В Карлово днес е кулминацията на Празника на розата. Това

...
В Карлово днес е кулминацията на Празника на розата. Това
Коментари Харесай

Кулминацията на Празника на розата се състоя в Карлово

В Карлово през днешния ден е кулминационната точка на Празника на розата. Това е един от най-красивите празници в Подбалкана, който е отдаден на маслодайната роза, която разнася славата на България по света.



За първи път в новата история, празникът стартира отвън Карлово - в розовите градини над Клисура. Под звуците на гайдите новоизбраната Царица на розата приветства гостите и дружно с всички участнички в състезанието възпроизведоха ритуала розобер.

" Българска национална телевизия: Защо празникът е толкоз важен за Карлово и всички поданици?

- Защото той е знак на Карлово и тъй като символизира обичайна маслодайна роза, която пазим тук, която пазим в Карловските градини ", сподели 16-годишната ученичка от СУ „ Васил Левски “ Анна-Мария Враджева - Царица на Розата.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Празникът на Розата продължи с шествия по улиците до централния площад на Карлово. Там по традиция кметът на общината връчи на Царицата на розата 24-каратова златна роза, знак на непреходността, устойчивостта и хубостта и това, че традициите се почитат и съблюдават.

" Значим е, тъй като последните десетилетия се трансформира в една от емблемите на Карлово и на България, каненени сме в Япония на Експо 2024 и точно, с цел да покажем нашите обичаи и традиции ", съобщи доктор Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.



Тази година в Карлово пристигнаха рекорден брой туристи от четири континента.

" От Сингапур сме, за първи път. Тук сме, с цел да се насладим на фестивала и танците. Много сме щастливи, вълнуващо е. Харесваме доста продуктите от роза - розово масло и розова вода. "



По време на празника имаше демонстрации на розоварене в 150-годишни бакърени казани.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР