Тя е в политиката едва от 2022 г., но бързо

...
Тя е в политиката едва от 2022 г., но бързо
Коментари Харесай

Адвокатката, която се изкачи до най-високия държавен пост за две години. Коя е Рая Назарян

Тя е в политиката едвам от 2022 година, само че бързо се изкачва в партийната подчиненост на ГЕРБ. Бойко Борисов даже сложи като изискване за продължение на договарянията за кабинет нейното избиране за ръководител на Народното събрание. Така тя зае най-висшия пост в страната. Коя е Рая Назарян?

Рая Назарян от ГЕРБ е ръководител на 50-ото Народно заседание. Тя с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН " (ИТН) ден по-рано.

До тук се стигна, откакто във вторник водачът на ГЕРБ Бойко Борисов за продължение на договарянията за държавно управление Назарян да бъде определена за председателка на Народното събрание.

Така 38-годишната адвокатка се озова на поста, който конституцията дефинира като най-високия в страната, защото България е парламентарна република.

До относително скоро Назарян беше измежду по-слабо познатите имена от редиците на ГЕРБ. Тя е народен представител едвам от есента на 2022 година, като стартира да се появява по-често на предна линия до Борисов чак при започване на тази година - след напускането на предходното " острие " на партията Десислава Атанасова , която беше.

Коя е Рая Назарян и какво знаем за нея?
От юристка до ново " партийно острие "
Рая Назарян е родена през 1985 година във Варна. Завършва „ Право “ в Университета за национално и международно стопанство (УНСС) и от 2013 година е членка на Софийската адвокатска гилдия.

Известно време е адвокатка в адвокатската фирма на Менко Менков , който постоянно съставлява в съда знакови фигури на ГЕРБ, в това число Борисов. Впоследствие Назарян основава свое адвокатско сдружение, в което е съдружничка с Тервел Георгиев , който на изборите на 9 юни също беше определен за народен представител от ГЕРБ-СДС.
 Рая Назарян и Теменужка Петкова
Самата Назарян влиза за първи път в Народното събрание през октомври 2022 година и за малко време се издига в партийната подчиненост. По-малко от година и половина след първото си избиране за народен представител тя зае поста заместник-председателка на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ.

Това се случи след напускането на предходната шефка на ПГ Атанасова, чиято позиция беше поета от самия Борисов.

Впоследствие Назарян беше включена и в преговорния екип на ГЕРБ за ротацията, дружно с Мария Габриел, Деница Сачева и Теменужка Петкова .

Те трябваше да се договорят с ПП-ДБ за това по какъв начин Габриел да се ротира с Николай Денков на премиерския пост, само че и по този начин се стигна до предварителните избори на 9 юни.
 Обяснено. Как се провали ротацията сред Денков и Габриел в 3 минути  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Сега Назарян още веднъж е част и от преговорния екип на ГЕРБ, който се пробва да контракти ново държавно управление. В него вземат участие още Деница Сачева и Теменужка Петкова. До момента единствено Движение за права и свободи и Има Такъв Народ с тях.
Адвокатски хонорар, заплатен от партията
Колкото до адвокатската активност на Назарян, в края на март икономическият специалист Илиян Василев заяви, че неин адвокатски хонорар непозволено е бил заплатен от личната ѝ партия със дотацията от страната.

Става дума за SLAPP-дело (дело шамар) против Василев, заведено от депутата от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев . В него Добрев упреква Василев в клюка поради негови изявления, свързани с вероятно съветско въздействие в енергетиката в България и градежа на " Турски поток ".
 Отляво надясно: Бойко Борисов, Мария Габриел, Рая Назарян, Делян Добрев, Владислав Горанов и Костадин Ангелов на първа линия на конгреса на ГЕРБ
Впоследствие съдът дефинира, че клюка няма, и присъди на Добрев да заплати разноските по делото, само че за времето на процеса сметките на Василев бяха запорирани. Това по думите на Василев е направило финансирането на неговото предаване " Алтернативата " по ТВ1 извънредно мъчно.

Впоследствие излиза наяве, че хонорарът на Назарян по това дело е бил заплатен не от Добрев, а от партията им.

Парите са пристигнали от държавната дотация на ГЕРБ, която обаче по закон би трябвало да се употребява само " за подготовка и присъединяване в избори, за обезпечаване работата на партийните структури, за организационни разноски по осъществяване на мероприятия и за други присъщи за активността на партията разноски ".
Какви са позициите на Назарян
Рая Назарян до неотдавна не беше измежду най-активните представители на ГЕРБ в медиите. Едно от последните ѝ участия се откроява изключително поради позицията ѝ за глобите за корупция по световния закон " Магнитски ".

Такива бяха наложени на съпартиеца на Назарян и някогашен финансов министър Владислав Горанов , на сегашния съпредседател на Движение за права и свободи Делян Пеевски , на някогашния енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров и други.

В началото на юни Назарян омаловажи глобите, като сподели, че те нямат стойност в България, развивайки тезата, че Съединени американски щати са били подведени за тях.

" В България този закон няма правна стойност. Ние не сме видели доказателства ", сподели Назарян пред Нова телевизия.
 Назарян при поемането на поста ръководител на Народното събрание в четвъртък, 20 юни
По-рано такова пояснение направи и евродепутката Елена Йончева , която преди беше част от Българска социалистическа партия, само че на последните европейски избори се яви като кандидатка на Движение за права и свободи.

Горанов беше на глобените от Съединени американски щати лица през февруари 2023 година Посочената причина беше, че като финансов и зам.-финансов министър в кабинетите на Борисов е употребявал поста си, " с цел да подкрепи подкупването на български държавни лица и лиши българската страна от данъчни приходи в интерес на български олигарси ".

Като причина беше посочено още " присъединяване в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес ".

Това съответства с изказванията на обвинения предприемач Васил Божков , че е бил жертва на скица за изнудване от страна на Горанов и Борисов. По тях доказателства.

В същото изявление Назарян беше хваната да прави и подвеждащи изказвания. Коментирайки тематиката за неналичието на присъди за корупция по високите равнища в България, тя направи прилика с Румъния, като сподели, че задържаните за корупция румънски политици са били оправдани след това.

Това обаче не е правилно, показапроверка на уеб страницата. От основаването на Националната дирекция за битка против корупцията в Румъния десетки авторитетни персони и политически фигури са били наказани за корупция. По последни данни едвам 27% от импортираните в съда каузи са завършили с оправдателни присъди.
Отношенията с Пеевски
Преди дни се заприказва и за възможна обязаност на Назарян с водача на Движение за права и свободи Делян Пеевски . Доскорошният ръководител на " Да, България " Христо Иванов , че Пеевски е нещо като неин наставник и я съпостави с Десислава Атанасова.

В тази връзка той сподели, че " госпожа Атанасова има доста повече темперамент и лично наличие от доста други ".

По-рано точно Пеевски беше измежду най-гласовитите в поддръжката си за номинацията на Назарян за председателка на Народно събрание. В сряда той прикани депутатите " да им пристигна акълът " и да я поддържат, тъй като " най-правилно е първата мощ да получи началник на Народното събрание ".

В четвъртък тя беше определена с 31 гласа " за ", 66 - " срещу " и 39 " въздържал се ". " За " гласоподаваха депутатите от ГЕРБ , Движение за права и свободи и Има Такъв Народ , " срещу " бяха " Продължаваме промяната - Демократична България " ( ПП-ДБ ), Българска социалистическа партия , " Величие " и " Възраждане " .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР