Франция разследва дали оскверняването на мемориала на Холокоста в Париж

...
Франция разследва дали оскверняването на мемориала на Холокоста в Париж
Коментари Харесай

Има и българска следа. Франция разследва Русия за оскверняване на мемориал на Холокоста

Франция проверява дали оскверняването на мемориала на Холокоста в Париж е интервенция, координирана от Русия, оповестяват френските медии. Това става седмица откакто върху паметника се появиха графити. В историята се появява и името на България, откъдето е направена хотелска резервация за обвинените.

Полицията е открила трима души, обвинени за изрисуваните със спрей 35 шаблона на червени длани върху мемориала. Те са отседнали в хотел в Париж, а след това са отпътували за Белгия. Резервациите са направени от България, заяви френската прокуратура пред Свободна Европа.

Новината идва на фона на надигащ се антисемитизъм в България и по света, регистриран в по света, оповестен при започване на май. В последните седмици студентите в Западна Европа и Съединени американски щати стачкуват против войната в Ивицата Газа, където Израел организира атака с десетки хиляди жертви. Според тях Израел нарушава интернационалното право.

В нощта на 13 против 14 май на стената на мемориала на Холокоста са били сложени 35 щампи на червени длани, споделиха от френската прокуратура.

Тя е поискала от локалната полиция да организира следствие на оскверняването. Престъплението може да е по-тежко, в случай че се потвърди дискриминация въз основа на действителна или хипотетична принадлежност към избрана група, етническа група, раса или вяра.

За това закононарушение се планува наказване от 4 години затвор и санкция в размер на 30 000 евро, споделя прокуратурата в Париж. Тя е образувала предварителното произвеждане в границите на следствието.

Впоследствие прокуратурата и проверяващите органи са осведомени за съществуването на няколко десетки сходни графити в 4-ти и 5-ти регион на
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР