Предизборна кампания. Двама политици от различни партии участват в предаване

...
Предизборна кампания. Двама политици от различни партии участват в предаване
Коментари Харесай

Опити за сплашване. Какво се крие зад атаките на политици срещу журналисти

Предизборна акция. Двама политици от разнообразни партии вземат участие в предаване на една телевизия. Позволяват си нападки и обвинявания към публицистите в студиото, само че не дават отговор на въпросите им. Другите партии мълчат. Това не е първият случай политици да нападат медии. Каква е задачата им?

Тя е публицист и водеща в предаването " Тази заран " по бТВ . Те са политици и претенденти за народни представители. Тя задава въпроси, само че не получава отговори. Получава лични офанзиви и обвинявания в неистина.

Журналистката е Мария Цънцарова, а забърканите политици са водачът на проруската партия " Възраждане " Костадин Костадинов и депутатът от " ИТН " (ИТН) Станислав Балабанов . Подразнени от въпросите ѝ за позиции и дейности на партиите им, те я атакуват за това, че държанието ѝ е " преднамерено ". Но мълчат по тематиките, за които ги пита.

Това се случва в последната седмица от предизборната акция за идните парламентарни избори на 27 октомври .

Историята е от последните дни, само че е част от дълготраен развой, в който политици нападат медии и публицисти за да ги дискредитират. Актуалните участници в сюжета надалеч не са единствените, които си го разрешават.
 Помните ли ги? Журналистите, свалени от ефир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Два дни след случката с Костадинов бТВ в отбрана на Цънцарова и публицистите от медията.

Съветът за електронни медии ( СЕМ) , в което приканва политиците към " опазване на положителния звук " в медиите. Асоциацията на европейските публицисти в България ( АЕЖ ) Цънцарова и прикани за медиен протест на " екстремистките партии ", които нападат публицисти.

Самият Костадинов отхвърли да се извини.

Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов пък разгласи, че " стопира " участията на хора от партията в утринния блок на бТВ. Но това не му е за първи път.

Как реагираха останалите партии, които вземат участие в изборите, на офанзивите против публицисти? Почти по никакъв начин.

" Сега е определена Мария Цънцарова. Чрез нея желаят да покажат на публицистите, че има напън да се промени държанието им, с цел да се откажат от функционалностите си ", сподели пред Свободна Европа Георги Лозанов – медиен специалист и някогашен ръководител на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Какво се случи, за какво политици редовно нападат медии и имат ли по-дълбока цел?
Какво се случи
Костадин Костадинов гостува в " Тази заран " на 14 октомври. Недоволен от въпросите, които получава, вместо отговор той упрекна Мария Цънцарова в неистина, сподели, че тя не съблюдава журналистическата нравственос и диалогът с нея " не е работлив ". Затова съгласно него " българските жители си гасят тв приемниците ".

Лидерът на " Възраждане " в действителност атакува Цънцарова и поради нейно от 2022 година Тогава тя разкри, че една трета от тогавашните 13 депутати на проруската партия са се ваксинирали против COVID-19 , макар че формалната партийна позиция беше срещу имунизациите и ограниченията против вируса, който провокира пандемия.

В понеделник при Цънцарова и Златомир Йочев – другият водещ в предаването – гостува Станислав Балабанов от Има Такъв Народ. Попитаха за връзките на Има Такъв Народ с Движение за права и свободи.

Вместо отговор той сподели, че поради " държанието ѝ в народен ефир ", Цънцарова му наподобява на Кирил Петков (съпредседател на " Продължаваме промяната – Демократична България " ). Тя отвърна, че " поради метода, по който партията гласоподава в Народното събрание ", Балабанов ѝ припомня на Делян Пеевски (съпредседател на ДПС).

В резултат водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов упрекна водещите в " преднамерено, махленско " държание и сподели, че поставя " завършек на гостуването на мои хора при Цънцарова и нейния сътрудник ".

Тази реакция не е нещо ново за някогашния шоумен. През 2023 година Трифонов адресира сходно изказване и до Нова телевизия – още веднъж след посещение на Балабанов в утринен блок. Към днешна дата хора от Има Такъв Народ не престават да гостуват в предаванията на Нова.
Последваха реакциите
Два дни след " неприемливата персонална офанзива " на Костадин Костадинов против Цънцарова бТВ разгласява позиция в нейна отбрана.

" Заставаме зад всички наши публицисти, които не престават да служат на публичния интерес и търсят отговори на значими въпроси от виновните лица и институции ", написаха от малкия екран. Медията „ изрично няма да толерира персонални нападки и опити за заплашване, както и целеустремено дискредитиране на публицисти за това, че извършват професионално отговорностите си “. В позицията написа, че държанието на Костадинов е " недопустимо и опонира на демократичните полезности ".

Дни след тази реакция Костадинов още веднъж гостува в бТВ, този път в предаването " Лице в лице ".

Кратко известие разгласява и медийният регулатор - Съвет за електронни медии. То съдържа апел към политиците за опазване на положителния звук, отбрана на свободата на словото и увещание, че " персоналните нападки към публицисти, желанието за установяване типа на въпросите и тематиките за полемика са печално известни практики от предишното ".

От АЕЖ излязоха с подробна позиция в отбрана на Цънцарова в частност и на медиите като цяло от похищения на политици – тъй като " офанзивите против публицисти са офанзиви против цялото общество ".
Разправата с дребното професионални и сериозни представители на гилдията в медийна среда, която от години се господства от сразяващ политически и стопански напън, е рискова за България
" Разправата с дребното професионални и сериозни представители на гилдията в медийна среда, която от години се господства от сразяващ политически и стопански напън, е рискова за България ", споделиха от асоциацията. И приканиха и медиите, и останалите политически обединения да бойкотират " партиите и политиците, които атакуват публицисти, когато последните разкриват лицемерието и лъжите им ".

Реакции в отбрана на Мария Цънцарова и свободата на публицистите последваха и от десетки представители на гилдията.

Но не и от останалите партии. Нещо повече – без да загатва имена и до момента в който атакува съперниците си в изборите от " Продължаваме промяната – Демократична България " (ПП-ДБ), водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че обединението и " едни 12 публицисти тормозят обществото ".

Реакция в отбрана на Цънцарова и медиите пристигна от някои претенденти от ПП-ДБ – като Манол Пейков, който след гостуването на Балабанов в " Тази заран " написа, че " работата на публицистите не е да угаждат на политиците, а да ги предизвикат ".
Далечната цел
Поведението на представителите на " Възраждане " и Има Такъв Народ от последните дни още веднъж повдига въпроса за натиска, който се оказва върху публицистите за тяхното дискредитиране пред останалата част от обществото.

" И преди е имало доста опити медиите да се слагат в зависимости, с цел да може избрани политици да си обезпечат медиен комфорт ", сподели пред Свободна Европа медийният специалист и учител в Софийския университет Георги Лозанов .

Той напомни анализите на американския мъдрец Ноам Чомски. Според него един от признаците, по които човек може да познае дали едно общество е в народна власт или тирания, е точно дали властта е под контрола на медиите, или публицистите са под контрола на тези, които упражняват властта.
Завой на изток, с цел да се възпроизведе руският модел
" Това държание по отношение на публицистите е адресирано към твърдите електорални ядра, които могат да образуват антидемократичен консенсус ", разяснява още Лозанов.

Според него задачата е България да бъде готова " от това да бъде една демократична страна, към завой на изток, с цел да се възпроизведе руският модел ".

" Това е далечната цел. Тя е доста по-радикална от една или друга подигравка против публицистите ", сподели Лозанов.
Празният стол и " мисирките "
В България партии и политици да нападат медии и публицисти не е оригиналност. Историята с " празния стол " стана синоним на медиен напън и АЕЖ я напомни в позицията си във връзка офанзивите против Мария Цънцарова.

Годината е 2017-а. Водещата в утринния блок на Нова телевизия Анна Цолова е свалена от екран. При сътрудника ѝ Виктор Николаев един след различен гостуват Антон Тодоров – народен представител от ГЕРБ, и Валери Симеонов – тогава вицепремиер във второто държавно управление на Бойко Борисов и водач на НФСБ. Двамата, недоволни от въпросите, " напомнят " на Николаев, че столът до него е празен.

Тодоров подава оставка като народен представител, тъй като от ГЕРБ се разграничават от него – " свободната публицистика има правото да пита и да задава въпроси ".

Но водачът на партията и тогава министър председател Бойко Борисов през 2015 година оприличи публицистите, които го гонят, с цел да му зададат въпроси, на " пуйки ", а през 2020 година - на " мисирки ". Това беше обяснено със " лична специфичност на говорене ".

В годините, когато Делян Пеевски притежаваше печатни медии, с негови издания се разпространяваше анонимна книга с нападки против други медии и съответни публицисти.

През 2020 година Венелина Попова, която работи като публицист в уеб страницата " За истината ", стана цел на медии на Пеевски. Тя се трансформира в обект на очерняща акция поради работата си по следствие за дарения на Пеевски към разнообразни лечебни заведения в страната.

Практика в последните години е и политици и общественици да завеждат така наречен каузи плесници против медии и публицисти.

През юли тази година журналистът от проверяващия уебсайт BIRD Димитър Стоянов и съавторът на публикация в изданието Ангел Алексиев бяха да платят 3 хиляди лева на Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Поводът за това бяха изказвания, направени от интервюиран събеседник през 2021 година

През април Калин Стоянов , тогава длъжностен министър на вътрешните работи, " дело пестник " на стойност 65 хиляди лева против Стоянов и неговия сътрудник Атанас Чобанов .

През март 2023 година застрахователната компания " Лев инс " заведе в размер на 1 млн. лева против " Медиапул " поради обява, в която има откъс от стенограма на Министерския съвет.

По данни на " Репортери без граници " България се намира на в годишния показател за свободата на медиите. От организацията означават, че " дребното самостоятелни гласове " в страната към момента работят " под непрекъснат напън ".

През март тази година Европейският парламент (ЕП) първия по рода си закон за медийната независимост в Европейския съюз (ЕС). Неговата цел е да отбрани публицистите и медиите в Европейски Съюз от политически и стопански зависимости.
 Как проруски народен представител нападна медиите и за какво това е проблем  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР