Украинските военни и американските власти отрекоха в понеделник твърденията на

...
Украинските военни и американските власти отрекоха в понеделник твърденията на
Коментари Харесай

Украйна и САЩ твърдят, че Бахмут още е украински, въпреки твърдения на Вагнер

Украинските военни и американските управляващи отхвърлиха в понеделник изказванията на съветската частна формация " Вагнер ", че Русия е превзела центъра на източния град Бахмут.

В неделя Евгений Пригожин, началник на " Вагнер ", сподели във видеоклип в канала на пресслужбата си в Телеграм, че войските му са издигнали съветското знаме на административната постройка на Бахмут. По негови думи " от правна позиция Бахмут е високомерен ", а " съперникът е концентриран в западните елементи [на града] ".

Джон Кърби , представител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, отхвърли битката за града да е завършила и сподели в понеделник, че украинските военни не са били прогонени оттова. Той разказа сраженията като " много, много яростни и много оспорвани ".

" Дори и руснаците да го завладяват, това няма да промени динамичността на бойното поле от стратегическа позиция ", сподели той, като удостовери мнението на западни анализатори, че градът има по-скоро алегорична стойност за Москва.

Кърби сподели също по този начин, че идващите помощи от Съединени американски щати за Украйна ще бъдат оповестени тази седмица. Преди дни Ройтерс заяви, че скоро ще бъде показан нов пакет от военна помощ в размер на 2,6 милиарда $, който може да включва радари за въздушно наблюдаване, противотанкови ракети и камиони с гориво.

По-рано в понеделник Сергий Череватий , представител на източното военно командване, сподели, че боевете в Бахмут и други близки градове не престават. " Бахмут е украински и те не са завзели нищо. И са доста надалеч от това, меко казано ", сподели той пред Ройтерс.

Череватий твърди, че силите на " Вагнер " са закачили знаме " в профил на кой знае какво, закачили са си парцала и са споделили, че са завладяли града ". " Е, добре, дано си мислят, че са го завладяли ", сподели още той.

На фона на това министърът на финансите Сергий Марченко сподели, че в понеделник Международният валутен фонд (МВФ) е дал на Украйна първия транш от 2,7 милиарда $ в границите на механизма за разширено финансиране на организацията. " Благодарни сме на нашите сътрудници, че поддържаха Украйна по пътя към успеха ", написа Марченко в Туитър.

От месеци Бахмут е епицентър на тежки сражения междуукраинските сили и съветските, водени от " Вагнер ". Това се счита за една от най-кървавите борби от началото на войната на Русия през февруари 2022 година Голяма част от града е в руини, а всяка от страните е понесла обилни загуби на бойци в уличните боеве.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР