18 роли в театрално представление, които играе само един актьор.

...
18 роли в театрално представление, които играе само един актьор.
Коментари Харесай

Сава Лолов, който диша театър, заразен от любовта на Татяна Лолова

18 функции в театрално зрелище, които играе единствено един артист. Цели два часа на един мирис, в които владее залата с сила и органически гений. Съвсем не всеки ден българската аудитория има късмет да се наслаждения на такова осъществяване. Това прави Сава Лолов, който е Човек на деня на Свободна Европа.

Френският артист с български корени Сава Лолов гостува за първи път със свое зрелище в България. Той стъпва на софийската сцена по покана на Театрална работилница " Сфумато " .

В три следващи вечери Лолов показа там своя моноспектакъл " Хенри V " , основан по едноименната пиеса на Уилям Шекспир , с фрагменти от писания на френския драматург и режисьор Антонен Арто и свои лични.

Пиесата споделя за фамозната борба при Азенкур през 1415 година, в която бойците на британския крал Хенри V ненадейно разгромяват доста по-силната френска войска. Хенри се дами за дъщерята на френския крал и синът му става правоприемник на френския трон.

Лолов игра спектакъла на френски със надписи за публиката, въпреки да приказва добре български. Нямаше антракт. И след този двучасов сценичен героизъм, хората в залата станаха на крайници и бурно го приветстваха.

За него обаче това е просто работа.

" Това е като музикант, който би трябвало да учи цяла партитура, това е поминък ", сподели пред Свободна Европа Лолов, за който феновете в залата са неговата войска.

" Аз съм влюбен в Париж , в Париж ми е сърцето, само че ми е доста значимо да се връщам постоянно в България, тъй като тук има различен дух, който усещам доста мой ", показа още артистът.
 В една от функциите по време на представлението. За лелята с мощна душа и силата на българския спектакъл
Сава Лолов е роден на 27 февруари 1970 г . Баща му е театралният режисьор Димо Лолов - брат на една от най-обичаните български актриси Татяна Лолова . По това време в комунистическа България е мъчно да се прави свободен спектакъл, само че Димо Лолов си разрешава тази храброст и това трансформира живота на фамилията му. Когато Сава е единствено на 3 години, управляващите разрешават на татко му да сложи пиеса на немския драматург Фридрих Дюренмат в спектакъл 199, тъй като той изповядва комунистическата идеология.

Не знаят обаче, че Лолов желае през изкуството да каже истината за ръководството на Тодор Живков . Представлението е като мюзикъл и стартира с това по какъв начин хора излизат от купчина фекалии, пеейки: " До гуша сме в л…а ". Актьорите са по този начин гриминари, че публиката може да разпознае в тях разнообразни политици от върхушката на режима. Става голям скандал и постановката незабавно е неразрешена. За Димо Лолов в България става рисково. Затова той съумява да откри метод да замине за Франция, където по това време брачната половинка му специализира хирургия.

Майката на Сава - доктор Дарина Кръстинова е еластичен хирург в Париж. Тя постоянно работи с дами, станали жертва на заливане с киселина. Д-р Кръстинова е член на Кралската академия на Англия и е оповестена за еластичен хирург №1 в света измежду дамите.

През 1973 година това към момента не е по този начин. Двамата родители съумяват да изведат Сава от България при себе си.

„ В началото живеехме в болничното заведение, в която работеше майка ми – в една малак стаичка ”, спомня си той. Казва, че е израснал измежду децата, които тогава майка му е оперирала.

13 години Сава не се връща в България. Когато е на 16 – през 1986 -та, той се прибира през ваканцията за първи път. Гостува на вуйна си Татяна и нейния брачен партньор Славе.

" Тя постоянно е била извънредно топла и сърдечна, обожаваше татко ми, който съвсем е отгледала, и тази луда обич към него трансферира върху мен ", спомня си Лолов. " Таня беше доста сърдечна, доста смешна, с необятна, мощна душа. И като че ли беше душата на народа, оставяше смях и добрина, макар тоталитаризма, беднотията, простотията, мафията ".

Почти всяка вечер, когато е в България, вуйна му го води на спектакъл и след това до късно разискват представленията.

" Ходехме на нейни пиеси и в такива, в които играеха близки другари на татко ми, който умря тази година - като Ицко Финци и Йоско Сърчаджиев , които са ми доста значими ”, описа още Лолов.

Двамата бяха са измежду феновете на едно от представленията, които той изнесе в Сфумато.

„ Много го харесаха, извънредно бяха удовлетворени, тъй като като ме гледат, виждат и него. Аз доста наподобявам на татко си, и на Таня, те самите доста си приличаха ”, сподели още артистът, който носи чертите на Татяна Лолова.

В представлението, което тогава му влияе най-вече, играе тъкмо Сърчаджиев, дружно с различен огромен български артист – Наум Шопов . Режисьор на постановката „ Животът е сън ” е Иван Добчев - съоснователят на " Сфумато ", с който след доста години работят във Франция в постановката " Вишнева градина " на Антон Чехов. Режисьорът е поканен да я сложи там дружно с партньорката си Маргарита Младенова , за които в този момент Лолов споделя, че са му като семейство.

„ Тогава видях невероятни представления, само че като че ли това ме влюби в театъра. Аз желаех да се занимавам с живопис, само че внезапно стопирах да рисувам и на 16 години ми стана ясно, че това ще ми бъде животът ”, сподели още Лолов. „ Така че всичко идва от Таня, от Йоско, от Наум… българският спектакъл ми даде предпочитание да се занимавам с това ”.

Една от аргументите е, че тогава освен татко му се пробва да се бунтува против комунизма посредством изкуството. Казва, че хората са ходели на спектакъл, с цел да чуят зад думите в пиесата неразрешени неща за живота в България.

„ Това създаваше безусловно електричество в залата, тъй като знаеха, че там ще се споделят неща за свободата. Разбира се, вътре имаше и такива, които чакаха нещо да е явно, с цел да забранят представлението ”, спомня си още Лолов.
 Макар множеството хора в залата на спектакъл " Като храм - там живееш "
Театралното си обучение Сава Лолов получава в именитата Парижка консерватория, в която в миналото е преподавал огромният режисьор Луи Жуве. От 1997 до 2004 година той играе в фамозния " Театър дю Солей " на една от най-значимите фигури в актуалния френски спектакъл - Ариан Мнушкин.

" Имах шанс да играя в " Театър дю Солей ", който е като храм - там живееш, дишаш театъра, от заран до вечер, от 8,30 сутринта от време на време до среднощ ", споделя Лолов.

Сега той се връща в Париж, с цел да отпразнуват 60-годишнината на театъра.

От 2018 година Лолов стартира да работи с известния френски режисьор Силвен Крьозо в различен от огромните парижки театри - " Одеон ", като взе участие в поредност от пет пиеси по съветския класик Фьодор Достоевски. Една от функциите му е на Великия инквизитор от " Братя Карамазови " и счита, че може би тя е най-хубавото му осъществяване. Френският критик и публицист Жан-Пиер Тибода написа, че Лолов е извънреден в умеенето си да смеси доброта и смут в този облик.

Освен в театъра, той има и десетки функции в киното. Една от тях е във кино лентата на Уди Алън " Полунощ в Париж ". Разказва, че по време на фотосите холивудският режисьор е бил доста благ с екипа и е давал независимост на актьорите да импровизират.

Лолов взе участие и в германско-австрийска комедийна драма " Тони Ердман " на режисьорката Марен Аде. Филмът е разгласен от рецензията за най-хубавият на 2016 година, печели премията на Европейския парламент " Лукс ", още няколко оценки и номинация за " Оскар " в категорията за най-хубав чуждоезичен филм през 2017 година

В България Лолов се е снимал във кино лентата " Маймуни през зимата " (2006), в който играе Французина.

И в персоналния си живот той е обвързван с изкуството - брачната половинка му Мила Несторова също е актриса и двамата се срещат посредством театъра. В Париж.

" Само след 6 месеца знаех, че тя е дамата на живота ми ", споделя в този момент Лолов.

Женят се във френската столица, само че с български носии, под звуците на българска национална музика, по старите обичаи. Тържеството се състои в " Театър дю Солей " под " режисурата " на Ариан Мнушкин, която за задачата гледа остарели български филми със сватби. От тази обич се раждат две деца - Ада и Рафаел , с които въпреки и на френска земя у дома си приказват на български.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР