Ебрахим Раиси беше основен претендент за бъдещ наследник на върховния

...
Ебрахим Раиси беше основен претендент за бъдещ наследник на върховния
Коментари Харесай

Как смъртта на Раиси може да предизвика състезание за власт в Иран

Ебрахим Раиси беше главен кандидат за предстоящ правоприемник на висшия водач на Иран аятолах Хаменей. След гибелта на иранския президент обаче се задава битка за поста.

Внезапната гибел на президента на Иран Ебрахим Раиси обърка проектите той да наследи висшия водач на страната аятолах Али Хаменей.

Ултраконсервативният Раиси беше дългогодишно протеже на 85-годишния Хаменей и се смяташе, че е подготвян да стане идващия аятолах.

Сега вероятностите за други кандидати се усилиха, в това число за сина на настоящия аятолах. Тъй като няма явен любимец, гибелта на Раиси при на 19 май евентуално ще провокира битка за власт измежду членовете на духовенството в страната, споделят специалисти.

„ Ако Хаменей не успее да управлява това съревнование във властта, може да се наложи да се изправи пред обстановката, в която въпросът за наследяването да се трансформира в дестабилизиращ фактор за режима, до момента в който той е към момента жив “, сподели Алекс Ватанка , шеф на иранската стратегия в Института за Близкия изток във Вашингтон.
Кои са евентуалните кандидати
Следващият висш водач ще бъде определен от 88-членен Съвет на специалистите, чиито членове се избират за осемгодишен мандат. Повечето от тях са твърдолинейни последователи на актуалното ръководство.

Органът е загадъчен по отношение на евентуалните наследници на Хаменей, който стана висш водач през 1989 година след гибелта на създателя на ислямската република - аятолах Рухола Хомейни . Трима души в експертния съвет поддържат лист с вероятни наследници, за който се твърди, че към момента не е бил забелязан от други членове.

Според някои специалисти гибелта на Раиси е нараснала възможностите на 55-годишния Моджтаба Хаменей , свещеник и втори наследник на висшия водач.
 Моджтаба Хаменей (в средата)
Той заобикаля светлините на прожекторите, само че се счита, че има доста въздействие зад кулисите и тесни връзки с мощния Революционната армия (IRGC), която играе значима военна, политическа и икономическа роля в Иран.

Смята се обаче, че по-младият Хаменей няма нужните лидерски умения и религиозни качества за поста. Обикновено е именуван ходжатолеслам - купа, която се отнася до духовници от междинен сан, макар че осведомителна организация в Иран от 2022 година насам го назовава аятолах - почетна купа, непокътната за високопоставени духовници.

През февруари член на Съвета на специалистите сподели, че висшият водач се опълчва на наследственото ръководство, което наподобява изключва по-младия Хаменей.

„ Възгледите от това синът да наследи бащата може би припомнят на това да има монархия “, споделя Фарзан Сабет от Висшият институт за интернационалните проучвания в Женева. Според нея към момента е евентуално по-младият Хаменей да " изиграе значима роля в бъдеща итерация на ислямската република ".

Друг свещеник, за който се счита, че се бори за ролята на висш водач, е аятолах Алиреза Арафи . 67-годишният мъж е непосредствен до Хаменей и е един от двамата заместник-шефове на Събранието на специалистите.

 Алиреза Арафи
През 2020 година Хаменей назначи Арафи за началник на всички духовни семинарии в Иран, което допуска, че той дава отговор на религиозните критерии, с цел да стане идващият висш водач.

Арафи не е известно име и му липсва известност, само че това не утежнява безусловно възможностите му.

„ Нещо, което би трябвало да отбележим по отношение на управителните позиции на високо равнище в ислямската република е, че един претендент постоянно може да се появи от, да кажем, относителна неопределеност “, сподели Сабет.
Ролята на Революционната армия
Анализаторите споделят, че Революционната армия евентуално ще изиграе основна роля в избора на правоприемник на Хаменей в опит да отбрани своите ползи.

Али Алфонех от Института на арабските страни от Персийския залив във Вашингтон споделя, че за армията Раиси е бил идеалният претендент, защото е „ слабохарактерен човек, лишен от самостоятелни хрумвания “.

„ Аятолах Хаменей и Революционната армия в този момент би трябвало да се опитат да разпознават някого, толкоз е толкоз неопределен, колкото починалия президент Раиси “, споделя Алфонех.

Върховният водач на Иран все още няма формален заместител. В началото на 80-те години Рухолах Хомейни назначава аятолах Хосеин Али Монтазери за собствен заместител. Но те се раздалечиха и Монтазери е трансфериран на различен пост, а позицията му отстранена.

През 2018 година, на фона на слуховете за неприятното здраве на Хаменей, се заприказва за възобновяване на позицията на заместник-върховен водач, само че това не докара до на никое място.

„ Това отвращение да споделя сцената с някой различен – от боязън да не загуби престижа си, кара всички да гадаят кой може да наследи Хаменей “, споделя Алекс Ватанка. Според него " абивалентността на Хаменей към въпроса за наследяването " е по-вероятно в този момент да бъде минус за него, в сравнение с преимущество.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР