Парламентът на България прие на първо четене важни промени в

...
Парламентът на България прие на първо четене важни промени в
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за кредитните институции: Какво трябва да знаете?

Парламентът на България одобри на първо четене значими промени в Закона за кредитните институции /ЗКИ/ със 107 гласа „ за “ и 57 „ срещу “. Тези промени имат за цел да приспособяват националната правна рамка към условията на европейските регламенти и да засилят надзорните пълномощия на Българската национална банка /БНБ/. Това е от изключително значение предвид на идното приемане на еврото като публична валута в България.

Основните цели на измененията

Основната цел на промените в Закона за кредитните институции е обвързвана с ролята на Българска народна банка в Единния контролен механизъм. След приемането на еврото като публична парична единица, е належащо националната правна рамка да дава отговор на европейските стандарти. Това ще разреши на Българска народна банка да извършва своите функционалности в сходство с европейските регламенти.

Разширяване на пълномощията за битка с корупцията

В допълнение към адаптирането към европейските регламенти, измененията в Закона за кредитните институции включват и ограничения за битка с корупцията. Разширява се кръгът от способени органи, които имат право да правят инспекции в Централния кредитен указател и Регистъра на банковите сметки и сейфове. Новите пълномощия ще бъдат предоставени на Комисията за нелегално добитото имущество и Комисията за противопоставяне на корупцията. Към органите с достъп до осведомителната система, поддържана от Българска народна банка, се прибавят и структури на Министерство на вътрешните работи, като Главна дирекция „ Гранична полиция “ и Дирекция „ Вътрешна сигурност “.

Какво включва осведомителната система на Българска народна банка?

Съгласно настоящите разпореждания на Закона за кредитните институции, Българска народна банка поддържа електронна осведомителна система. Тази система съдържа данни за номерата на банковите и платежните сметки с интернационален номер на банкова сметка /IBAN/, водени от банки, платежни институции и сдружения за електронни пари. В нея се включва информация за титулярите на сметки, упълномощените лица, действителните притежатели на титулярите на сметки, съществуването на запори по сметки, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници.

Съкращаване на периода за оферти

В допълнение, депутатите взеха решение да съкратят периода за оферти сред първо и второ четене на измененията в Закона за кредитните институции на три дни. Това решение има за цел да форсира процеса на приемане на измененията и тяхното използване.

Промените в Закона за кредитните институции са значима стъпка към адаптиране на националната правна рамка към европейските стандарти и усилване на битката с корупцията. Те ще разрешат на Българската национална банка и другите способени органи да извършват своите функционалности по-ефективно и в сходство с интернационалните условия.

Проблеми с клоновете на ОББ в Бургас: Клиенти споделят за неприятно обслужване и неработещи банкомати

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР