С тържества и празнични шествия в цялата страна България отбеляза

...
С тържества и празнични шествия в цялата страна България отбеляза
Коментари Харесай

Ден, в който се гордеем с нашата култура. България празнува 24 май

С тържества и празнични шествия в цялата страна България означи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.
 Пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий
Сутринта в петък стартира обичайното празнично шествие в София, което е част от формалната стратегия на 24 май. То потегли от площада пред Националния археологическия музей и стигна до Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, където се намира паметникът на Кирил и Методий. Там се организира годишната тържествена гала по случай празника.
 Варна означи празника с шествие и тържества, в които се включиха представители на детски градини, учебни заведения, университети, културни и научни институти. Във фолклорна комбинация преди шествието участваха над 700 деца от учебни заведения, читалища и фолклорни ансамбли.
В шествието се включиха президентът Румен Радев, министър председателят Димитър Главчев, министрите на културата, на образованието и на туризма - Найден Тодоров, Галин Цоков и Евтим Милошев, кметът на София Васил Терзиев, учени от Българска академия на науките, преподаватели от Софийския университет и други.
 В шествието и тържествената гала се включиха (от ляво надясно) министърът на образованието Галин Цоков, министър председателят Димитър Главчев, президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев и други
Президентът Румен Радев прикани " всеки ден да помним, че достолепието на едно общество, неговият витален стандарт и разцвет са в директна връзка с отношението към знанието " и добави, че единствено оня, " който не познава какъв брой коства разрухата на незнанието, може да се опасява от цената на образованието ".

 Деца държат букви от остарялата форма на кирилицата по време на шествието в София
" Този обичан от всички празник е мотив да се гордеем, че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция ", сподели министър председателят Димитър Главчев.

Кметът на София Васил Терзиев също насочи привет по случай празника. " 24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата просвета и нематериалност ", сподели той. " Културата е мостът, който ни свързва с нашето минало и ни води в бъдещето. Книгите, музиката, изкуството – всички те са неотменна част от нашия живот и ни обогатяват ".
 Тържествената гала в Русе
Освен публични лица в тържеството вземат участие също Гвардейският внушителен духов оркестър, хорът на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “, актрисата, философът и публицист Тони Николов и други.

Специални посетители са Димитър Бербатов и деца от неговата фондация, носители на награди в региона на науката, изкуствата и спорта.
 Снимка от шествието в Бургас
За първи път празникът се празнува по остарял жанр на 11 май 1851 година по самодейност на Найден Геров в епархийското учебно заведение в Пловдив. Затова Българската православна черква и до през днешния ден паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май. Датата 24 май е оповестена за формален празник през 1990 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР