Британският премиер Риши Сунак свиква избори за парламент на 4

...
Британският премиер Риши Сунак свиква избори за парламент на 4
Коментари Харесай

Великобритания избира парламент на 4 юли. Кой идва на власт след това

Британският министър председател Риши Сунак привиква избори за парламент на 4 юли. Това заяви Сунак късно в сряда и добави, че Народното събрание ще бъде разхлабен на 30 май.

Новина изненада огромна част от великобританците, които чакаха изборите да бъдат през есента. Тя идва след години на невисок напредък на английската стопанска система и висока инфлация, провокирани от, COVID-19 и скока на цените на силата, породен от.

Сунак разгласи датата на изборите - 4 юли, в деня, в който инфлацията се върна покрай целевите стойности. С това беше обвързвано и първото му обръщение към гласоподавателите - че проектът му за стопанската система работи и единствено той може да трансформира тази непоклатимост във възобновяване, което да е от изгода за всички.

" На кого вярвате, че ще трансформира тази основа в несъмнено бъдеще за вас, вашето семейство и нашата страна? ", сподели той на протест в сряда, като дефинира лейбъристите като партия без проект.

В петък се чака да стартира 6-седмичната предизборна акция. Основните кандидати са Консервативната партия, водена от Сунак и Лейбъристката партия, водена от юриста Киър Стармър .
Какво се чака на изборите
Социолозите към този момент дават преднина от 20 пункта на Лейбъристката партия. Ако прогнозите се окажат правилни, това ще бъде първият път за последните 14 години, в който е допустимо консерваторите да не са на власт.

" Гардиън " обаче написа, че предизборната акция може да обърне резултата. През 2017 година да вземем за пример консервативният министър-председател Тереза Мей свика избори, до момента в който водеше в социологическите изследвания. Въпреки това тя загуби болшинството си и трябваше да ръководи дружно със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП).

Ако лейбъристите въпреки всичко завоюват изборите с болшинство, се чака Стармър да разгласи нов министерски състав.

Това ще значи, че Риши Сунак евентуално също ще се отдръпна. Във Англия водачът на партията, която завоюва болшинството от 650-те изборни региона в Обединеното кралство, става министър-председател.

Ако няма болшинство, партията, спечелила изборите, може да ръководи като държавно управление на малцинството или да образува коалиция.
Какви са главните въпроси, заложени на карта
Една от главните тематики във Англия продължава да е икономическото развиване на страната след поредицата от рецесии през последните години, които го забавиха.

При предшественичката на Сунак - Лиз Тръс, се стигна до рекордно ниски равнища на английската лира по отношение на щатския $, както и до увеличение на лихвите по ипотечните заеми. Заради това тя в края на 2022 година

И лейбъристите, и консерваторите споделят, че могат да предложат икономическа непоклатимост.

Лейбъристите, чийто основен девиз е " Промяна ", ще се съсредоточат и върху положението на публичните услуги, по-специално на Националната здравна работа, където описите с чакащи за лекуване са се нараснали доста.

И двете партии заемат сходна позиция за миграцията. Сунак нееднократно е обещавал да " спре лодките " с мигранти, лейбъристите обаче считат, че проектът му за изпращането на тези, които идват в Обединеното кралство, в Руанда, е безценен и неудобен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР