Възможно е силите на Израел многократно да са нарушавали основни

...
Възможно е силите на Израел многократно да са нарушавали основни
Коментари Харесай

Израел вероятно е нарушавал законите на войната в Ивицата Газа, сочи доклад на ООН

Възможно е силите на Израел неведнъж да са нарушавали съществени правила на законите на войната при нападенията си в Ивицата Газа , съобщи в сряда, като цитира отчет на Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида.

Новината идва няколко дни, откакто Израел на военните дейности за доставки на филантропична помощ. В края на май израелските сили против град Рафах в Газа, която международни организации дефинираха като " една от най-смъртоносните от началото на войната ".

Войната в района стартира след нахлуване на палестинската формация Хамас против Израел на 7 октомври 2023 година, при което бяха убити към 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници. В отговор Израел в Ивицата Газа, при която по данни на локалните управляващи, следени от Хамас, досега са убити над 37 хиляди души. Групировката е оповестена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни.

Докладът на Организация на обединените нации прави оценка 6 израелски офанзиви в Ивицата Газа, довели до огромен брой жертви и разрушена гражданска инфраструктура. В него се показва, че е допустимо израелските военни да не са правили разлика сред цивилни и бойци и " може би редовно са нарушавали правилата на разграничение, пропорция и защитни ограничения при нахлуване ".

" Изискването за избор на средства и способи на водене на война, които заобикалят или най-малко свеждат до най-малко вредите за цивилното население, наподобява е било непрекъснато нарушавано при израелската бомбардировъчна акция ", сподели висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк в сряда.

Постоянното посланичество на Тел Авив в международната организация дефинира разбора като " в действителност, правно и методологически неправилен ". Израелската дипломатическа задача сподели, че службата на Организация на обединените нации разполага " с частична фактическа картина " и всеки опит да доближи до правни изводи е " изначално неправилен ".

Описаните в отчета набези са от интервала сред 7 октомври и 2 декември 2023 година Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида е оценявала типовете оръжия, средствата и методите, употребявани при тези офанзиви.

" Сметнахме, че е значимо този отчет да бъде оповестен в този момент, изключително тъй като някои от тези набези са отпреди към осем месеца, а към момента не сме видели надеждни и транспарантни следствия ", сподели говорителката на службата Равина Шамдасани .

Тя добави, че Организация на обединените нации приканва израелските управляващи да подхващат стъпки, които да подсигуряват провеждането на транспарантни следствия на осъществените набези. Израел твърди, че нападна Ивицата Газа поради законни цели на Хамас.

 Обяснено. Ще бъдат ли задържани водачите на Хамас и на Израел  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР