Израелските военни обявиха в неделя тактическа пауза“ на офанзивата в

...
Израелските военни обявиха в неделя тактическа пауза“ на офанзивата в
Коментари Харесай

Израел обяви всекидневни паузи на военните действия в Газа за хуманитарни доставки

Израелските военни оповестиха в неделя „ тактическа пауза “ на офанзивата в южната част на Ивицата Газа , с цел да позволен доставката на по-големи количества филантропична помощ, съобщи Асошиейтед прес.

Представители на армията споделиха, че спирането на военните дейности ще стартира в региона на граничния град Рафах в 8 часа локално време и ще остане в действие до 19 часа. Подобни паузи ще се организират всеки ден до второ разпореждане.

Новината идва няколко седмици откакто в края на май Израел против град Рафах, който се намира на границата сред Ивицата Газа и Египет . Световни организации дефинираха офанзивата като „ една от най-смъртоносните от началото на войната “.

В месеците преди този момент в Рафах, избягали от северните елементи на Ивицата Газа поради офанзивите на Израел. Над 1 млн. души обаче напуснаха и Рафах след израелската атака в града и се изместиха към други южни и централни елементи на Ивицата.

Повечето от тях живеят в палаткови лагери и в неприятни условия, написа АП. Нуждаят се от филантропична помощ, само че доставките постоянно са затруднени поради военните дейности. По информация на Организация на обединените нации стотици хиляди хора в Ивицата са на ръба на глада.

Целта на всекидневната пауза, оповестена в неделя, е да се даде опция на повече камиони с филантропична помощ да доближават до следения от Израел пропускателен пункт Керем Шалом и оттова да се придвижват безвредно до автомагистралата, с цел да могат да доставят помощи и в други елементи на Ивицата.

Военните споделиха още, че паузата е координирана с Организация на обединените нации и интернационалните филантропични организации. Ще бъде обезпечен 11 -часов прозорец всеки ден, през който камионите ще могат да влизат и да излизат от Ивицата през пропускателния пункт.
 Палестинци организират молитва за Курбан Байрам в руините на разрушена джамия, 16 юни 2024 година
Според филантропичната работа на Организация на обединените нации и други организации за филантропична поддръжка, броят нужни камиони с помощ, която да покрие потребностите на палестинците в Ивицата Газа, е 500 дневно. Между 6 май и 6 юни обаче Организация на обединените нации е получавала приблизително единствено по 68 камиона на ден.

Потокът от помощи понижа в миг, в който филантропичните потребности набъбнаха поради офанзивата в Рафах.

Израелският боен орган, който дава отговор за разпределението на помощи в Ивицата Газа, твърди, че няма ограничаване за навлизането на камиони там и че от началото на май до момента в Ивицата са влизали приблизително по към 200 камиона дневно.

Голяма част от тези помощи обаче се струпва на пропускателните пунктове и не съумява да доближи крайната си дестинация. Израелските представители упрекват за това Организация на обединените нации и настояват, че филантропичните организации имат „ фундаментални логистични проблеми, които не са решили “.
 След израелската офанзива против Рафах доста палестинци напуснаха града, 13 юни 2024 година
Организация на обединените нации отхвърля тези изказвания. Според организацията военните дейности на територията на Ивицата постоянно основават прекомерно доста рискове за прекосяването на камионите.

В края на май Международният съд на Организация на обединените нации „ неотложно да спре “ офанзивата си в Рафах. Тел Авив на съда.

В неделя израелските военни споделиха, че сраженията в града ще продължат, съобщи Ройтерс.

Израел твърди, че в Рафах има законни цели на ислямистката паравоенна група Хамас , с която води война. Хамас е оповестена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни. Тя управлява Ивицата Газа.

Войната в региона стартира след нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври 2023 година То докара до гибелта на към 1200 души, а към 240 бяха взети за заложници от групировката.

В отговор на офанзивата Израел стартира пълномащабна атака против Ивицата Газа, в която по данни на локалните управляващи са убити над 37 хиляди души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР