Парламентарната група на Има такъв народ протегна ръка за третия

...
Парламентарната група на Има такъв народ протегна ръка за третия
Коментари Харесай

ИТН протегна ръка за третия мандат и поиска президентска република

Парламентарната група на " ИТН " протегна ръка за третия мандат за сформиране на държавно управление от 50-то Народно заседание, до момента в който в другата държи карта за президентска република.

Припомняме, че третият мандат за сформиране на държавно управление се дава на парламентарна група по желание на президента, откакто са се провалили опитите за сформиране на държавно управление с първите два. Има Такъв Народ към този момент са получавали третия мандат - при предходната парламентарна рулетка. Иначе до този миг са получавали и два пъти независимо мандат за държавно управление, само че не са успявали да го осъществят.

Президентът Румен Радев продължи последната серия на съвещания за сформиране на държавно управление с последните две партии в 50-ото Народно заседание - " ИТН " и " Величие ". Представителите на ПГ на Има Такъв Народ, водени от ръководителя на парламентарната им група Тошко Йорданов и депутатите Станислав Балабанов, Александър Вълчев и Станислав Богдански.
 Радев пита Движение за права и свободи подготвени ли са за втория мандат
Радев пита Движение за права и свободи подготвени ли са за втория мандат

Движение за права и свободи моли Радев да е посредник сред партии за съставянето на постоянен кабинет

Радев запита дали парламентарната група на Има Такъв Народ са подготвени да поддържат държавно управление на малцинството, препоръчано от ГЕРБ-СДС, или анти ГЕРБ-ДПС обединението, препоръчана от " Възраждане ", или пък програмно държавно управление от специалисти с необятна парламентарна поддръжка.

Той прикани Има Такъв Народ да дадат по-широко пояснение какво биха създали, в случай че получат третия мандат за сформиране на държавно управление, отчитайки, че групировката на Слави Трифонов следи по какъв начин вървят консултациите към сегашния миг.

" Вие сами усещате по какъв начин ниската изборна интензивност слага редица провокации пред партиите и обърка доста прогнози. Големият проблем е, че слага под въпрос легитимността на държавните институции. На консултациите се разисква сформиране на държавно управление с първия и втория мандат, само че вие повдигнахте тематиката за третия мандат " , обърна се Радев към групата на Има Такъв Народ.

Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов дефинира ниската изборна интензивност като " ужасяваща ". Доверието на гласоподавателите може да се върне от политиците, когато стартират да си съблюдават думата, сподели Йорданов. Има Такъв Народ не занапред, а в последните години приказват за експертен кабинет в старания за излизане от политическата рецесия и връщането на доверието на жителите.
 Тошко Йорданов: Искаме третия мандат, само че не подаваме ръка към ГЕРБ и Движение за права и свободи
Тошко Йорданов: Искаме третия мандат, само че не подаваме ръка към ГЕРБ и Движение за права и свободи

С Демократична България нямали разлики

Йорданов уточни, че с първия и втория мандат няма необятна политическа поддръжка.

Според него най-разумният, удобен и правилен ход на Народното събрание е с третия мандат да се пристъпи към създаване на стратегия и експертно държавно управление, в случай че последната директория бъде дадена на Има Такъв Народ. Има Такъв Народ отхвърлят да извършват команди като дресирани кучета.

На въпрос за тематиката за стабилизиране на политическите процеси посредством смяна на изборната система (темата бе препоръчана от Бойко Борисов, водач на ГЕРБ) Тошко Йорданов съобщи, че Има Такъв Народ имат ясна теза по въпрос и това е президентска република. Йорданов акцентира, че в страните с президентска република няма политическа рецесия. И даде образец, че в Съединени американски щати няма промяна на кабинети*.

Той се закани, че в случай че партиите в българския парламент продължат по същия метод не било изключено хората да узреят за концепцията за президентска република. Ако първите два мандата не съумеят, то във времето до третия мандат, да има задоволително благоразумие в партиите, да надмогнат страховете и желанието си да са прима балерини в спектакъл без аудитория и да подходят отговорно, прикани Тошко Йорданов.

Формацията на Слави Трифонов е подготвена да направи опит за нов референдум по тематиката.

*New.bg прецизира, че Съединени американски щати не са президентска република, а федерална конституционна република.
 Лена Бориславова: Пеевски изнудва Борисов от едната страна, а Трифонов - от другата
Лена Бориславова: Пеевски изнудва Борисов от едната страна, а Трифонов - от другата

ПП-ДБ няма да поддържат трети мандат с Има Такъв Народ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР