Такава е природата - непостоянна. След сериозната зимна хала от

...
Такава е природата - непостоянна. След сериозната зимна хала от
Коментари Харесай

Снегът ще се стопи, идва затопляне

Такава е природата - непостоянна. След сериозната зимна фурия от събота и неделя, в този момент времето се кани да ни сервира тъкмо противоположното - стопляне.

То към този момент стартира и ще се усеща все по-осезаемо в дните до края на седмицата, като в петък и съъбота ще измерим температури до 15 - 17 градуса.

Но за какво ще се случи това?

Атмосферната циркулация над Европа е към този момент зимна, мраз настава от изток към Централна Европа, а атлантическите циклони провокирата образуването над Средиземно мора на нова порция средиземноморски циклони.

И през идващите дни такива циклони ще оказват въздействие на времето у нас, то ще е динамично с редуващи се интервали без превалявания и интервала с превалявания.

И сега дъблок и просторен средиземноморски циклон оказва въздействие на времето от Балканите до страните от Централна и Северна Европа. За благополучие този път ние попадаме в топлия бранш на циклона, защото неговия център минава западно от България.

При тази обстановка над страната се придвижват по-топли въздушни маси от югозапад и изключително северно от планините температурите се покачват поради резултата на фьон.

Във вторник се чакат валежи от дъжд, поради покачването на температурите, изключително на изток те ще се покачат с повечеот 5 - 8 градуса, чакат се валежи от дъжд и снегът ще стартира по-бързо да се топи.

И във височина се придвижва релативно топъл въздух, това значи, че и в палнините до 1600 - 1800 метра температурите ще са позитивни и ще стартира релативно размразяване и на дебелия сняг в тези елементи на планините.

В сряда този развой ще продължи, преваляванията са по-малко евентуални, като в четвъртък и изключително в петък и събота стоплянето ще продължи стремително и ще забележим температури северно от планините до 15, 18 градуса.

Това ще се дължи на следващия средиземноморски център на ниско налягане, който ще се разположи северозападно от страната и още веднъж над България ще стартира транспорт на топли въдушни маси от югозапад. Северно от планините вятърът ще се усили и тогава ще измерим и тези относително високи температури. Най-малко тези порцеси ще се усетят в местата предпазени от южния вятър, там температурите ще останат по-ниски.

В регион на София снегът ще се стопи и температурите до края на седмицата ще се покачват.

В събота и най-много в недял от запад на изток ще первали дъжд, от северозапад ще нахлуе леден въздух и тук-там ще превали и сняг, само че основни превалявания и евентуално няма да забележим.

В началото на идната седмица времето ще остане без превалявания, с раздрана облачност и дневни температури над нулата, а утринни, при изясняване, към под нулата.

Около 7 - 8 декември се обрисува образуването на следващия средиземономорски циклон, който може да донесе и дъжд и сняг, рано е да се каже.

Около 10 - 11 декември се очартава нов циклон, който също може да се донесе превалявания от дъжд и от сняг, няма ясното по въпроса, това е единствено наклонност.

Възможно е да навали нов сняг, допустимо е да забележим и повече дъжд, а в планините сняг. Всичко ще зависи от пътищата на центровете на циклоните.

Динамичновреме ни следва, с интервали на стопляне и захлаждане, само че по този начин е - зима е.

В Централна Еварпа е студено и снеговито, сняг покрива огромни елементи от континента на запад чак до границата с Франция. Температурите са ниски, под климатичната норма.

Много студено е над Скандинавския полуостров, там се обрисува полюс на студа, тук-там с температури под минус 20 градуса.

Много на юг, в билзост до Антарктида се раздвижи едно голямо ледено страшилище - айсбергът А23 с повърхност от 4300 кв.км. Това е асйбрег, който се откъсна от ледения щит на Западна Антарктида преди 30 години, през 1986 година, и незабавно по-късно заседна, защото дебелинета му е над 400 метра. Сега, 30 години по-късно, той евентуално се е отделил от дъното е постепенно ще се носи по алеята на айсбергите в Южния океан още десетки години до цялостното му разтопяване.

Междувременно в научни сипсания излязоха проучвания, които паказват, че междинната температура над огромни региони от Западна Антарктида се понижавав последните две десетилетие с към 0,9 градуса на десетилетия, което е в прорез с парадигмата за световното покачване на приземната температура.

В момента световната междинна приземна температура е 14,17 градуса, без основна смяна. Далеч от обявяваната световна приземна температура от 16,5 градуса. Виж тук:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР