Може да ви се стори изненадващо, но не всеки човек

...
Може да ви се стори изненадващо, но не всеки човек
Коментари Харесай

Знаете ли какво представлява топографският кретенизъм?

Може да ви се стори изненадващо, само че не всеки човек съумява да се ориентира в пространството. Някои хора изпитват съществени усложнения да се движат в дадена посока, даже когато картата на региона е тъкмо пред очите им. Това разстройство се характеризира и с неспособността да се запомнят маршрутите и е известно като топографски кретенизъм. Терминът, несъмнено, не е медицински и се отнася до категория когнитивни разстройства, свързани с пространствената ориентировка, която включва способността за разбиране, пояснение и запомняне на пространствените връзки сред обектите в околната среда. Изследователите означават, че уврежданията в тази област могат да бъдат породени от разнообразни фактори, в това число неточности в мисленето, невропсихологични особености, генетични предразположения и условия на околната среда.

Някои хора имат неприятна пространствена ориентировка. Но за какво се случва това?

Навигационните умения

Макар че е елементарно да се потвърди, че хората се разграничават по своите навигационни качества, обяснението на аргументите за това се оказва доста по-трудно. За благополучие, в света на проучванията на навигацията се заражда нова вълна от интерес към топографския кретенизъм. Това става благодарение на технологии като GPS навигатори и виртуална действителност, с помощта на които учените могат да следят стотици, а от време на време и милиони хора, които се пробват да намерят пътя си в един комплициран и замайващ терен.

Интересно е, че предходни проучвания демонстрират, че навигационните умения могат да се образуват под въздействието на разнообразни фактори. Така да вземем за пример откриватели в региона на невропсихологията смятат, че усложненията с ориентацията в пространството могат да бъдат свързани с дисфункция на избрани области на мозъка, като хипокампуса и префронталния кортекс.

Хипокампусът е сдвоена конструкция, ситуирана в темпоралните области на двете полукълба. Хипокампусът извършва функционалността на краткотрайната памет и е виновен за последващото преместване на информацията в дълготрайната памет

Да напомним, че хипокампусът играе основна роля при образуването и съхраняването на пространствените мемоари и увреждането на тази област на мозъка може да докара до съществени проблеми с пространствената ориентировка.

Префронталният кортекс от своя страна дава отговор за висшите когнитивни функционалности, в това число планирането и вземането на решения. Той взе участие и в обработката на пространствената информация и консолидираното ѝ с други когнитивни процеси. Нарушенията в тази област обаче могат да доведат и до компликации при планирането на направления и ориентацията в нови места.

Генетика и физиология

Смята се, че склонността към топографски кретенизъм може отчасти да е генетично обусловена. Така да вземем за пример резултатите от някои научни проучвания демонстрират съществуването на генетични фактори, които въздействат върху способността за пространствена ориентировка. По-специално полиморфизмите в гените, свързани с невронните връзки, могат да повлияят на успеваемостта на обработката на пространствена информация.

Топографският кретенизъм постоянно провокира възприятие на дезориентация и стрес

Важни са и физиологичните особености, като да вземем за пример равнището на интензивност на невротрансмитерите (невротрансмитерите са химически субстанции в мозъка), които могат да играят роля в развиването на топографския кретенизъм. Например дефицитът на невротрансмитера ацетилхолин, значим за паметта и ученето, може да утежни качествата за пространствена ориентировка.

Околната среда

Значението на околната среда се акцентира от най-новите проучвания на ролята на генетиката в навигацията. През 2020 година Маргерита Маланчини, психолог по въпросите на развиването в Лондонския университет „ Куин Мери “, и нейните сътрудници съпоставят резултатите на повече от 2600 еднояйчни и нееднояйчни близнаци, които направляват във виртуална среда, с цел да ревизират дали навигационните качества се предават по завещание. Те откриват, че това е в действителност по този начин, само че единствено в дребна степен.

Точно противоположното, максимален принос за успеваемостта на хората има това, което генетиците назовават „ неразделна среда “, т.е. неповторимият опит, който всеки човек натрупва в процеса на своето развиване. Оказва се, че положителните навигатори в множеството случаи се основават, а не се раждат такива.

Някои хора не могат да дефинират маршрута си и не се ориентират добре на терена

Забележителен широкомащабен опит, извършен от Хюго Спиърс, когнитивен невролог в Университетския лицей в Лондон, даде опция на учените да прегледат по какъв начин опитът и други културни фактори могат да повлияят на уменията за насочване.

Спиърс и сътрудниците му, в партньорство с телекомуникационната компания T-Mobile, създават Sea Hero Quest – игра за мобилни телефони и таблети, в която играчите ръководят лодка във виртуална среда, с цел да намерят поредност от контролни точки. В играта са взели участие към 4 милиона души.

„ Резултатите от изследването демонстрират, че няколко културни фактора са свързани с уменията за насочване. Хората от скандинавските страни са склонни да бъдат малко по-добри в ориентирането, евентуално тъй като спортното насочване, което съчетава тичане и навигация, е известно в тези страни “,

казват създателите на тази научна работа.
Мозъците на някои хора не могат да основават мисловни карти

Хората, живеещи в селски местности, се показват приблизително по-добре от хората, живеещи в градските региони, а хората, живеещи в градове с по-хаотични модели на улиците, като по-старите квартали на европейските градове, се показват по-добре от хората, живеещи в градове като Чикаго, с по-просто навигационно устройство. Резултати от този вид демонстрират, че житейският опит на индивида може да е един от най-важните фактори, определящи какъв брой добре се ориентира той в пространството.

Когато приказваме за факторите на околната среда, които въздействат върху неспособността на някои хора да се ориентират в пространството, няма по какъв начин да не споменем околната среда. Това е по този начин, тъй като хората, които израстват в комплицирана градска среда със комплицирана инфраструктура, могат да развият по-добри умения за насочване от тези, които живеят в по-подредени или селски региони. Опитът също е значим: постоянното потребление на карти, навигационни системи и присъединяване в действия, които изискват доста добра пространствена ориентировка, може да усъвършенства тези умения.

Тревогата и стресът

Психологическите аспекти, като равнищата на тревога и поносимостта към стрес, също могат да повлияят на пространствената ориентировка. Високите равнища на тревога могат да понижат способността за централизация и да влошат когнитивните функционалности, в това число пространствената памет. Проучванията в тази сфера демонстрират, че хората с високи равнища на тревога е доста по-вероятно да изпитват усложнения при ориентацията си в местността.

„ Топографският кретенизъм може да окаже доста влияние върху всекидневието и общественото взаимоотношение. Хората, страдащи от това разстройство, могат да имат усложнения в професионални действия, които изискват чести придвижвания и ориентировка в нови местности “,

казват специалистите.
Топографският кретенизъм може да аргументи доста проблеми

Многобройни изследвания удостоверяват съществуването на топографския кретенизъм като настрана когнитивно разстройство. За благополучие, с развиването на технологии като GPS и навигационните системи, последствията от топографския кретенизъм могат да бъдат отчасти обезщетени, което прави живота на хората с това разстройство доста по-лесен.

Топографският кретенизъм не трябва да се бърка с дезориентацията – невропсихиатрично разстройство, характеризиращо се с некадърност за ориентировка в пространството и времето и нарушено разбиране на личността и близките.

Диагностика и лекуване

Топографският кретенизъм се диагностицира посредством оценка на когнитивните функционалности и качествата за пространствена ориентировка и включва проби за памет, внимание и зрително-пространствено усещане. Един от методите за оценка е потреблението на виртуална действителност за преструване на обстановки от действителния живот и инспекция на способността на субекта да се ориентира в тях, както бе упоменато нагоре.

Между другото, безусловно всеки може да се дезориентира в пространството и да се изгуби

Корекцията на топографския кретенизъм може да включва разнообразни подходи, ориентирани към възстановяване на когнитивните функционалности и уменията за ориентировка. Ето някои от тях: когнитивно образование: извършения, ориентирани към възстановяване на паметта и пространственото усещане. Това могат да бъдат профилирани стратегии или игри, които изискват запомняне на направления и насочване във виртуални пространства. В някои случаи може да се употребяват лекарства за възстановяване на когнитивната функционалност, както и психотерапия.

Накратко, топографският кретенизъм е комплицирано и многостранно разстройство, обвързвано с когнитивни, генетични, психически и екологични фактори. Разбирането на аргументите и механизмите на това разстройство, както и създаването на ефикасни способи за промяна и лекуване, могат доста да подобрят качеството на живот на хората с топографски кретенизъм.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР