Крайнодясната група на Европейския парламент Идентичност и демокрация (ИД) изключи

...
Крайнодясната група на Европейския парламент Идентичност и демокрация (ИД) изключи
Коментари Харесай

Защо крайнодесните в Европейския парламент изключиха Алтернатива за Германия

Крайнодясната група на Европейския парламент " Идентичност и народна власт " ( ИД ) изключи немската Алтернатива за Германия ( АзД ), заяви Ройтерс в четвъртък.

Новината пристигна близо две седмици преди изборите за Европейския парламент (ЕП). Решението беше оповестено по отношение на спорни изявления на водещият претендент на АзД на изборите Максимилиан Кра.
Кой е Кра и какво споделя
Пред италианската медия " Ла Република " през уикенда Кра сподели, че не всички членовете на нацисткия " охраняем отряд " Секретен сътрудник са нарушители.

Секретен сътрудник, именуван още Шуцщафел, е паравоенна мощ на нацистите и играе водеща роля по време на Холокоста.

Кра трябваше да подаде оставка от управителния съвет на АзД и даде обещание да не се появява повече в предизборната акция след коментара си. Той към момента е претендент за евродепутат.

През март Кра беше разпитван от немското контраразузнаване по съмнения, че е взимал пари от съветски сътрудници, което той отхвърля.

През май немски медии оповестиха, че полицията на Петр Бистрон , вторият в листата на АзГ, по съмнения, че е получил 20 000 евро от хора, свързани с съветския президент Владимир Путин, с цел да популяризира пропагандата на Кремъл.

Преди месец Кра още веднъж беше нападнат, откакто помощникът му Цзян Г. и упрекнат в шпионаж в интерес на Китай.
Какво сподели ИД
В свое изказване ИД споделя, че не желае повече да бъде свързвана с случаите към Кра.

ИД е една от двете групи с крайнодесни партии в Европейския парламент и е управлявана от Националния съюз (НС) на Марин Льо Пен. Другата такава група е на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), чийто де факто водач е италианската министър-председателка Джорджа Мелони .

Льо Пен нееднократно е казвала през последните месеци, че се дистанцира от АзГ. Докато немската партия се радикализира от ден на ден, Льо Пен пробва да е по-умерена, с цел да разшири поддръжката си във Франция.

„ АзГ минава от една провокация към друга “, сподели Льо Пен, представена от. Партията по нейни думи е „ очевидно следена от радикални групи “.
Какво ще се случи с АзД
Според писмо, с което Ройтерс се е срещнала, АзД е направила " извънредно необикновен " опит да избегне изключването от ИД, като убеди групата да в профил единствено Кра.

„ Виждаме това като финален (макар и обезверен!) опит да предотвратим изключването на цялата делегация на АзД от парламентарната група на ИД “, написа евродепутатът Кристин Андерсън в писмото, с което осведоми изпълнителния съвет на партията за настояването.

Някои представители на АзГ към момента показват вяра, че ИД може да промени позицията си. „ За АзГ това е същинска загуба преди финала на предизборната акция “, сподели представител на Алис Вайдел , съпредседателка на партията. „ Въпреки това оставаме уверени, че ще можем да продължим да работим с нашите сътрудници в обща парламентарна група след европейските избори в Брюксел ".

В петък водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов дефинира изключването на АзГ от ИД като " доста добра вест " и сподели, че партията му ще предложи на АзГ да основат нова група в Екологичен потенциал.

" Сега ще имаме опция да създадем същинска консервативна и суверенистка група в Европейския парламент ", написа той.

" Възраждане " също се очакваше да се причисли към ИД, само че съгласно обява на Le Monde от февруари това може и да не се случи поради противоречие на Льо Пен.

АзГ и " Възраждане " демонстрираха близостта си още по време на конгреса на немската партия през 2023 година Те са упреквани във връзки с Русия, а доста от политиките им се припокриват. Те са евроскептични, срещу Запада, постоянно заемат крайни позиции и нападат обичайните партии.
Как се стигна дотук
Изключването от ИД и съмненията към Кра и неговия помощник за подпомагане на Русия и Китай са следващите удари за АзГ през последните месеци.

На 13 май немски висш съд, че службите за сигурност резервират правото си да следят крайнодясната партия, която е.

Срещу партията се организираха и в цяла Германия, провокирани от следствие, съгласно което на загадка среща, на която са участвали и членове на АзГ, е бил обсъждан проект за насилствената депортация на хора с задграничен генезис от страната.

АзГ се издигна преди близо 10 години, като притегли поддръжка с антиимигрантската си политика. Днес идеологията ѝ включва също затвърждаването на немски шовинизъм, отхвърлянето на културата на срама от нацисткото минало и връщането на етнонационалистическите течения, които през 30-те задвижват пропагандата на Адолф Хитлер. Партията към този момент е свързвана с неонацистки групи.

Социологическите изследвания демонстрират нарастване на поддръжката за националистическите и евроскептичните партии на идните избори. Очакваше се АзГ да заеме второ или трето място в Германия преди изключването ѝ от ИД. Ройтерс написа, че тази година поддръжката за партията се е намалила с към осем пункта на фона на последните обвинявания против нея.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР