Време за размисъл. Предизборно: БПЦ в капана на разколническа диверсияЕдновременно

...
Време за размисъл. Предизборно: БПЦ в капана на разколническа диверсияЕдновременно
Коментари Харесай

Българската църква се превръща в заложник на геополитическите интереси и амбиции на Вартоломей

Време за размисъл. Предизборно: БПЦ в клопката на разколническа измама

Едновременно до момента в който на 19 май, неделя, в гр. Сливен се организираше следващият епархийски изборен събор за Сливенски митрополит, на територията на страната Турция, в гр. Истанбул, в рамките на манастира „ Живоносен Източник “ в квартал Балъклъ бе осъществена тежка антидържавна и антицърковна измама за окупирането на духовния суверенитет на България.

Това се осъществя от трима членове на Св. Синод – митр. Николай Пловдивски, митр. Киприан Старозагорски и митр. Яков Доростолски, и двама епископи – Сионий Велички, явяващ се един от претендентите за Сливенски митрополит, и Висарион Смоленски, втори викарий на митр. Николай, които потеглят на кръстоносен поход, какъвто българската църковна история не познава все още. За страдание това беше проспано или услужливо подкрепено от държавниците, политическата власт и ДАНС, която има директно обвързване по закон да предотвратява рискове, касаещи националната ни сигурност, за която първостепенно значение има Българската православна черква.

Въпросната митрополитска диверсионна група се намираше в Истанбул без решение на Св. Синод и местоблюстителя на патриаршеския трон, и без знанието на останалата част от архиереите на Св. Синод. Никога не е взимано решение за изпращане на делегация, която да съслужава с патр. Вартоломей и неговата геополитическа псевдорелигиозна креатура „ православна черква на Украйна “ („ ПЦУ “), непризната от БПЦ и съвсем целия православен свят. Съответно в никакъв случай не е възлагано на съответните лица да напущат рамките на Българската православна черква за сходна активност, заради което тяхното наличие при фенерския патриарх се явява самочиние в директно противоречие със синодалната съборност и нарушаване на Устава на БПЦ.

Възползвайки се от интервала на безредие в БПЦ след кончината на патриарх Неофит, някои лица избират в деня на избори за Сливенски митрополит не да се молят с народа Божий, а да извършат нападение против Светата Българска православна черква, съслужавайки с разколници от конструкция, която преследва каноничната Украинска православна черква, ръководена от нейния високодуховен и каноничен митр. Онуфрий.

Понеже е казано, че по плодовете им ще ги познаем, виждаме че няколко индивида, изпълнени от юдино лудост, се пробват да продадат многострадалната, само че останала вярна на Бога, Църковна снага на турския офицер Димитриос Архондонис (патр. Вартоломей) като заложница, хвърлена в бездната на разкола за трижди проклетите 30 гроша.

Тяхното действие е закононарушение от правно-канонично позиция, защото е в нарушаване на Апостолско предписание 10: „ Ако някой, въпреки и у дома, се помоли с отстранен от църковно общение, да бъде (и самичък той) отстранен. “, както и на предписание 2 на Антиохийския събор и предписание 9 на Картагенския събор. Освен това, тук е налице и най-тежко законопрестъпление по член 59 от Конституцията – „ измяна и изменничество към отечеството “.

В случая като се изключи че става дума за осъзнато основаване на ерес в БПЦ, това е и съглашателство с ереста, чиито проводник е патр. Вартоломей, изповядващ източен папизъм, претендиращ да е „ пръв без равни “ („ primus sine paribus “), с принадлежащата рекламация за фенерско майчинство и подчинена дъщерност на съвсем целия Православен свят, и етнофилетизъм. 

При това на опелото на блаженопочившия български патриарх Неофит турският жител и офицер Димитриос Архондонис не спести да се кара на гръцки език в духовното сърце на Българската черква, като се поруга върху непогребаното тяло на патриарха на Българската страна, издавайки му посмъртна присъда, че не се е съгласил с ръководеното от патр. Вартоломей разбойническо заседание на остров Крит. Жалко, че превеждащият българин и гръцки ученик не се посвени да спре тази мерзотна и гнусна подигравка на патр. Вартоломей с цялата Българска черква и със скръбта на народа.

В допълнение, патр. Вартоломей по най-нагъл метод, без формалното предпочитание и единодушие на Св. Синод на БПЦ, довежда на патриаршеското опело главата на разколническата „ ПЦУ “ „ митр. Епифаний “ (Сергей Думенко), който е посрещнат от миряните с възгласи „ Сергей Думенко, вън! Разколници и еретици, вън! Еретик, вън отсам! “.

Настоящата обстановка делегитимира синодалния статус на БПЦ по безапелационен метод, защото тримата членове на Светия Синод няма по какъв начин да бъдат гласоподаватели на който и да било, защото са с каноничен незаконен статус. Освен това, различен член на Св. Синод в лицето на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний на 25.01.2024 година незнайно по каква причина участва в Рим и незнайно с чие благословение намерено съмолитства [1] с римокатолици, за което канонът гласи: „ Епископ, презвитер или дякон, който единствено се е молил с еретици, дано се отлъчи “ (Апостолско предписание 45).

Предвид всичко това синодалната представителност се явява обезпокоително спешна, като що се отнася до избора на Сливенски митрополит, обстановката е не по-малко проблематична по отношение на любимеца на митр. Николай – еп. Арсений Знеполски, поради който се организират втори избори и поради който беше наложена противозаконна намеса върху листата с достоизбираеми епископи без никакви учредения и то по време на изборна процедура.  

На 19.05.2024 година, неделя, на празника на светите дами Мироносици, в гр. Сливен беше извършен епархийският изборен събор за лъчение на двамата кандидати за Сливенски митрополит, като предстоящо след по всякакъв начин операции се стигна до следния резултат:
– еп. Арсений Знеполски, викарий на Пловдивския митр. Николай – 26 гласа;
– еп. Герасим Мелнишки, основен секретар на Св. Синод на Българската православна черква – 25 гласа;
– еп. Пахомий Браницки, ректор на Софийската Духовна Семинария „ Св. Иоан Рилски “ – 18 гласа.

Вероятно спокоен, че схемата е сработила, митр. Николай, обладан от заболели упоритости, отива да договаря с парасинодалната си група за бялото покривало, в ролята на църковни еничари, послушни не на Бога и съборността, а на презокеанския кесар и неговия демоничен стопанин мамона.

Но сметките се оказват криви, така щото неговият кандидат за Сливенската катедра еп. Арсений е направил серия противоканонични съслужения, подбудени точно от митр. Николай, с непроверения за принадлежност към шпионски структури съветски клирик Петър Еремеев, отлъчен от заветен ранг по Апостолско предписание 25 с декрет на съветския патриарх от 11.03.2024 година, утвърждаващ решение на църковния съд на Московска епархия на Руската православна черква.

Въпросните съслужения се случват в рамките на Пловдивска епархия на следните дати:

– 20.04.2024 година (Акатистна събота) [2],
– 28.04.2024 година (Вход Господен в Йерусалим) [3],
– 02.05.2024 година (Велики Четвъртък) [4],
– 03.05.2024 година (Велики Петък) [5],
– 05.05.2024 година (Второ Възкресение) [6],
– 09.05.2024 година (Светли Четвъртък) [7]. 

Еп. Арсений в несъгласие на Устава на БПЦ е въведен в епископски ранг единствено на 28 година при изисквани 35 година и е с прослужен стаж в клира единствено 6 година от изискуемия 10 годишен най-малко, в цялостно нарушаване на член 83, алинея 2, т. 4 и 5 от Устава на БПЦ. 

В допълнение в биографията на еп. Арсений липсва информация да е бил в миналото под управлението на нравствен ментор или свещеник, с цел да покрие минималното изискване на член 83, алинея 2, т. 3 от Устава на БПЦ „ да е живял в манастир най-малко три години “.

Предвид серията му съслужения с низвергнатия духовник Петър Еремеев, еп. Арсений предстои на Църковен съд и низвержение по Апостолско предписание 11 – „ Ако някой, който се брои в клира, се помоли с отлъчен, и самичък дано бъде отлъчен “, предписание 4 на Антиохийския Събор и предписание 9 на Картагенския Събор за съслужение с низвергнати.

Извършеното действие от еп. Арсений е непокорство към Църквата и се явява директно нарушаване на духа на съборността, защото Св. Синод  не е разрешавал низвергнатия клирик на РПЦ да съслужава с български духовници.

Друг проблематичен миг със статуса на еп. Арсений е, че той все още не се е разграничил от разколническото съслужение в Турция на своя епархийски митрополит.

Обективно видяно единствената почтена постъпка, която би могъл да извърши еп. Арсений, е просто самичък да се откаже от конкуренцията за Сливенски митрополит, с което ще покаже, че макар диктаторската операция, под чието въздействие се намира, той е свободен човек и има качествата да бъде български свещеник. Защото другояче неговото силово нахлуване в Сливенска епархия ще бъде посрещнато с надълбоко пренебрежение, а самият той ще съставлява разколническа формация, а не Българската православна черква, още повече, че самичък е престъпил правно-каноничните граници, оттатък които зее пропастта на погибелта. 

Предвид пагубните последствия от това безвластие, решението на тази тежка обстановка би могло да се случи като поради към този момент постъпилите в канцеларията на Св. Синод многочислени тъжби от цяла България, оспорващи достоизбираемостта на еп. Арсений за Сливенски митрополит, се приложи единственият законов метод в тази ситуация – Св. Синод да дисквалифицира и анулира еп. Арсений Знеполски от изборния развой. След автоматизираното отпадане от определените претенденти, на негово място би трябвало да бъде идващият по гласове – еп. Герасим Мелнишки (с 25 гласа), като изборът следва да бъде изработен сред него и еп. Пахомий Браницки, който има 18 гласа.

Още повече, че на Синодалното съвещание на 22.04.2024 година макар несъгласието на Ловчанския митр. Гавриил, Варненския и Великопреславски митр. Йоан, Неврокопския митр. Серафим и Видинския митр. Даниил, бяха отстранени от изборния лист 4 епископи, в случай че за тях нямаше открити никакви нарушавания на каноните, устава на БПЦ или закона на страната. Следва да напомним, че измежду отстранените са еп. Йеротей Агатополски, досегашен викарий на Сливенския митр. Йоаникий и еп. Михаил Константийски, духовно чадо на митр. Гавриил, спечелили най-вече гласове – 26 и 22, надлежно, макар че имат изрядни биографии с дълготраен живот в манастир, за разлика от еп. Арсений, и без никакви канонични и уставни нарушавания.

В противоположен случай, в случай че еп. Арсений не бъде дисквалифициран от изборния развой, епархийските гласоподаватели и паството на Сливенска света митрополия са изцяло в правото си да не позволен еп. Арсений да стъпи в духовните граници на митрополията, защото той не е нравствен последовател и възприемник на архиерейската непорочност на блаженопочившия митр. Йоаникий, който строго е съблюдавал в неговата епархия да не бъдат допускани представители на разколническата „ ПЦУ “ даже на равнище миряни, за което издава Окръжно писмо още през 2019 година

Важна детайлност е че, блаженопочившият митр. Йоаникий преди да приключи своя земен път прозорливо е предизвестил, че украинския ерес ще застигне БПЦ и е завещал на своите духовни рожби строго да съблюдават каноните и тяхното отстояване даже до гибел, както повелява епископският обет:

„ Завинаги ще остана правилен на Светата Майка Църквата и при никакви условия няма да встъпя в църковно общение с разколници и отстъпници от светата Православна религия. … При това давам обещание, че няма нищо да правя по насила, въпреки и от мощните на деня или от голям брой народ, в случай че и със гибел да ме заплашват, когато ми заповядат да сторя нещо, обратно на божествените и свещени правила “

Без подозрение актуалната обстановка е форма на нападение против Българската православна черква, която е с държавообразуващ статут и е извоювала с хилядолетната жертва на дедите ни своята автокефална самостоятелност.

БПЦ не може да бъде пленник на геополитическите ползи и упоритости на така наречен патр. Вартоломей, чието паство в Турция наброява към 3000 индивида, като има малобройна диаспора и е с архаична купа космополитен, защото от 15 век насам устройството на Църквата и света е напълно друго.

За страдание митр. Николай се пробва да трансформира БПЦ в властническо ръководена трансатлантическа георелигиозна конструкция, подчинена на антибългарски ползи, която скоротечно да признае Истанбулската спогодба, „ еднополовите бракове “, осиновяването на деца от гей-двойки, промяната на пола, с което безусловно да станем филиал на „ църквата “ на антиХриста. Така митр. Николай, създател на докторат „ Канонична оценка на актуалния ерес в Българската православна черква “, самичък попада под изобличенията на личното си изказване:

„ Страшна орис! Сякаш сърцата им са окаменели. „ тъй като сърцето на тия индивиди е закоравяло, и с уши тежко слушат, и затворили са очите си, с цел да не би в миналото с очи да видят и с уши да чуят, и със сърце да схванат “ (Мат. 13:15) “ [8]

С дейностите си митр. Николай е на път да остане в историята като глава на ерес, надвит от луциферско заслепение за придобиване на властта непременно, макар че самичък знае, че залогът е освен неговата душа: „ който съблазни едного от тия дребните, които имат вяра в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина “ (Мат. 18:6).

Ако групата архиереи, подвластни на упоритостите на митр. Николай, не се разкаят и откажат от съучастието си в това пагубно дело, Църковното осъществяване от правилни миряни, клир и епископат ще бъдат принудени да разгласят, че въпросните лица са се отделили от Кораба на Спасението и не се явяват част от Живото Тяло на Богочовешкия организъм на Православната Света, Съборна и Апостолска Църква. Дано това не бъде с родната ни Църква, така щото за прегрешението на разкола е казано, че даже и мъченическа кръв не би могла да го умие!

[1] https://youtu.be/NPf59gRs80Y?si=Gsq-KrXP8UgENj56&t=3763
[2] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316349513/
[3] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316542042/
[4] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316653425/
[5] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316675315/
[6] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316717163/
[7] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316818924/
[8] Николай (Севастиянов), иером. Каноническая оценка современного раскола в Болгарской Православной Церкви: Канд. дис. / МДА. Серг. П., 1996, с. 137.

Източник: Гласове

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14146Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед24002Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед15951Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед10999Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед13976Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118265Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79511„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77902Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява! Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР