Бъдещото изпращане на военна помощ е стратегически интерес на България,

...
Бъдещото изпращане на военна помощ е стратегически интерес на България,
Коментари Харесай

Какво каза министърът на отбраната пред Парламентарната асамблея на НАТО в София

Бъдещото изпращане на военна помощ е стратегически интерес на България, а Русия употребява хибридни офанзиви, с цел да повлияе върху изборите на 9 юни.

Това са част от заключенията от изявление на служебния министър на защитата Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

Тя се организира на фона на непредизвиканата съветска експанзия в Украйна, която продължава към този момент трета година. Много страни членки на НАТО поддържат Киев и дават независимо военна и финансова помощ на нападнатата страна.
Допълнителен транш
По думите на министъра по-нататъшното даване на военна помощ на Украйна ще остане във фокуса на българската отбранителна политика, защото " съветската експанзия към Украйна е директно предизвикателство за нашата сигурност ".

„ Сега работим върху забележителен спомагателен транш военна помощ, като се фокусираме върху действителните потребности на украинските бойци за отбиване на съветските агресори. Това е най-хубавата инвестиция в нашата обща сигурност “, добави той. В рамките на Парламентарната асамблея Запрянов се срещна и с делегация от Върховната рада на Украйна, пред която удостовери уговорката на София към Киев.

През април Народното събрание за Украйна в размер на 60 хиляди евро в границите на 4-годишна стратегия на Организацията за икономическо съдействие и развиване ( Организацията за икономическо сътрудничество и раз ). По-рано през годината София даде и на Киев. България
Руски хибридни офанзиви
По думите на министъра България е във фокуса на " дейни процеси и акции на дезинформация " от страна на Русия, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите процеси. Той добави, че България е готова и чака хибридни офанзиви по отношение на идните избори на 9 юни. По-късно Запрянов посочи, че приказва за изборите за Европейския парламент (ЕП), а не за Народно заседание (НС), които ще се проведат в същия ден.

Москва употребява усъвършенствани хибридни тактики, които са съобразени с уязвимостта на всяка обособена страна, в това число политическа интервенция, агитация, дезинформация, хакерски атаки, бойкот, стопански и енергиен напън, шпионаж и други принадлежности за подривна активност, сподели още служебният министър.

Според него хибридният напън е главният инструмент, с който Кремъл пробва да спре евроатлантическата интеграция на страните от Черноморския район и Западните Балкани.

" Хибридните офанзиви на Русия са свързани с деформиране същността на нашата помощ за Украйна ", сподели Запрянов.

" [Тя] се базира на интернационалното право и не е интервенция във войната по никакъв метод, съобщи Запрянов. " Тази хибридна опорка, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява доста и на претендентите за военнослужещи ".

" Нямаме никакви планове да изпращаме войски в Украйна, тъй като нашият парламент не е взимал такива решения ", сподели още служебният министър.
Сигурността по Черноморието
Запрянов акцентира нуждата от увеличаване на отбранителните качества по източния фланг на НАТО, в това число в Черноморския район, защото " не би трябвало да има подозрение, че упоритостта на Москва е да възвърне въздействието си в постсъветското и посткомунистическото пространство в Европа, в това число посредством потребление на военна мощ ".

" България изцяло поддържа разширението и усилването на наличието на НАТО в Черно море ", сподели Запрянов. " Заплашителната нуклеарна изразителност на Кремъл е неприемлива и би трябвало да сме единни и решителни в посрещането на това предизвикателство ".

Според Запрянов в района е нужна брегова система за противокорабна отбрана, която би усилила защитата в Черноморското направление. „ В допълнение (...) търсим разновидности за разполагане на системи за противовъздушна защита и брегови ракетни комплекси на съдружници от НАТО на наша територия. Тази стъпка ще укрепи посланието за готовността ни за въздържане “, добави той.

През 2022 година в България беше основана многонационална бойна група, която до бригада. Планира се в страната да бъде основан и, който да ръководи бригади.

Tурция, Румъния и България също по този начин през 2023 година съглашение за съвместнo почистване на мините, плаващи в Черно море, което планува и основаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). " За противоминната интервенция в Черно море сред България, Турция и Румъния сме поканили екипи на страни от НАТО да бъдат употребявани избрани качества на корабите от трите страни ", сподели Запрянов.

Парламентарната асамблея продължава от 25 до 27 май в Националния замък на културата ( НДК ) в София. Запрянов е представител на Комитета по защита и сигурност.

Асамблеята цели да обезпечи връзка сред НАТО и парламентите на страните членки. В актуалната сесия вземат участие близо 400 парламентаристи от 32 държави-членки и от 25 страни-партньори и парламентарни организации.

Предстои среща на върха на НАТО във Вашингтон сред 9 и 11 юни, на която се чака се потвърдят решенията за подсилване на възпирането и защитата на Източния фланг.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР