Губернаторът на Луизиана подписа снощи закон, с който неговият щат

...
Губернаторът на Луизиана подписа снощи закон, с който неговият щат
Коментари Харесай

Луизиана стана първият щат в САЩ, подложил на контрол хапчетата за аборт

Губернаторът на Луизиана подписа нощес закон, с който неговият щат стана първият в Съединени американски щати, който подлага на надзор два медикамента, предизвикващи аборт. В листата с следени субстанции нормално се включват медикаменти, които могат да доведат до корист или пристрастяване, отбелязва Ройтерс.

Мярката беше подписана от губернатора републиканец Джеф Ландри ден откакто законодателният орган на щата я изпрати на бюрото му.

Законопроектът бе признат с огромно болшинство от републиканците в Камарата на представителите и Сената на Луизиана, в миг когато напъните на Американската администрация по храните и медикаментите да разшири достъпа до хапчета за аборт са изправени пред правно предизвикателство пред Върховния съд.

Новият закон дефинира мифепристона и мизопростола, които администрацията утвърди преди повече от две десетилетия като безвредни и ефикасни за спиране на бременността, като медикаменти от Списък 4, в който нормално се включват болкоуспокояващи и изменящи настроението медикаменти, които заслужават по-голям контрол заради опцията за корист или взаимозависимост. Това слага хапчетата за аборт в Луизиана в същата категория като медикаментите срещу безпокойствие като ксанакс и валиум, макар че нито мифепристонът, нито мизопростолът се смятат от медицинските среди за водещи до пристрастяване.

Промяната на класификацията прави по-рисковано за жителите на Луизиана, където към този момент е наложена съвсем цялостна възбрана за хирургически и медикаментозни аборти, да се снабдят с хапчетата отвън щата или да ги поръчат онлайн без рецепта. Критиците настояват, че мярката също по този начин ще затрудни пациентите да се снабдят с медикаментите, когато те се предписват за други цели, като предизвикателство на раждане, лекуване на спонтанни аборти и понижаване на риска от съществено кървене от язва.

Лекарите ще се нуждаят от специфичен лиценз, с цел да предписват медикаментите, а предписанията ще се вписват в щатска база данни, до която органите на реда ще имат достъп без правосъдна заповед.

Критиците настояват, че това състояние може да заплаши неприкосновеността на персоналния живот на пациентите и да изложи лекарите на голословно следствие.
 
Двете хапчета, одобрявани дружно като двукомпонентна скица, разрешават на дамите да пресечен бременност в домашни условия и понастоящем се употребяват за над 60% от всички аборти в Съединени американски щати. Законопроектът планува притежанието им без рецепта да се смята за закононарушение, което се санкционира с отнемане от независимост от една до пет години и санкции до 5000 $.

Въпреки че бременните дами са категорично освободени от наказване за нарушение на мярката, всяко друго лице, което би могло да им помогне да се снабдят с медикаментите, може да бъде подведено под отговорност. Жените, които купуват хапчетата като защитна мярка, също са застрашени от правосъдно гонене.

Прекласифицирането на медикаментите беше добавено като изменение към законопроект, който не разрешава " насилствения аборт посредством машинация ", като афишира за закононарушение използването на медикаменти, предизвикващи аборт, на неподозираща бременна жена без нейното единодушие. Главният вносител на мярката, сенатор Томас Пресли, нарекъл законопроекта на името на сестра си, чийто тогавашен брачен партньор подхвърлил в напитките ѝ медикаменти за аборт, които получил от Мексико, като ѝ предизвикал съществени здравни проблеми. По-късно тя се е развела с него, а той е наказан по дело за домашно принуждение и получава 180 дни затвор.

Групите за отбрана на правата на абортите осъдиха законопроекта като част от по-широките старания на републиканците за криминализиране на абортите, откакто през 2022 година консервативното болшинство във Върховния съд анулира историческото решение от 1973 година по делото " Роу против Уейд ", което превръщаше достъпа до аборти в конституционно право на цялата територия на Съединени американски щати.

" Това е плашещо време за дамите в цяла Америка ", съобщи Байдън в изказване в четвъртък, откакто Сенатът на Луизиана одобри мярката за хапчетата за аборт. " Ако Доналд Тръмп си върне властта, той ще се опита да трансформира това, което се случва в щати като Луизиана, в действителност в цялата страна ", акцентира президентът на Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР