Френските власти ще стигнат до края, за да възстановят реда

...
Френските власти ще стигнат до края, за да възстановят реда
Коментари Харесай

Безпрецедентен бунт. Макрон посети обхванатата от безредици Нова Каледония

Френските управляващи ще стигнат " до края ", с цел да възстановят реда във френската отвъдморска територия на Нова Каледония в Тихия океан. Това заявява в четвъртък президентът на страната Еманюел Макрон , който е на посещаване в столицата на острова Нумеа .

Там е в действие изключително състояние, откакто при започване на месеца, предизвикани от въведена изборна промяна. Представителите на локалното население канаки настояват, че измененията, че понижат въздействието им в изборния развой и политическия живот на Нова Каледония.

Макрон разказа протичащото се като " невиждан протест ". По време на размириците до момента починаха шестима души, в това число двама служители на реда, заяви френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманин .

Нова Каледония е в режим на изключително състояние най-малко до 25 май. Увеличени са пълномощията на силите за сигурност за потушаване на смъртоносните безредици. По думите на Макрон полицейските подкрепления в засегнатите от митинги региони ще останат разполагаем толкоз, колкото е належащо.

" В идните часове и дни ще бъдат извършени нови интервенции там, където е нужно, с цел да се възвърне редът. Няма различен избор ", сподели френският държавен глава по време на среща с локални политически и бизнес водачи в Нумеа.

Според Макрон изключителното състояние не би трябвало да бъде удължавано, само че то ще продължи до момента в който простестиращите не отстранен блокадите по пътищата.

" Силите за сигурност наброяват близо 3000 души и в случай че е належащо ще останат даже по време на Олимпийските игри в Париж ", добави той.

Местните канаки съставляват към 40% от популацията в Нова Каледония, в която живеят близо 270 хиляди души.

Протестиращите се притесняват, че към този момент признатата изборна промяна ще понижи въздействието на локалното население и ще затрудни провеждането на предстоящ референдум за самостоятелност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР