Издирваният с червена бюлетина “кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, който вчера

...
Издирваният с червена бюлетина “кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, който вчера
Коментари Харесай

Бойко Рашков проспал кацането на Брендо в България на 08.06.2022 година

Издирваният с алена бюлетина “кокаинов крал ” Евелин Банев-Брендо, който през вчерашния ден се съобщи в Софийския затвор и хвърли в ужас страната по какъв начин е минал границата, е кацнал в България пред две години под носа на тогавашния МВР-шеф Бойко Рашков, научи ни от проверяващи мистерията.

 

Връщайки обратно лентата, службите са открили, че Брендо е дошъл в родината си с оня дребен аероплан, остарял модел „ Пайпър “, прелетял нелегално над четири НАТО-вски страни и приземил се на 08.06.2022 година на нефункциониращо летище в европейска България, по време на ръководството на държавното управление на Кирил Петков.

 

Тогава нарушителят подвигна под паника военновъздушните сили и Противовъздушна отбрана системи на Унгария, Румъния и България, само че всички опити на НАТО-вските изтребители да открият контакт с него се оказаха несполучливи.

 

В 19.09 часа двуместният самолет-нарушител влезнал на българска територия и в 21.30 кацнал на изоставена писта на летището в село Буховци, Търговищко. Върху корпуса му е имало работеща дребна видеокамера, твърдяха локални поданици, които на идващия ден са съумели да го прегледат от близко.

 

Преди да кацне в Буховци, самолетът се е приземил за малко на пистата на бившето гражданско летище край видинското село Иново. По неофициална информация там е заредил гориво от туби. Пилотът съумял да излети преди полицията на Бойко Рашков да стигне до него.

 

" Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или така наречен система air policing. Той тествал безусловно всички страни, това не е инцидентен и любителски полет - да прелети от един до различен пункт и да загуби радиовръзката. Това е доста добре плануван полет ", споделиха тогава експерти.

 

Самолетът бил прехванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските военновъздушни сили. Впоследствие бил ескортиран от два изтребителя F-16 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, изхвърчали от румънската въздушна база Фетещ, а по-късно от два самолета F-16 на румънските Военновъздушни сили, изхвърчали от същата база. През цялото време самолетът не е реагирал на запитванията по радиовръзка и на образните сигнали. 

Самолетът навлязъл в сръбското въздушно пространство за към две минути към 19:00 ч. в региона сред Дробета Турну Северин и Корбово. 

Около 19:09 ч. е навлязъл в българското въздушно пространство.

 

Според авиоексперта  по сигурност на полетите Ангел Борисов най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали:  " Те не охраняват единствено Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те незабавно е трябвало да се задействат, защото самолетът е прелетял над Атомната ни централа, което може да породи дори интернационален скандал, че изобщо не охраняваме централата ".

 

Самолетът-нарушител е бил или с значим товар, или с значим човек, беше оценката на специалисти. Рискът за междинни кацания за зареждане, да лети през нощта, да каца и да излетява от недействащи летища, без РВД, без радарно поле, без електротехническа система приказва, че рискът е доста огромен и коства огромно възнаграждение.

 

На идващия ден ошашавеният вътрешен министър Бойко Рашков изясни по какъв начин самолетът е минал през половин Европа - излетялот Литва, минал през Полша, кацнал в Словакия, траял през Унгария, след това минал и  благополучно се приземил в нашата страна. Каква е задачата, какво е станало, кои са тези и други неща - нито Рашков можа да изясни, нито пък назначеното от Рашков следствие разнищи.

Тогава стана ясно, че литовецът Брониус Заронскис е продал машината на украинци седмица преди полета до България.

 

Рашков отхвърли да коментира лицата, които са пътували в самолета, с цел да съблюдава " процесуална дисциплинираност ".

„ Тези хора, които са пристигнали в България, никой не ги знае кои са. Нито са минали митница или паспортен надзор “, обясни някогашен началник на граничен надзор.

МВР-шефът твърдеше още, че има " богата " оперативна информация, само че не може да изнася данни, с цел да не попречи на следствието. Няма и публични данни за какво България е крайната точка на полета.

 

Рашков описа и по какъв начин през нощта получил информация за самолета извършител, само че тъй като времето било неприятно, машината не била преследвана: " Аз получих едно позвъняване късно през нощта, че е навлязъл на територията на страната, има едно междинно кацане в област Видин, още веднъж за зарeждане, след което военно-въздушните сили са влезнали в ролята си. Спомняте си обаче, че тогава беше много неподходящо времето като видимост. Поради което е рисково да бъде преследван подобен аероплан от мощните реактивни военни самолети ". 

От думите на Рашков излиза, че при всяко неприятно време самолети извършители могат да преминат през нашето въздушно пространство и да не бъдат прихванати от охраняващи небето ни военни самолети! 

 

Същата версия разви и военният по това време министър Заков: 

" Самолетът се следи от център в НАТО, той се препредава на страните-членки. Българските Военновъздушни сили знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе на територията на страната. След влизането на територията на страната самолетът е наблюдаван от самото начало, с изключение на самолети и от противовъздушна защита, която е част от системата за следене на самолети ". Заков дори посочи, че този аероплан не е представлявал опасност през целия си полет, тъй като размерът му не допуска той да направи някаква вреда на цивилна или гражданска инфраструктура. 

В отговор на въпрос, че самолетът е придружаван от изтребители в други страни, през които е прелетял, министърът изясни, че в другите страни става въпрос за светлата част на денонощието, а в България - за тъмната част от денонощието с стихия в тази част на страната.

 

Така самолетът на Брендо се промуши около НАТО-вските изтребители и Противовъздушна отбрана на България.

Липсата на съгласуваност между  МО и Министерство на вътрешните работи е повода самолетът да не бъде арестуван във Видин, където е заредил.  Тогава стана ясно, че България има сериозен проблем с радарното поле, под 3 000 метра такова не съществува. Затова първоначално никой не знаел къде е кацнал самолетът.

 

Беше формираното досъдебно произвеждане е по член 341б от Наказателен кодекс – " който нелегално завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или транспортен съд, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на Република България или в намерено море, или на неподвижна платформа, ситуирана върху континенталния шелф, или откри надзор върху такива средства, се санкционира с отнемане от независимост до 10 години ".

Делото в прокуратурата в Търговище е за нелегално завземане на аероплан.

 

И толкова!

 

Днес към този момент излиза наяве, че точно с този аероплан Евелин Банев-Брендо е прелетял под носа на НАТО и кацнал в охраняваната от Рашковото Министерство на вътрешните работи равнища край Търговище. И оттогава никой не го търси.

 

Самолетът бе открит на идващия ден, само че от Брендо нямаше диря.  

За да се появи през вчерашния ден, росен-росен, съпроводен от тв екип, да почука на вратата на Софийския затвор и да каже:  ”Да, аз съм Брендо! ”

 

Е, дано в този момент Рашков да изясни по какъв начин по този начин пусна на територията на НАТО да се приземи самолетът на един от най-големите нарушители в последното десетилетие.

 

Повече от 6 години Евелин Банев се укрива от управляващите в България, Италия и Румъния. През този интервал службите от разнообразни страни събират данни, че Брендо продължава да стои зад трафика на кокаин към Европа. Днес се предава след няколко съществени удара на управляващите. Първо в края на 2022 година на автомагистралата във Франция е арестуван 578 кг кокаин в камион с двама българи. През ноември предходната година на автомагистрала край Антверпен е арестуван български водач на ТИР със 700 кг кокаин, а месец по-късно управляващите в Ирландия задържат кораба „ Верила “ с към половин звук от същата дрога на борда.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР