Международният съд (МС) на ООН нареди на Израел незабавно да

...
Международният съд (МС) на ООН нареди на Израел незабавно да
Коментари Харесай

Международният съд на ООН нареди на Израел незабавно да спре офанзивата си в Рафах

Международният съд (МС) на Организация на обединените нации подреди на Израел „ неотложно да спре “ офанзивата си в Рафах , оповестиха международните организации в петък.

Новината идва, откакто израелската войска стартира в най-южния град в Ивицата Газа при започване на месеца.

Допреди това там беше съсредоточена огромна част от популацията, което беше изтласкано от останалите елементи на анклава в резултат на тежки израелски офанзиви. Преди да навлезе в Рафах, Тел Авив предизвести цивилните да се изтеглят оттова.

Според Върховния съд на Организация на обединените нации обстановката в града е " пагубна " и води до спомагателни опасности от непоправими вреди за правата на хората в Газа. Министерски съвет също по този начин подреди на Израел да се яви пред съда в границите на един месец, с цел да даде пояснения за дейностите си.

Решението на съда е по молба на Южна Африка , която заведе дело против Израел с обвинявания, че израелската войска прави геноцид, които Тел Авив отхвърля. Претория упорства и за преустановяване военните дейности, с цел да бъде улеснен достъпът на филантропична помощ до Ивицата.

През януари съдът подреди на Израел да направи всичко по силите си, с цел да предотврати геноцид в Газа, на огъня.

В петък съдът подреди също да бъде отворен граничният пункт при Рафах с Египет, с цел да може оттова да влиза филантропична помощ, както и да бъде обезпечен достъп до анклава за следователи и задачи за определяне на обстоятелствата.

Ивицата граничи единствено с Израел, Египет и Средиземно море. След като граничният пункт при Рафах беше затворен, Съединени американски щати сложиха краткотрайно пристанище, по който да се внася филантропична помощ.

Решенията на Министерски съвет са правно обвързващи, само че на процедура съдът не може да ги наложи. Съдът не е взел решение по главното обвиняване в геноцид, което може да отнеме години.

Израел на палестинската паравоенна формация Хамас , която ръководи Ивицата и е оповестена за терористична от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Това се случи, откакто на 7 октомври тя реализира против Израел. Тогава бяха убити 1200 души, а 240 бяха отвлечени.

Израелския отговор взе над 35 000 жертви съгласно управляващите в Газа. Тел Авив е обект на от ден на ден интернационален напън и рискува утежняване на връзките с главния си сътрудник Съединени американски щати, които се оповестиха срещу офанзивата в Рафах.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР