направиш една и съща сензация? Партия " Величие " към този момент изненада един път: пристигна като че ли отникъде, а събра близо 100 000 гласа и влезе в Народното събрание. После се разцепи. Бизнесът на един от водачите ѝ разсъни подозрения. И в този момент какво? Вярват ли ѝ още тези, които гласоподаваха за нея?

Беше неотдавна, само че от този момент изтече доста вода: след последните избори Свободна Европа потърси гласоподаватели на " Величие ", с цел да разбере с какво ги е привлякла партията. Те дадоха отговор съвсем еднообразно:
" Величие " е имала елементарни и ясни послания;Партията не е имала история в политиката.

Но това беше преди разкола на парламентарната група, а тя се разцепи съвсем незабавно откакто се озова в 50-ия парламент. Тогавашният ръководител на групата Николай Марков и създателят на групировката Ивелин Михайлов започнаха да си разменят обвинявания. Комисия в Народното събрание прегледа активността на атракциона „ Исторически парк “, който е бизнес начинание на Михайлов, и изпрати сигнал до прокуратурата.

Въпросът е по какъв начин това се отрази на гласоподавателите.

„ Отношението ми сигурно се промени “, сподели пред Свободна Европа Иво Янев , един от хората, подкрепили " Величие " на последния избор. С него Свободна Европа беседва и през юни.

Но различен е направил противоположния извод.

„ Всичко, което се случи от юни до момента, затвърди решението ми да гласоподавам за хората от „ Величие “, сподели Донка Маринова , също покровител и на предните избори.

Сега партията отново ще се бори за гласове на идния парламентарен избор на 27 октомври. За разлика от преди, тя към този момент участва в социологическите изследвания. Те демонстрират, че „ Величие “ е покрай прага за влизане в новото Народно заседание, само че към този момент не го минава.

Геновева Петрова , социолог от " Алфа Рисърч ", счита, че споровете в партията са причина за спад в поддръжката.

„ В началото „ Величие “ беше станало забавно за някаква част от хората “, сподели тя. „ Но измежду разцеплението поддръжката за тях се понижи. “

Въпросът е може ли партията да сервира нова изненада.
Крачка обратно: какво стана с „ Величие “
Партия „ Величие “ е записана през 2023 година На предварителните избори на 9 юни получи близо 100 000 или 4,65% от всички гласове и прати в Народното събрание 13 депутати.

Веднага по-късно Марков и Михайлов обществено се скараха.

Михайлов Марков, че се пробва да овладее партията.

Марков от своя страна, че споровете са се задълбочили, откакто е изискал бизнесът на Михайлов да се отдели от партийната работа.

Михайлов е създател на атракциона „ Исторически парк “ край село Неофит Рилски, област Варна.

Журналистическо още през 2019 година откри, че „ Исторически парк “ има белези на Понци скица – противозаконен бизнес модел, в който на вложителите се дават обещание огромни суми, които по-късно се покриват от нови вложители.

През юли беше в Народното събрание, която да ревизира дали това е по този начин. Тя приключи активността си с отчет, който на прокуратурата. Той има и засекретена част. В онази, която е скрита, написа, че Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) счита „ Исторически парк “ за финансова машинация за 70 млн. лева, написа.

Влогърът Любомир Жечев направи филм за парка, а управлението на сдружението изпрати сигнал в прокуратурата против него.
Какво споделят гласоподавателите през днешния ден
Събитията към „ Величие “ не останаха незабелязани от гласоподавателите.
Отношението ми сигурно се промени.Иво Янев
„ Отношението ми сигурно се промени “, сподели пред Свободна Европа Иво Янев , с който бяхме. „ Загубих, по този начин да се каже, част от доверието “, продължи той. И уточни, че разкритията към спора сред Ивелин Михайлов и Николай Марков са повода за това.

Едно от тези разкрития е, че двамата в действителност са се срещнали след локалните избори през октомври 2023 година, както Михайлов пред Свободна Европа тогава, а не работят дружно от години, както споделяха преди този момент.

Това, по думите на Янев, е било сигнал за него, че „ има нещо гнило “.

„ Предния път загатнах, че самото събитие на партията за мен е вдъхновяващо в смисъл, че хора могат да се съберат и в действителност да се опитат да свършат работата “, сподели Янев.

„ И това, което се случи, сподели, че има нещо необичайно в събирането особено на тези хора, което не се показва искрено макар претенциите им, че те са открити, че те са разнообразни. А има нещо, което стои откъм гърба. “
Всичко, което се случи от юни до момента, затвърди решението ми.Донка Маринова
Събитията в редиците на партията обаче не са раздрусали поддръжката на други нейни поддръжници. Сред тях е Донка Маринова , с която също говорихме за пръв път през юни. Сега тя изпрати писмен отговор, в който сподели, че всичко случило се единствено е затвърдило позицията ѝ в поддръжка на „ Величие “.

„ Историята с Марков и отстраняването му от групата, както и държанието му по-късно демонстрираха полезностите и цената на всеки от тях “, написа тя.
Как „ Величие “ прави акция в този момент
„ Величие “ ще взе участие в парламентарните избори на 27 октомври, само че в редиците на партията има промени.

От листите отсъстват Николай Марков, както и Виктория Василева – преди зам.-председателка на Народното събрание от „ ИТН “, а в последния парламент – депутатка от „ Величие “. Ивелин Михайлов, който до момента не беше народен представител, този път взе участие в листите.

Има и смяна в наличието на партията в общественото пространство. Да, нейните представители не престават да са дейни в обществените мрежи, както и да въздействат посредством каналите на част от хората, подкрепили ги преди – да вземем за пример влогъра Киро Брейка. Но те участват и в националните медии.

Партията „ към този момент има обществено наличие, каквото нямаше преди последните избори при започване на юни “, сподели Геновева Петрова от " Алфа Рисърч ".

Ивелин Михайлов, че съществена цел на партията му е да се бори с „ мафията “, без да дава елементи по какъв начин да стане това.

Като съществени свои съперници той показва водача на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски, само че също и Иво Прокопиев, издател на Капитал – медията, която разкри нередности към „ Исторически парк “.

Като един от целите на партията си той построяването на АЕЦ „ Белене “.

За войната на Русия против Украйна споделя, че има „ неутрална “ позиция и счита, че България не би трябвало да оказва помощ на Украйна.
Ще изненада ли „ Величие “ още веднъж
Социологическите данни в този момент, че поддръжката за „ Величие “ не е задоволителна, с цел да влезе партията в Народното събрание. Според на организация Алфа Рисърч от началото на предизборната акция „ Величие “ получава 3,2% поддръжка.

Възможно ли е обаче партията да сервира нова изненада? Според Геновева Петрова това е малко евентуално.

„ Факт е, че през юни, когато за първи път се явява, тя остана под радара “, сподели тя. „ Но към този момент бидейки забележима, бидейки величествено разпаднала се като парламентарна група в Народното събрание, по-скоро считаме, че няма да бъде още веднъж изненада. “

По думите ѝ социологическите изследвания демонстрират, че „ само групи от по-твърди техни почитатели, евентуално следвайки ги в другите места в онлайн средата, към момента остават по-убедено зад тях и декларират, че биха дали своят вот за тях. “
Имаше известно любознание и интерес от страна на гласоподавателите, само че мисля, че то доста бързо затихна.Геновева Петрова, Алфа Рисърч
„ Имаше известно любознание и интерес от страна на гласоподавателите първоначално, откакто съумяха да пробият и да влязат в Народното събрание, само че мисля, че то доста бързо затихна “, добави тя.

Според Петрова „ прикрит избор “ за партията – т.е. подобен, който не се регистрира от социологическите изследвания, би могъл да съществува, в случай че тя „ употребява механизми за активизиране на поддръжка, разнообразни от спонтанното увещание “ на гласоподаватели, в това число „ разнообразни форми на подвластен избор “, сподели тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР