Румен Радев преди срещата с Виктор Орбан: България е за

...
Румен Радев преди срещата с Виктор Орбан: България е за
Коментари Харесай

Румен Радев преди срещата с Виктор Орбан: България е за прекратяване на войната в Украйна

Румен Радев преди срещата с Виктор Орбан: България е за преустановяване на войната в Украйна. Това стана ясно от думите на президентът Румен Радев на брифинг за медиите след срещата си със своя маджарски сътрудник Тамаш Шуйок. Думите му прозвучаха часове преди срещата му с унгарския министър-председаттел Виктор Орбан.

„ Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически принадлежности за преустановяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от страни членки на НАТО. Войната в Украйна остава огромното предизвикателство и огромният риск пред нашите страни. Всеки ден продължаването на тази война значи загуба освен за Русия и за Украйна, само че и за всички страни членки. Всеки ден от тази война значи възходящ риск за световната сигурност. Ние не трябва да допуснем тя да се разрасне и като тримерен обсег, и като активност “.

Радев повдигна тематиката за европейския път на Западните Балкани. Той е окуражен, че Унгария като ръководител на Съвета на Европейски Съюз ще отстоява консенсуса за европейския път на Република Северна Македония, реализиран до 2022 година, да бъде спазен.

Румен Радев преди срещата с Виктор Орбан: България е за преустановяване на войната в Украйна 25.05.24 17:14 Пламен Павлов: Подготвя се прекъсване на преноса на „ Турски (Балкански) поток “ през България за района! 25.05.24 16:51 Явор Дачков изпепели Кирил Петков и Асен Василев: Сравни ги с колумбийски наркобарони! 25.05.24 16:35 Никола Минчев изнагля: Няма нищо трагично и фрапантно в записите за кеша 25.05.24 16:05 ИЗВЪНРЕДНО: Голям пожар бушува във Варна! 25.05.24 15:37

Държавният глава поздрави Унгария за това, че от 1 юли т. година поема председателството на Съвета на Европейски Съюз. По думите му това се случва във значим миг след европейските избори, когато би трябвало да се одобряват нови стратегически стратегии и би трябвало да се реализира равномерен преход към новите институционални действителности.

Мигрантският напън е общ риск за целия Европейски Съюз, а това значи и общ ангажимент на всички страни членки, разгласи българския държавен глава. Ефективното разрешаване на мигрантския напън може да стане единствено с ефикасни, групови механизми за запазване на общата ни граница. Радев благодари за дейните старания на Унгария за запазване на външните граници на Европейски Съюз.

Българският президент е на публично двудневно работно посещаване в Унгария по покана на своя сътрудник. По-рано през днешния ден двамата президенти разговаряха на четири очи. Следва среща с министър-председателя Виктор Орбан.

Източник: Българска телеграфна агенция

Още вести четете в: България, Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР